Venüs. Son derece yoğun bir karbondioksit, azot ve kükürt dioksit atmosferine sahip bu gezegene bakıldığında kahverengi, gri, beyaz ve sarı renkleri görülür. Venüs'ün atmosferi esas olarak karbondioksitten oluşur.
Volkanik etkinlikler sonucu oluşan ve büyük oranda silisyum ve demir içeren bileşiklerden oluşan kalın bir kayaç ve toz tabakası ile kaplı olan Merkür koyu gri görünür. Atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluşan ve sülfürik asit içeren kalın bir bulut tabakası ile kaplı olan Venüs sarı-turuncu renklerde görünür.
Güneş'ten gelen ışınların büyük bir kısmı Venüs'ün atmosferindeki kalın bulut tabakası tarafından geri yansıtılır. Bu nedenle, Ay'ın olmadığı gecelerde, gökyüzündeki en parlak gök cismi Venüs'tür.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Venüs'ün yüzeyinde dağlar ve volkanlar bulunur. Venüs'ün boyutları Dünya'ya çok yakındır. Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran önemli bir özelliği, kendi etrafında Dünya ve diğer birçok gezegenin tersi yönünde dönmesidir. Venüs'ün kendi etrafında dönmesini tamamlaması Dünya günü olarak yaklaşık 243 gün sürer.
İlgili 15 soru bulundu
Venüs, Güneş Sistemi'nin en sıcak gezegenidir. Aslında Güneş'e en yakın gezegen olmasa da, yoğun atmosferi Dünya'yı ısıtan sera etkisine benzer şekilde ısıyı gezegen içinde hapseder.
Dünya'ya en yakın gezegen olan Venüs'ün büyüklüğü ve şekli Dünya'ya çok benzer olduğu için Dünya'nın ikiz kardeşi olarak isimlendirilir. Venüs'ün dışında Merkür, Mars, Jüpiter ve Satürn de gökyüzünde çıplak gözle görülebilir. Bir gezegenin parlaklığı güneş ışığının ne kadarını yansıttığı ile ilişkilidir.
Ve Dünya'mızın kardeş gezegeni olan Venüs'te yaşam fikri, düşündüğümüz kadar uzak değil: Her ne kadar Venüs'ün yüzeyi 475 derecelik sıcaklığı ile yaşam için son derece elverişsiz olsa da, yerden yaklaşık 50 kilometre yukarıdaki bulutlarda ortam daha ılıman ve Dünya'ya benzer durumda.
Gökyüzündeki en parlak gök cismidir (Güneş ve Ay'dan sonra). Çoban yıldızı olarak bilinen aslında Venüs gezegenidir. Gün doğumu ve gün batımında görüldüğü için Venüs'e sabah yıldızı ya da akşam yıldızı da denir. Çok yoğun atmosferi çoğunlukla karbondioksitten oluşur.
Venüs'ün bir günü 243 gün Bir yılı ise 225 gün sürmekte. Mars'ın bir günü 24 saat 37 dakika bir yılı ise 687 gün sürmekte. Jüpiter'in bir günü 9 saat 50 dakika bir yılı ise 4332 gün sürmekte.
Ayrıca, gezegenin hareket örüntüsü incelenerek, gelecek uçuşlar için hata payı düşürüldü. Radarlarla yapılan ölçümler, Venüs'te ortalama bir günün 243.0226 Dünya günü, yani 8 aya yakın sürdüğünü ortaya çıkarttı.
Venüs'ün evreleri, Ay evrelerine benzer şekilde, gezegenin yüzeyinde görülen aydınlatma varyasyonlarıdır. İlk kaydedilen gözlemlerin Galileo Galilei tarafından 1610'da teleskopik gözlemler olduğu düşünülmektedir.
Venüsün Özellikleri
Atmosferinde fazlaca sülfürik asit ve karbonmonoksit bulutlarına sahip olan Venüs gezegeni özellikle sıcaklığı sebebi ile oldukça dikkat çekici bir gezegen olarak bilinmektedir. Venüs Güneş'e en yakın gezegen olan Merkür'den bile daha sıcaktır.
Karasal bir gezegen olan Merkür, metalik bir çekirdek ile kayalık bir manto arasında çoğunluğunu demir, nikel ve silikat kayalarının oluşturduğu bileşenlerden oluşur. Bu oluşum Merkür'ün koyu gri renkli olmasını sağlar.
Tarık, geleneksel olarak halk arasında Zühre, çoban yıldızı, sabah veya akşam yıldızı olarak da bilinen Venüs'tür.
Venüs'ün yıldız değil de bir gezegen olduğunu ilk fark eden kişi, onu teleskopla inceleyen ilk bilim insanı olan Galileo Galilei'dir. 1. yüzyılda yaşayan İtalyan astronom, Venüs'ün farklı evrelerden geçtiğini gözlemleyerek, bu gezegenin yörüngesinin Dünya'nın yörüngesinin içinde olduğunu anladı.
Sembol. Genellikle Venüs'ün sembolü (♀) dişiler için kullanılır.
Karbondioksit yönünden yoğun atmosferi ve kurşunu eritecek kadar sıcak yüzeyiyle Venüs, bildiğimiz şekliyle yaşamın var olamayacağı denli kavurucu ve boğucu bir çöl. Gezegenin bulutları da benzer şekilde konuk sevmez: Gezegeni, insan cildini yakıp delecek kadar aşındırıcı olan sülfürik asit bulutlarıyla örtüyorlar.
MARS'TA YAŞAM ALANLARI
Sizlerin de bildiği gibi Dünya atmosferi bizi Güneş'in zararlı ışınlarından koruyor. Fakat Mars, Dünya'dan 100 kat daha ince bir atmosfere sahiptir. Bu nedenle Güneş'ten gelen zararlı ışınlar Mars yüzeyine kadar ulaşır ve orada yaşayanlara zarar verebilir.
Venüs, Dünya'ya benzer karasal bir gezegen. Ancak, 464 derece civarında bir yüzey sıcaklığına Dünya'nın 92 katı bir basınca sahip.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve diğerleri, Venüs'ün geçmişte 2 milyar yıla kadar sığ bir okyanusa sahip olabileceğini ve bu suyun hacminin dünyadaki kadar olabileceğini kabul etti. Şu anda, Venüs'te bilinen tek su az miktarda atmosferik buhar (20 ppm) formundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri