Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Velayeti annede olan çocuğun soyadı değişir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Velayeti annede olan çocuğun soyadı değişir mi?

Annenin, çocuğuna kendi soyadını vermesine ilişkin davaların olumlu sonuçlanmaya başlanması hukukumuzda son yıllarda görülmeye başlanmıştır. Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Velayeti alan anne çocuğun soyadını değiştirebilir mi?

Anayasa Mahkemesi yukarıda açıklandığı üzere evlilik birliğini boşanma ile sona ermesi halinde velayet hakkı anneye verilen çocuğun soyadının annenin açacağı dava ile değiştirileceğine hükmetmiştir. Söz konusu davada görevli mahkeme aile mahkemesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Bir anne çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Bu başlıkta boşanmış bulunan ancak çocuğu babasının soyadını kullanan velayet sahibi kadının (annenin) çocuğa kendi soyadını verme hakkını uygulamada nasıl kullanacağı ele alınacaktır. Yukarıda açıklandığı üzere artık kadın boşanmadan sonra çocuğa kendi soyadını verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: forensislaw.com

Çocuğumun soyadını nasıl değiştiririm?

Çocuk reşit oluncaya kadar veya baba Türk Medeni Kanunu'nun 27. maddesindeki koşulları kanıtlayarak soyadını değiştirmedikçe soyadı değiştirme mümkün değildir. Sadece boşanma ve velayet hakkı anneye çocuğun soyadı değişikliği için dava açma hakkı vermez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: engizekcarman.av.tr

Çocuk hem annenin hem babanın soyadını alabilir mi?

Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Velayeti Annede Olan Çocuğun Soyadı Nasıl Değiştirilir?

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Çocuk babanın soyadını almak zorunda mı?

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, 19.6.2015 T. ve 2013/18-2352 E. 2015/1710 K. Sayılı kararında da özetle; TMK madde 321 gereği ana ve babası evli iken doğan çocuğun babasının soyadını taşıyacağı, çocuğun başka bir soyadı almasının mümkün olmadığını belirtmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuzelgulsen.av.tr

Evlilik birliği dışında doğan çocuk kimin soyadını alır?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre çocuk, anne ve baba evli ise ailenin evli değilse annesinin soyadını alır. Evlilik dışı doğmuş olan çocuk annenin başvurusu ile annenin soyadını alır. Evlilik dışı doğan çocuk babası tarafından tanındığında çocuk babasının soyadını alabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Çocuğumun soyadını nasıl değiştirebilirim e devlet?

AD SOYAD DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR? Başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. e-Devlet ekranına giriş yapmalısınız. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklamanız gerekiyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Çocuğun soyadını kim belirler?

Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Soyadı değiştirme ücreti ne kadar?

Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esercelik.av.tr

Eşinden boşanan kadın çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?

Ancak artık hem Yargıtay'ın hem de Anayasa Mahkemesi'nin tabiri caizse tarihi değiştirecek nitelikte vermiş olduğu kararlar ışığında şunu söyleyebiliriz ki, boşanan bir kadın kendi soyadını çocuğuna ancak çocuğun üstün yararını ilgilendiriyorsa verebilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: andishukuk.com

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: idilsuaydin.av.tr

Çocuk yeni eşin soyadını alabilir mi?

Yargıtay, boşanma sonucu velayet kendisine verilen kadının (anne), ortak çocuğun soyadını yeni kocasının soyadı ile değiştiremeyeceğine karar verdi. Yargıtay'ın örnek kararı ışığında, boşanan bir kadın ilk evliliğinden olan çocuğunun soyadını, yeni kocasının soyadı ile değiştiremeyecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Çocuk üvey babanın soyadını alabilir mi?

Aile Mahkemesi, biyolojik babasıyla iletişimi olmayan çocuğun 'yararı' için üvey babasının soyadını kullanmasına hükmetti.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Kimler soyadını değiştirebilir?

Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Çocuk üvey babasının soyadını alabilir mi?

Yargıtay hukuk Genel Kurulu şu kararı verdi, “Doğum tarihinde ana ve baba evliyse çocuk ailenin, diğer bir anlatımla babanın soyadını alacaktır. Velayet hakkının anaya verilmiş olması çocuğun soyadının değiştirilmesi için haklı neden sayılmadığı gibi hukuki mevzuat cevaz vermez.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazetevatan.com

Neden çocuk babanın soyadını alır?

Nüfus hizmetleri kanununun 28. maddesinde de tanınan çocukların baba adı ve soyadı ile tescil edilecekleri bildirilmekte idi. Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra artık tanınan veya babalık davası sonucunda babası mahkekmeden verilen hükümle belli olunan çocukla babanın soyadını taşıması gereği ortaya çıktı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hatemihukukburosu.com

Herkes soyadını değiştirebilir mi?

Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mesudebusrakucuk.av.tr

Soyadı değiştirme davası nasıl açılır?

İsim değiştirme davasında yetkili mahkeme kişinin ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemesidir. İsmini değiştirmek isteyen kişi, bir dilekçe ile mahkemeye başvurarak dava açabilir. Dilekçede ismin neden değiştirilmek istendiği açıklanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mahkemesiz ad soyad değişikliği nasıl yapılır?

Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

e-Devlet üzerinden soyadı değişikliği ne kadar sürer?

Başvuru yaptıktan sonra kurul kararı en geç 30 gün içinde sonuçlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

E devletten soyadı değiştiriliyor mu?

İşte, mahkemesiz isim değiştirme başvuru ekranı... İçişleri Bakanlığı, ad ve soyadı değişikliğine ilişkin başvuruların, e-Devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evlilik dışı çocuğun kimliğinde ne yazar?

Evlilik içinde doğan çocuklar, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışında doğan çocuklar anasının bekarlık hanesine, anasının bekarlık soyadı ve bildirilen baba adıyla; tanınan veya babalığına hükmedilen çocuklar baba hanesi baba soyadı ile tescil edilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilgaz.gov.tr

Evlilik dışı doğan çocuğun baba hanesine ne yazılır?

Yani yeni düzenlemeye göre çocuk evlilik dışı dünyaya gelmiş ve baba olarak bir kimse ile arasında soy bağı kurulmamış ise, anne tarafından verilen isim, çocuğun nüfus cüzdanında baba hanesine yazılır ve kendisi ile soy bağı kurulan anne çocuğun velayet hakkına sahip olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Evlilik dışı çocuğun nüfusa kaydı nasıl yapılır?

Evlilik dışı çocuğun nüfusa kaydedilmesi için annenin nüfus cüzdanı aslı ve hastane doğum belgesinin bulunması gerekmektedir. Eğer babanın nüfusuna kaydedilecekse, baba çocuğu noter senedi ile tanımışsa tanıma senedinin aslının olması gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bghukukburosu.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT