Alerjik reaksiyon belirtileri şunlardır: Yutmayı veya nefes almayı zorlaştırabilen, yüzde, dudaklarda, ağızda, dilde ve boğazda şişme, kaşıntılı döküntü, halsiz hissetme, baş dönmesi ve yere yığılma. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.
VENTOLIN'in hamilelik sırasında kullanımı genellikle önerilmemektedir. Eğer hamileyseniz, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuz ile konuşmadan önce VENTOLIN'i kullanmayınız.
VENTOLIN'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Yüksek tansiyonunuz varsa. Şiddetli kalp hastalığınız varsa ve VENTOLIN aldıktan sonra göğsünüzde ağrı ve kalp atışınızda düzensizlik hissederseniz ya da kalp hastalığınızın kötüleştiğine dair belirtiler fark ederseniz doktorunuza danışınız.
Etkin madde olarak salbutamol içerir ve akciğerlerdeki hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar. VENTOLIN tabletler, beyaz, yuvarlak, bir yüzü “GS CN3" baskılı, diğer yüzü çentikli tabletler halinde, karton kutu içinde, 100 tabletlik blisterler halinde sunulmaktadır.
Ben dahil bu ilacı kullanan hemen herkeste en büyük yan etkisi ''taşikardi'' yapmasıdır. Taşikardi yani ani ve düzensiz kalp atışı ve aniden çarpıntı çok tehlikelidir.Tam teşhis edilmemiş bir kalp sorunu varsa ve normal hayat seyrinde sorun yaratmazken aniden kalp krizi riski oluşabilir.
İlgili 16 soru bulundu
- Oral yolla kullanılanlar astım atağı sırasında doktorunuzun önerisi ile 3-7 gün süre ile verilir. - Inhaler yolla kullanılanlar normal dönemde hasta atakta değilken, gün içinde veya gecelerii uykudan uyandıran nefes darlığı, vızıltı veya öksürük olduğu durumlarda sabah 1 akşam1 kez şeklinde kullanılır.
VENTOLIN, “selektif beta2 adrenerjik reseptör agonistleri” adı verilen ilaç grubunun bir üyesidir. Etkin madde olarak salbutamol içerir ve akciğerlerdeki hava yollarını genişleterek daha kolay nefes alıp vermenizi sağlar.
SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU. SALBUTAMOL (VENTOLİN): ÇOCUK, YETİŞKİN YENİDOĞAN DOZU Nebulizasyon: 0.15mg/kg/doz 3ml SF ile sulandırılarak (1-24 dozda) veya devamlı 0.5mg/kg/saat olarak verilir. İnhalasyon olarak: 1–2 puf 4-6 h te bir verilir.
Astım tedavisinde kullanılan ilaçların bağımlılıkla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Bu ilaçlar sigara gibi bağımlılık yapmaz ve istenildiği zaman kesilebilmektedir.
Deri Değişiklikleri: Yüksek dozlarda İS kullanan bazı astımlı hastaların derilerinde morarma ve kü- çük kanamalar oluşabilir. Bu durum yaşlı hastalarda daha sıktır. Kas Güçsüzlüğü: İS'ler ses tellerinde kas güçsüzlüğüne yol açarak ses kısıklığına neden olabilirler.
a) Kısa etkili rahatlatıcılar ( Ventolin, Bricanyl ): - Bu ilaçlar hava yollarının çeperini saran ve nöbet sırasında kasılan kasları gevşeterek hava yollarını genişletirler. - Ağız içine püskürtülen formları ( inhaler ) 15 dakika içinde etki etmeye başlar, 4 saat sonra bu etki kaybolur.
Yan etkileri önlemek amacıyla ilacın alınmasından sonra mutlaka ağzın su ile çalkalanması veya ilacın yemekten hemen önce alınması önerilmektedir.
Kullanım sonrası ağız ve boğaz su ile gargara yapılarak çalkalanmalı ve ağızdaki su lavobaya geri çıkarılmalıdır. İnhaler ilacı kullanmada zorluk yaşanıyorsa ilaç spacer adı verilen ara hava haznesi yardımı ile kullanılabilir. Bunun için ilacın kapağı açılıp çalkalandıktan sonra inhaler cihaz ara parçaya takılır.
Astımda semptom giderici olarak kullanılan rahatlatıcı bir ilaçtır. Kontrol edici ilaç olarak kullanılmamalıdır. Astımda VENTOLIN'in düzenli kullanımı önerilmez.
Buhar tedavisi artık iyi gelmiyor veya öksürüğü daha da artırıyor şikayetini getirir.
VENTOLİN seyreltilmeden kullanılır ancak uzun sürede (10 dakikadan uzun) verilmesi gerekli ise serum fizyolojik ile seyreltilir. İlacınız nebülizör yardımıyla buhar haline getirilir. Aerosol yüz maskesi, T parçası veya soluk borusunun içine yerleştirilen tüp yardımı ile buhar ağızdan solunarak akciğerlere çekilir.
Astımda bronşlar çok hassastır. Başta alerjenler (ev tozu, polen, hayvan tüyü, rutubet) olmak üzere viral enfeksiyonlar, sigara dumanı, egzersiz gibi tetikleyiciler bronş etrafındaki kaslarda kasılma ile bronşun daralmasına ve bronş içinde yangıya (kızarıklık, şişlik) ve balgam üretiminin artışına neden olur.
Daha önce hiç tedavi almamış hastada ilk kez başlana- cak olan tedavi astımın ağırlığına göre ayarlanır. Olgu hafif intermittan ise başlangıç tedavi 1. basamaktan, hafif persistan ise 2. basamaktan, orta persistan ise 3. basmaktan, ağır persistan ise 4-5. basamaktan tedavi başlanmalıdır.
İlacı paketinden çıkartınız. Hazne içine boşaltınız. İlacı seyreltmek için 2-3 cc ilave serum fizyolojik koymanız ilaçtan yararlanmayı artırmaktadır. (100 cc'lik serum fizyolojik alabilirsiniz).
12 yaş ve üzeri çocuklarda: Yetişkin dozu uygulanır. Alerji veya egzersizin indüklediği bronkospazmın önlenmesi: 2-12 yaş arasındaki çocuklarda: Alerjene maruz kalma veya egzersiz öncesi 100 mikrogram, gerekli olduğunda doz 200 mikrograma çıkarılabilir. 12 yaş ve üzeri çocuklarda: Yetişkin dozu uygulanır.
Cihazın açma tuşuna basılarak cihaz çalıştırılır ve ilacın solunum yollarına gitmesi sağlanır. Bu sırada hasta mutlaka oturur pozisyonda olmalıdır. Yaklaşık 10 dakika sonunda işlemin bitmesine yakın cihazdan cızırtı sesi duyulmaya başlanır. Bu ses duyulduktan 1 dakika sonra nebülizatör kapatılır.
Doz: 1:1000, 0.01 ml/kg/doz SC, max: 0.5 ml her 15-20 dakikada bir yapılabilir. ** Hafif vakalar inhaler ventolin ile tedavi edilebilir. ** 1-2 saat içinde tedaviye iyi yanıt vermeyen vakalar hastanede takip edilmelidir.
@Ventolin buharı ile rahatlayan Kriz şeklinde Öksürük, Hırıltı, Astım atağı kabul edilir.
Nebülizatör burun tıkanıklığına iyi gelir mi? Nebülizatörler öksürük burun tıkanıklığına iyi geldiği gibi astım, zatürre ya da akciğer hastalıklarını tedavi etmede kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri