Taberî bu âyetteki “velâ tecessesû” ifadesini, “Birbirinizin gizli hallerini gözetlemeyin, kusurlarını ortaya dökmek amacıyla sırlarını araştırmayın. İnsanların bilmediğiniz sırlarını bırakın da görülebilen durumuyla ilgilenin, onları bununla övün veya kınayın” şeklinde yorumlamıştır (Câmiʿu'l-beyân, XI, 394-395).
Tecessüs, kelime anlamıyla “bir olayın iç yüzünü kurcalamak, ayıp ve kusur bulmak” manaları taşımaktadır. Bu terim aslında nefis sebebiyle ortaya çıkan bir davranış olarak kabul edilmektedir. Bu davranış biçimi, Kur'an'ı Kerim'in Nisa Suresi'nde ele alınmıştır.
Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Tabii ki bundan tiksinir! Allah'a itaatsizlikten de sakının.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tecessüs kelimesi ''cess'' kelimesinden türetilmiştir. Cess kelimesi bir şeyin tüm ayrıntılarını öğrenmek için araştırma yapmak demektir. Tecessüs sözcüğü ise bir olayı ya da olguyu merak etmek ve işin iç yüzünü öğrenmeye çalışmak anlamına gelir.
Çokça zannetmekten kaçınınız. Şüphe yok ki, zannın bâzısı günahtır ve araştırmakta bulunmayınız ve bazınız bazınızı gıybet etmeyiniz. Sizden biriniz ölü kardeşinin etini yemeyi sever mi? (Bilakis) Onu kerih görmüş olursunuz.
İlgili 23 soru bulundu
YÜCE Allah sosyal ahlakın diğer damarlarına girerek insan onurunu, haysiyetini, şerefini incitecek tüm davranışları yasaklar arasına koymaktadır.
Açıkta bir sebebi ve doğru bir işareti bulunmayan zan haramdır, kaçınmak gerekir. Bundan dolayı bilinmeyen bir adama iyi zan vacip olmasa bile kötü zan da caiz olmaz. Fakat fısk ve fücur ile tanınan kimselere kötü zan haram olmaz.
Sözlükte “araştırmak, dikkatle bakmak” anlamındaki cess kökünden türeyen tecessüs “gözetlemek, bir haberi araştırmak, iyice öğrenmek” demektir. Ahlâk terimi olarak bir kimsenin özel durumunu merak edip öğrenmek için onun bilgisi ve rızası dışında gizlice araştırma yapmayı ifade eder.
Teessüs kelimesi Türkçe'de "tesis edilme" anlamına gelir. Arapça Ass kökünden gelen taˀassus تأسّس z "tesis edilme" sözcüğünden alıntıdır.
Aynı zamanda birtakım edebi eserlerde de karşılaşılan bir kelimedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu'na bağlı olarak tecessüs kelimesi, 'Merakını gidermeye çalışmak, kişiyi ilgilendirmeyen bir durumu öğrenmeye çalışması' biçiminde anlatılabilir.
Hucurât sûresinin nüzûl sebebi olarak Temîmoğulları kabilesinden bazı kişilerin Medine'ye gelip Hz. Peygamber ile görüşmek isterken ortaya koydukları kaba tavır gösterilir.
Kullarıma söyle: En güzel sözü söylesinler (puta tapanlara sert davranmasınlar). Çünkü şeytan aralarına girer (onları tartışmaya ve kavgaya dürtükler). Doğrusu şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.
Başkasının hakkının söz konusu olduğu yerlerde verilmiş yanlış hükümler neticede iftira ve bühtan olarak büyük bir vebal sebebidir. Zannın kaynağı özellikle eğer kişinin nefsi ise hata ve vebal daha da büyür. Bu sebeple ihtiyat ve tedbir, zannın çoğundan ya da çoğu zandan kaçınmayı gerektirir.
Resulullah (s.a.s) de, tecessüsü men etmiş, inanan insanlara bundan uzak durmayı tavsiye etmiştir. Böylece tecessüsün zararlı ve kötü bir şey olduğunu haber vermiştir.
Tecessüs Kavramı
Bir ahlâk deyimi olarak tecessüs, insanların gizli durumlarını, ayıplarını ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmektir. Bunun için başkalarının gizli kalmasını istedikleri özelliklerini belirten veya duygularını yansıtan her türlü durum ve eşyaları araştırmak, tecessüs kapsamında yer alır.
Bir ahlâk deyimi olarak tecessüs, insanların gizli durumlarını, ayıplarını ve kusurlarını araştırıp ortaya dökmektir.
Kulun Allah'ın rahmetine güvenerek ümit içinde olması anlamında tasavvuf terimi. İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim. Şefkat gösterip lutufta bulunma anlamında bir Kur'an terimi.
Tenâkuz: İki sözün birbirine uymaması, birbirinin zıddı olması, çelişki anlamlarına gelmektedir.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Arapça css kökünden gelen tacassus تجسُّس “elle yoklama, araştırma” sözcüğünden alıntıdır.
Müslümanların ayıplarını, kusurlarını araştırmayın». Burada da, «ayıp araştırmak» «tecessüs» kelimesinin tercümesi olarak kullanılmıştır. 2- Gıybet yasaktır. Gıybet günahtır ve şahsiyete tecavüzdür".
tecessüs / تجسس / تَجَسُّسْ
Gizlice araştırmak. Gizlice bakmak. İç yüzünü araştırmak.
Zannın bir kısmı bizatihi, yani yapısı gereği günahtır; aynı zamanda günaha götürmektedir. Günah olan zan, günah doğurmakta, günah yaptırmaktadır. Hz. Peygamber, “Zandan sakının, çünkü zan, sözün en yalanıdır” (Buhârî, Vesâyâ, 8; Nikâh, 45; Müslim, Birr, 38; Tirmizî, Birr, 56) demektedir.
Büyük hadis âlimlerinden Süfyân es-Sevrî'nin belirttiğine göre, zan, günah olan ve olmayan şeklinde iki çeşittir. Günah olan zan şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur ve onu söyler. Günah olmayan zan ise şudur: Bir kimse, bir başkası hakkında zanda bulunur fakat o zan kalbinde kalır onu kimseye söylemez.
Kesin bilgi ve inanç anlamında mantık, felsefe, kelâm, fıkıh ve tasavvuf terimi. Bir kimse hakkında zanna dayalı olarak hüküm verme, suç isnadında bulunma anlamında fıkıh terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri