Ders çalışma seanslarınız en fazla 45 dakika sürmelidir. 45 dakika sonunda mutlaka 10 ya da 15 dakika mola vermelisiniz. Ders çalışma süresi 45 dakikayı geçtiğinde yaptığınız tüm çalışmalarda verimliliğiniz düşecektir. Ayrıca mola süresi de 15 dakikayı geçmemelidir.
Başlangıçta ders çalışma saatleri hem kurs hem de okula gidenler için 4 saatle sınırlandırılabilir. Ders çalışma süresi 40 dakikayı geçmemelidir. Bu süre sonunda en az 20 dakikalık molalar verilmelidir.
Saatlerce ders çalışarak mı daha başarılı olunur yoksa verimli çalışma ile mi? Psikologlar tarafından yapılan araştırmalara göre verimli ders çalışmanın daha etkili olduğu görülmüştür. 5-6 saat aralıksız ders çalışmakla, 2 saat verimli ders çalışmak aynı etkiye sahip olabilir.
Bu soruya verilecek cevap tabi ki göreceli bir kavram, asıl cevap kime göre? Neye göre? Şimdi kaç saat ders çalışmalı sorusuna gelirsek, günde 4-5 saat yapılacak çalışma hedeflerimize ulaşmada yeterli olacaktır.
Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir.
İlgili 45 soru bulundu
MADDE 9- (1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir.
Zihin sağlığını en iyi düzeyde tutmak için haftada sadece bir gün çalışmak gerektiği ortaya çıktı. Araştırmacılara göre, haftada 8 saat ya da daha az süre çalışan ücretli işçilerin zihinsel sağlık sorunu yaşama riski yüzde 30 azalıyor.
Sabah 08.00- 11.00 Arası Neden En Verimli Saatlerdir? Sabah 8.00 ile 11.00 saatleri arasında kortizon hormonu salgılanması zirvededir. Bu hormon eğer doğal olarak salgılanırsa uyku kaçırır, konsantrasyonu ve odaklanmayı güçlendirir.
Güneş doğmadan önce 6-6.30 saatlerinde kalkarak okul saatine kadar yapılacak çalışma aktivitesi daha fazla öğrenme gerçekleşeceği için daha fazla yarar sağlayacaktır. Özellikle matematik ve Türkçe paragraf soruları çözmek öğrenci için çok daha verimli olacaktır.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem. Kalp ve akciğer: Kalp ve akciğerimiz en iyi akşam saatlerinde (16.00-17.00) arasında fonksiyon gösteriyor.
Araştırmalar, müziğin insan vücudu ve beyni üzerinde birçok olumlu etki yarattığını gösteriyor. Hem sol hem de sağ beyni aynı anda harekete geçiren müzik, bu sayede öğrenmeyi de en üst seviyeye çıkarıyor. İşte tam da bu cümle, müzik dinlemenin ders çalışma üzerindeki olumlu etkisini bizlere gösteriyor.
Eğer yeterli uyumazsanız gün içerisinde baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok fiziksel sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın! Verim açısından düşündüğümüzde karnınızın aç olması durumunda odaklanmanız çok zor olacaktır.
07.30 -11.00
Konunun uzmanlarının bildirdiklerine göre kortizon gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı dönem sabah 08.00-11.00 arasıdır. Bu saatlerin; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu görüşünde birleşiyor.
Günlük ortalama çalışma süresi olarak 4-5 saat verilebilir. Bu ihtiyaca göre azalır ya da artabilir. Ara vermeden yapılan uzun süreli çalışma da, sık aralarla, uzun dinlenmeli olarak yapılan kısa çalışma da verimsiz olur. En uygunu, 40-50 dakikalık çalışma sonunda 5-10 dakika bir ara vererek derse devam etmektir.
"2 saatte bir 10 dakika mola verilmeli"
Uzun yola çıkacak olan sürücüler muhakkak iki saatte bir en az 10 dakika mola vererek dikkatlerini toplamalı. Engelleri birlikte aşalım. Emniyet kemerimizi bağlayalım. Unutmayın bu yolda hep birlikteyiz" ikazında bulundu.
"Uykudan hemen önce ya da uykudan hemen sonra ders çalışmak ve bir şeyler öğrenmek diğer zamanlara göre daha verimli oluyor. Sabah kalktığımızda oturup ders çalışırsak öğrenilen şeyleri belleğe kaydetmek daha kolay oluyor. Yine benzer şekilde ders çalıştıktan sonra yatıp uyursak yine bu öğrenme süreci verimli oluyor.
Çalıştığınız dersten verim almanın yolu düzenli bir şekilde ders tekrarı yapmaktan geçer. Dersleri iyi bir şekilde dinleseniz bile öğrendiğiniz konuların tekrarını gün içerisinde yapmazsanız kısa sürede unutursunuz. Düzenli tekrar yaparak öğrendiklerinizi daha kolay kavramanıza yardımcı olur.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalış- tırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalış- ma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Bir iş yerinde 4 saat ya da daha kısa süreli işler için uygulanan ara dinlenme süresi 15 dakika, Bir iş yerinde 4 saatten 7,5 saate kadar olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi 30 dakika, Bir iş yerinde 7,5 saatten fazla olan işler için uygulanan ara dinlenme süresi ise 1 saattir.
İşçilerin gece yaptıkları çalışma süresi 7,5 saati aşamaz. (Ancak bu kuralın istisnası vardır. Özel güvenlik, turizm ve sağlık hizmetinin yürütüldüğü işlerde görev yapan işçilerin yazılı onaylarının alınması halinde bunlara 7,5 saatin üzerinde saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.)
Ø Yemek yedikten hemen sonra derse başlamayın.Bu, öğrenmedeki verimliliği düşürür. Yemekten 15-20 dakika sonra çalışmaya başlayın.
Gün içerisinde 6 ila 12 adet pomodoro tekniği uygulamak gün içerisinde yapmanız gereken işler için oldukça ideal sayılmaktadır. Bu süreleri etkin kullanmak ve pomodoro tekniğini tam anlamıyla uygulamak; insan beyninin yapmış olduğu işe ve tek bir konuya odaklanmasında büyük bir yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri