Normal kişilerde 24 saatlik ritim kayıtların- da toplam atımın %10'undan fazla VEA olması efor dispnesine yol açabilirken, %20'sinden fazla VEA'nın olması sol kalp yetmezliği ile sonuçlanabilir (3, 8).
1. VEV'ye düzenli olarak sahip olmak, kalp ritmi sorunları (aritmiler) veya kalp kasının zayıflaması (kardiyomiyopati) riskinizi artırabilir. 2. Nadiren kalp hastalığının eşlik ettiği sık erken kasılmalar, tehlikeli, kaotik kalp ritimlerine ve muhtemelen ani kalp ölümüne yol açabilir.
“Ventriküler erken vuru” adından da anlaşılacağı üzere “ventrikül” diye isimlendirilen kalbin karıncıklarından gelen erken kasılma olayıdır. “Erken” denmesinin nedeni kalbin normalde beklenen atımından önce gelmesidir.
Ventriküler Ekstra Sistol (Ventriküler erken vurular VES), kalbin karıncıklarından normal karıncak çalışmasından ayrı, erken ve anormal olarak uyarı çıkmasıdır. Normal çocukların kalbinde de 24 saat içinde yaklaşık 1000 tane Ventriküler Ekstra Sistol görülebilir. Bu rakam yendioğanlarda daha da sıktır.
Yetişkinlerde yaklaşık olarak 50 ile 100 kere atmakta olan kalp, 50 atışın altına düştüğü takdirde bredikardi 100 atışın üzerine çıktığı takdirde ise taşikardi sorunu yaşanacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Ekstrasistol olarak adlandırılan bu rahatsızlık verici problemin birçok insanda gerçekleşebileceği bildirilirken yaşam kalitesini düşürmekte ancak yaygın bir şekilde ölüm riski bulunmamaktadır.
Kalp atım sayısı dakikada 100'leri geçtiğinde risk başlar. Kalp atış sayısı dakikada 60'ın altına inince de bir anormallik başlar. Özellikle düzensiz kalp vuruşları ile Baygınlık, baş dönmesi, baygınlık, dengesizlik gibi sıkıntılar yaşanır. Ritim bozukluklarını sakın hafife almayın.
Atriyal prematür (erken) atımlar (Okla gösterilenler)
Bazı insanlarda stres, fazla kafein ya da nikotin ya da fazla egzersize bağlı olarak görülebilir. Fakat bazen VPS'ler kalp hastalığı veya kalp hastalığı dışında da (tiroid hastalıkları, elektrolit dengesizliği vs) ortaya çıkabilir.
Ekstrasistollerin süresi. İlginç olarak altta organik bir neden olmadığı durumlarda, ekstrasistollerin ne zaman oluşacağı, ne kadar süreceği belli değildir. Bazen her gün günlerce, haftalarca devam eder, günün birince geçer ve yıllarca bir daha olmaz.
Çoğunda belirti olmaz ancak bazı çocuklar bu ekstra atımı çarpıntı olarak hissedebilir. Bazen de fenalaşma hissi, kendini tuhaf hissetme şeklinde de belirti verebilmektedir.
Ancak fazla sayıda ekstrasistol zaman içinde kalbin normal kasılma mekaniğini bozarak kalp büyümesine ve kalp yetersizliğine neden olabilir.
EF, bir kalp döngüsünde kalbin içindeki kanın ne kadarının vücuda pompalandığını gösteren bir parametredir. Sağlıklı insanlarda %60-65 arasındadır. EF değeri %40'ın altında olan hastalar düşük EF'li kalp yetmezliği, %40 ve üzerinde olan hastalar ise korunmuş EF'li kalp yetmezliği hastaları olarak tanımlanmaktadır.
Ventriküler sistem, odacık sistemi (ya da odacık dizgesi) medulla spinalis içindeki özeksel kanal ile devam eden, beyin omurilik sıvısı ile dolu, beyindeki bir grup yapıdan oluşur.
Halk dilinde ekstra atım, tekleme olarak tarif edilmektedir. Ventriküler erken vuru, kalbin karıncık bölgesinden çıkan fazladan uyarı ile kalbin erkenden kasılmasıdır. Bu durum kalbin art arda iki defa atması olarak da hissedilebilir. Ventriküler erken vuru çoğu zaman ciddi bir rahatsızlık sebebi ile görülmez.
Kalbin sekteye uğramadan çalışması için ritim hızının 100'ün üzerinde ve 60'ın altında olmaması gerekiyor.
Yatınca Başlayan Kalp Çarpıntısı
Yan yatarken vücudun bükülmesinden kaynaklı kalbe olan basınç, kafein, nikotin, alkol, stres ve hormonal değişiklikler uyurken ortaya çıkan kalp çarpıntısının en temel nedenlerindendir.
Bu aritmi kalbin düzensiz atmasıdır. Tedavi edilmezse kalp içinde oluşan küçük pıhtıcıklar atardamara gidierek, tıkanmaya ve inmeye (felce) sebep olabilir.
Bu durumların arasında kişinin sigara ve alkol tüketimi, gereğinden fazla vücudunu yorması, gün içerisinde çok fazla stres ve baskı altında olması gibi etkenler yer almaktadır. Bu çevresel faktörlerin yanı sıra mitral kalp kapakçığının hasar görmesi durumunda da kalp teklemesi görülebilmektedir.
Panik atak sırasında kişide var olan ölüm korkusu ya da endişe stres hormonlarının (adrenalin etkisi yapan hormonlar) aniden yükselmesine neden olur. Bu da kalbin çok güçlü kasılmasına ve bazen de panik atağın şiddetine göre nabzın da yükselmesine sebep olur. Aslında bu gibi durumlarda kalpte herhangi bir sorun yoktur.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Prematüre ventriküler kasılma (PVC), kalp atışının sinoatriyal düğüm yerine ventriküllerdeki Purkinje lifleri tarafından başlatıldığı yaygın bir olaydır. PVC'ler hiçbir belirtiye neden olmayabilir veya "atlanan kalp atışı" olarak algılanabilir veya göğüste çarpıntı olarak hissedilebilir.
Genellikle semptom vermez ve tedavi gerektirmez. Yaygın görülür ve sıklıkla nikotin, kafein, stres ve yoğun egzersizle ilişkilidir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Ayrıca kalp hastalarının soğuk algınlığı ve girip gibi hastalıklardan da korunması gerekmektedir. Zira gribal hastalıklar ve D vitamini eksikliği kalp çarpıntısı nedenlerindendir.
Çarpıntı Hissedildiğinde:
Su içmek, vücuttaki elektrolit dengesini düzenler. Elektrolit dengesizlikleri, çarpıntıya neden olabilir. Su içmek, vücuttaki sodyum, potasyum ve diğer elektrolit seviyelerini düzenleyerek kalp ritmini stabilize edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri