Venüs'teki bulutlar Dünya'dakine benzese de Dünya'daki gibi su buharı değil, sülfürik asit bulutudur. Aslında Venüs'te düşündüğümüz gibi yağmur yağmaz.
Araştırmacılar, Venüs'te sıvı suyun bulunabilmesi için; Dünya'da olduğu gibi, suyun yoğunlaşması ve birkaç bin yıllık bir süre boyunca yağmur olarak düşmesi için gerektiğini söyledi. Fakat Turbet, Venüs'teki çok yüksek sıcaklıkların bu duruma asla izin vermediğine dikkat çekti.
Venüs'ün atmosferinde sürekli olarak devam eden asit yağmurları yağmaktadır.
NASA'nın Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü ve diğerleri, Venüs'ün geçmişte 2 milyar yıla kadar sığ bir okyanusa sahip olabileceğini ve bu suyun hacminin dünyadaki kadar olabileceğini kabul etti. Şu anda, Venüs'te bilinen tek su az miktarda atmosferik buhar (20 ppm) formundadır.
Venüs, Güneş ve Ay'ın ardından gökyüzündeki en parlak üçüncü obje olduğu için çıplak gözle görülmesi en kolay olan gezegen o olacak.
İlgili 24 soru bulundu
Venüs gezegeni 465 derecelik yüzey sıcaklığı, 2 km okyanus suyuna denk 90 atmosfer basıncı ve sülfürik asit yağmurlarıyla kesinlikle bugün hayata elverişli değil.
Venüs'ün atmosferinde, yüzeyden 50 km yükseklikte başlayıp 70 km yüksekliğe kadar ulaşan, kalın bir bulut katmanı bulunur. Bu bulut katmanı büyük oranda sülfirik asitten oluşur. Bu nedenle eğer Venüs'te olsaydınız hiçbir zaman yıldızları göremezdiniz.
Ortalama yüzey sıcaklığı 471 °C olan Venüs, Güneş sisteminin en sıcak gezegeni. Güneş'e en yakın gezegen Merkür iken en sıcak gezegenin Venüs olmasının nedeni ise Venüs'ün yoğun atmosferinin sera gazı etkisine sebep olması.
İç gezegenler olan Merkür ve Venüs'ün hiç doğal uydusu yoktur; Dünya'nın bir büyük ayı (Ay) vardır; ve Mars iki küçük aya sahiptir, Phobos ve Deimos.
Venüs, Güneş'e en yakın gezegen olmamasına rağmen en sıcak gezegendir. Bunun sebebi yoğun sera gazları içeren bir atmosferinin olmasıdır. Bu atmosfer, yoğun olarak karbon monoksit ve sülfürik asite sahip bulutlardan oluşur. Bu gazlar, Güneş'ten gelen sıcaklığı hapseder.
Atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluşan ve sülfürik asit içeren kalın bir bulut tabakası ile kaplı olan Venüs sarı-turuncu renklerde görünür. Yüzeyinin yaklaşık %70'i sularla kaplı olan Dünya, Güneş Sistemi'nin mavi üyelerinden biridir.
Tüm gökyüzünü kaplayan boğucu bulutlar nedeniyle güneş ışığı asla yüzeye ulaşmaz. Venüs'ün yüzey sıcaklığı 462 santigrat derecedir. Hidroklorik asit yağıyor. Bildiğimiz hiçbir yaşam türü orada hayatta kalamaz ve yapabileceğimiz sondaların hiçbiri yüzeyde birkaç saatten fazla hayatta kalamaz.
Bilim insanları Jüpiter ve Satürn'de helyum yağmurları yağdığını deneysel kanıtlarla doğruladı. Jüpiter ve Satürn gibi esasen hidrojen ve helyumdan oluşan gezegenlerde helyum yağmuru yağdığı, yaklaşık 40 yıl önce tahmin edilmişti.
JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS VE NEPTÜN
Bu gezegenlerde yağmur, elmas şeklinde yağıyor. Jüpiter ve Satürn'de elmasların, element halindeki karbon ya da grafitin büyük fırtınalar sonucu dönüşmesiyle oluşuyor diye tahmin ediliyor.
Dünya'nın kütlesinin yaklaşık %82'si kadar bir kütleye sahip olan Venüs, 4,9×10^24 kg'dır. Ortalama 6052 km uzunluğunda bir yarıçapa ve 5200 kg/m^3 değerinde bir yoğunluğa sahiptir. Kütleçekim ivmesi yaklaşık 8,87 m^3 değerindedir. Eksen eğikliği sadece 3 derece olduğu için farklı mevsimler görülmez.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Ancak yine de Venüs, Dünya gibi yaşanabilir bir gezegen değildir. Bu durumun en önemli nedeni, Venüs'ün atmosferinde yüksek miktarda sera gazları - özellikle de karbondioksit- olmasıdır. Bu sera gazları gezegenin yüzey sıcaklığının yüzlerce santigrat derece yükselmesine neden olur.
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Çoban Yıldızı; yıldız olarak kabul edilirken; onun bir yıldız değil gezegen olduğu yapılan araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Çoban Yıldızı'nın diğer adı da Venüs'tür. Güneş sisteminde yer alan Venüs gezegeni; bazı özellikleri sayesinde diğer gezegenlerden farklıdır.
Güneş Sistemimizdeki Güneş'e en uzak gezegen olan Neptün, Güneş'ten 4,5 milyar kilometre, en uzaktaki ikinci gezegen Uranüs ise 2,88 milyar kilometre uzaklıktadır. Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir.
2021 yılı Mayıs ayından itibaren, yıl sonuna kadar batı ufkunda henüz ortalık yeni kararmışken göreceğiniz çok parlak yıldız, Venüs gezegenidir. Mayıs ayının son günlerine kadar, çok parlak olmasa da Merkür gezegeni de batı ufkunda olacak.
Dünya'nın komşusu konumundaki Venüs, az çok cehenneme yakın bir ortamı andırıyor. Kehribar rengindeki bu gezegenin ezici çoğunluğu karbondioksitten oluşuyor. Ancak şimdi gökbilimciler Venüs'ün atmosferinin hem gündüz hem de gece tarafında atomik oksijenin varlığını ilk kez doğrudan tespit etti.
Güneş Sistemi dört karasal gezegen barındırır. Bunlar: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars'tır. Etkin bir hidrosfer taşıdığı bilinen tek gezegen, bir karasal gezegen olan Dünya'dır.
JÜPİTER'DE YAŞAM İHTİMALİ
Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri