MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi nereden alınır? Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır? MYK kurumuna başvurarak, yeterlilik belgesi alınabilir. Ayrıca, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından da, Mesleki yeterlilik belgesi alınabilir.
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
İlgili 17 soru bulundu
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
18.01.2017 tarihinde başlatılan entegrasyon çalışmaları kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TÜRKSAT ile üçlü protokol imzalanmış ve çalışmalar 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak söz konusu hizmetler e-devlet üzerinden de kullanıma açılmıştır.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ NEDİR? Bireylerin herhangi bir meslekte, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulmuş ulusal yeterliliklerde belirtilen şartları karşılamaları halinde 'Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olur. Kişinin, söz konusu bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip olduğunu belirtir.
Mesleki yeterlilik belgesi veren kurumlar (firmalar); İstanbul, Avrupa Yakası, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Adana vb şehirlerde hizmet vermektedirler.
Mesleki yeterlilik belgesinin alınabilmesi için doğru zamanda ilgili alanlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada başvuracak olan bireylerin minimum 16 yaşında olması gerekmektedir. Bireyler 18 yaşının altında ise başvuru süreçlerinde velisinin yazılı iznini de ilgili alanlara iletmesi gerekmektedir.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu olan mesleklerde teşvikten yararlanmak istediğini bildirmiş kişiler 1 kere sınav ücreti ödeyerek aynı kuruluşta 3 kez, söz konusu teşvikten yararlanmayan kişiler ise 1 kere sınav ücreti ödeyerek aynı kuruluşta 2 kez sınava girme hakkına sahiptir.
Bu belgeler MYK tarafından atanan yetkili belgelendirme kuruluşları tarafından verilmektedir. Bir meslekte mesleki yeterlilik belgesi almak isteyenlerin o meslekte yetkili belgelendirme kuruluşuna başvurması gerekmektedir.
Hem kanunun uygulanmasına yönelik destek olabilmek hem de vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına tamamen ücretsiz olan bu hizmetimizden yararlanmak isteyen tüm belediyelere kamu yararı için hizmet vermekten gurur duyarız.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
17-21 EKİM 2022 İSTANBUL MYK MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI HAKKINDA DUYURU. Mesleklerinden sınavlar yapılacaktır.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 25 Mayıs 2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri