Bugün en çok Fransa, İtalya, Çin ve ABD'de yetiştirilir.
Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum gibi illerimizde üretim yapılmaktadır. Bunlardan ürüne gelmiş dikili alanın; yaklaşık 400 dekarı Eskişehir, 40 dekarı ise Muğla'da bulunmaktadır. Buna göre Türkiye'de kuşkonmaz plantasyonunun yüzde 90'ı ilimizde bulunmaktadır.
Kuşkonmaz, günümüzde en çok Fransa, İtalya, Çin ve Amerika'da yetiştirilir. Anavatanı Batı Anadolu olmasına rağmen, üretimi çok yaygınlaşmamıştır. Ülkemizde Eskişehir, İzmir, Muğla, Mersin, Edirne ve Erzurum, kuşkonmaz yetiştiriciliği ile ön plana çıkar.
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan çalışma kapsamında, Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa kuşkonmaz üretimi yapılmaya başlandı.
Kışın -7°C derece soğuğa dayanabilir. Soğuk uzun süreli veya biraz daha şiddetli olursa toprak üstü kısmı kurur.
İlgili 18 soru bulundu
Kuşkonmaz tohum veya pençeden üretilir. İlkbaharda ekilir. Tohum ekiminden ilk hasada kadar geçen süre dört yıldır. Bir kuşkonmaz tarlasından 20 yıl verim alınabilir.
Bir dönümden eğer çok güzel bakılırsa 300 kiloya kadar verim alınabiliyor. Genelde 150 kilo civarında bir verim alındı.
Kuşkonmazın toprağı çok kuru veya sulu olmamalı, nemli kalmalıdır. Sulama işleminden önce toprağa hafifçe dokunarak nemli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Kuşkonmaz hafif topraklarda yetiştirilmeye uygundur.
Toprağın alt bölümünde kalan pençelerin taç yaprakları kışın aşırı soğuklarda dahi zarar görmemektedir. Fazlaca dayanıklı bitki olan kuşkonmaz bu bakımdan da fazlaca dikkat çekmektedir. Bitkide sürgünlerin iyi bir şekilde gelişebilmesi için gerekli minimum sıcaklık 10 derecedir.
Eğer kuşkonmazı ilk kez ekiyorsanız ilk sene verim alamayabilirsiniz. Kuşkonmazlar genelde 2. sene verimli olmaya başlar ve doğru koşullar sağlandığında yaklaşık 5 yıl kadar çok verimli olur. Toplam 7 yılın sonunda ise bitkinizin verimi azalacaktır, unutmayın.
Kuşkonmaz Bitkisi Mevsimi Ne Zaman? Mart ayının başlarında hasadına başlanan kuşkonmaz otu, mart ayından itibaren toplanarak nisan, mayıs aylarında pazarlarda, manavlarda ve marketlerde satılır. Bahar aylarında taze halde kolayca bulunan sebzeyi haziran aylarının ilk haftalarına kadar bulmak mümkün olur.
Kuşkonmaz halk dilinde serçe otu olarak da bilinen, bilimsel adı Asparagus officinalis olan zambak ailesinden bir bitki türüdür. Genç sürgünleri bahar sebzesi olarak kullanılır.
Kuşkonmaz nerede yetiştirilir diye merak ederseniz anavatanı Akdeniz ülkeleri diyebiliriz. Kaynaklara göre ilk olarak Yunanistan'da yetiştirilmiştir. Ticari olarak ise daha çok Çin, Tayland, Peru; Almanya gibi ülkelerde yetiştirilmektedir.
Pahalı olmasının tek sebebi üretiminin az olması değil tabi. Üretimi oldukça meşakkatli bir sebze kuşkonmaz. Ekildikten üç yıl sonra toplanabiliyor, yetiştirilmesi de çok emek istiyor. Ülkemizde yetiştirilmemesinin bir sebebi de bu sanırım.
Mustafa Kemal, muhtemelen ataşe-askerlik yıllarında Orta Avrupa'da tanıdığı kuşkonmazı sevip peşine düşmüş ve ilk kuşkonmaz yetiştirme girişimi Atatürk'ün isteği üzerine Avrupa'dan kuşkonmaz tohumu getirilmesiyle Yalova Devlet Çiftliği'nde yapılmış.
Aromatik ve baharatsı bir tadı vardır. Beyaz kuşkonmaz sert, sulu, dolgun gövdeli olur ve acılığı daha belirgindir.
Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir. Kuşkonmaz aynı zamanda doğum kontrolünde kullanılan bir besin olduğu için hamilelik döneminde kullanımında kaçınılmalıdır.
Kuşkonmaz iyi bir idrar söktürücü olarak da fazla suyun dışarı atılmasına yardımcı olarak şişkinliğin inmesinde faydalı olabilir. Kemik Sağlığı İyileştirir: Güçsüz kemikler K vitamini eksikliğine bağlanır. Bir bardak kuşkonmaz ise günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamanızı sağlar.
Tohum Cenneti | Kuşkonmaz Tohumu | 20 TL.
Kuşkonmaz birçok toprak yapısına uyum sağlayabilmektedir. Yine de geçirgen, hafif bünyeli, kumlu ya da kumlu-tınlı ve hafif kireçli topraklarda daya iyi yetişebilmektedir. Burada toprak iyi drene edilmeli, su tutmamalıdır. Topraktaki pH değerinin 6.5 seviyesinin altında olması önerilmektedir.
Kuşkonmaz, Türkiye iklim özelliklerinde yetişmeye uygun bir bitkidir. Ayrıca yabani ortamda da gelişim gösterebilen kuşkonmaz ülkemizde en çok Muğla, Aydın ve Manisa illerinde yetiştirilir.
Kuşkonmaz yetiştiriciliği, ilk yatırım ve emekten sonra oldukça karlı bir iş kolu olarak kabul edilir. Bitki, bir kez doğru şekilde yerleştirildiğinde yıllarca süren ürünler verir. Pazar talebi ve yüksek besin değeri de karlılığı artırır.
Yastık yer, gün boyu güneş alan bir yer olmalı ve 30 cm derinliğinde işlenmelidir. Tohum ekimi sıcak bölgelerde Mart-Nisan, soğuk bölgelerde Nisan-Mayıs aylarında yapılır. Ekim için toprak sıcaklığının en az 100C, optimum 20-250C olması gerekir.
Kuşkonmaz çiçeği, yaz aylarında haftada en az 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez olmak üzere bitkinin bulunduğu saksının üstten sulanması gerekmektedir. Sulama yapılırken suyu tüm toprağa ulaşmasına dikkat edilmesi büyük öneme sahiptir.
Kuşkonmazın yaygın olarak yetiştirildiği yerlerden biri Manisa'dır. Manisa dışında Eskişehir, Aydın, Muğla, Edirne, İzmir, Erzurum ve Mersin'de de sıklıkla bu bitki türüne rastlanılmaktadır. Bu bitki çeşidi için iklim şartları çok önemli değildir. Fakat yağmur yağmayan bölgelerde yetişmesi daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri