Veraset İlamı Alınmazsa Ne Olur? Mirasçı, kalan mirastan haberi olmaz ise ve veraset ilamını almazsa, mirası kabul etmiş sayılıyor. Yasal olarak kendisine hak görülen miras, otomatik olarak mirasçısına devrediliyor.
Mirasçıların tapuda miras intikal işlemi başlatabilmesi için önce söz konusu taşınmaz üzerinde pay sahibi olduğunu gösteren veraset ilamı yani “mirasçılık belgesi” sunması gerekir.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
Ölen kişinin, birinci derece mirasçıları tarafından düzenlenmesi zorunlu olan yasal bir belgedir. Türk Medeni Kanunu'nun 598. maddesi gereğince mirasçı olan kişiler bu belgeyi talep edebilirler.
Veraset ilamı, veraset durumunda bir değişiklik olmadığı ya da itiraz edilmediği sürece geçerliliğini korur. Buna karşılık veraset ilamı almak için noter ya da Sulh Hukuk Mahkemelerine en geç 1 ay içinde başvurmanız şarttır. Bu anlamda veraset ilamı süresi murisin vefatının hemen ardından başlar.
İlgili 16 soru bulundu
e-DEVLET MİRASÇILIK BELGESİ SORGULAMA
İlk olarak mirasçının UYAP'a kayıtlı olunması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet'e giriş yapılarak arama kısmına 'veraset ilami sorgulama' yazılır. Böylece mirasçısı olduğunuz dosyalar varsa sorgulanabilir, mirasçılık belgesini görüntülenebilir.
Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez. Noterlikçe düzenlenen mirasçılık belgesine yapılacak itiraz sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır.
Mirasçılık belgesi süresi: Veraset ilamı çıkarmak için kanuni bir süre bulunmuyor. Yasal mirasçılar dilediği zaman veraset ilamını çıkarabilirler. Bu doğrultuda veraset ilamını geç çıkarmanın bir cezası bulunmuyor.
Ölüm bilgisi ile 10 gün içinde belge alımı yapılmıyorsa, sulh mahkemesi üzerinden ilam alımı yapılmaktadır. Mirasçının ikamet ettiği şehir ve semte bağlı olan sulh mahkemesi dilekçe işlemlerinin yapılmasıyla alınabilecektir. Aynı zamanda mirasçının notere başvuru yaparak da temin edebileceği yasal süreçtir.
Tapu sicillerinin düzenli tutulması, bu sicillerin güvenilir olması ve gerçeği yansıtması devletin görevidir. Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren en geç iki yıl içerisinde miras intikalinin gerçekleşmemesi hâlinde tapu müdürlüğüne mirasçılık belgesi almak üzere yargıya müracaat etme hakkı getirilmiştir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) süresizdir. Yani veraset ilamının geçerli olduğu bir süre sınırı yoktur. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi), yeni bir ilam alınana kadar geçerlidir.
Mirasçılık belgesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile kurulan entegrasyonla birlikte 1.10.2011 tarihinden itibaren noterler tarafından da verilebilmektedir.
Dolayısıyla, varislerce kanuni süre ve 15 günlük ilk ek süre geçtikten sonra verilen ilk veraset ve intikal vergisi beyannamesi üzerine 1000 liradan az 2000 liradan çok olmamak üzere verginin % 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekir.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Mirasçılardan biri satışa onay vermezse, diğer mirasçılar satış için dava açabilirler. Mahkeme, davayı kabul ederse, satışı onaylayabilir ve satışın gerçekleşmesini sağlayabilir.
Mirasçılık belgesinin çıkartılması, Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilebileceği gibi Noterden de istenebilir. Fakat nüfus kayıtlarına muğlaklık ve hatalı olması yahut soy bağının tespitinde netlik olmaması gibi durumlarda noter üzerinden veraset ilamı alınması mümkün değildir.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Miras bırakanın vefat etmesi ile birlikte mirasçılar mirasçılık sıfatını haiz olur. Fakat birtakım işlemleri yapabilmek için mirasçılık sıfatının belge ile sabitlenmesi gerekir. Bu nedenle veraset ilamı çıkarılır.
Veraset ilamı çıkarıldıktan sonra mirasçıların hepsi beraber, bu veraset ilamı, vukuatlı nüfus kaydı örneği, nüfus cüzdanları ve veraset intikal vergisini ödediklerine dair belge ile beraber tapu müdürlüğüne başvururlar. Böylece, miras kalan gayrimenkulün devri işlemi tamamlanmış olur.
Türkiye'nin herhangi bir yerindeki notere başvuru yapılarak veraset ilamı kısa sürede temin edilir. Bunun için sadece nüfus kayıt örneği ve TC kimliği yeterlidir. Ayrıca tüm mirasçıların notere gitmesine gerek yoktur. İsteyen mirasçı tek başına da bu belgeyi kolaylıkla alabilir.
Miras Tapu Devri
Örneğin dededen kalan miras tarla tapusu nasıl alınır diye bakıldığında mirasçılar başta veraset ilamı olmak üzere gerekli olan belgeler ile tapu müdürlüğüne müracaat eder. Böylece, miras kalan tarlanın devri kendilerine sağlanmış olur.
Veraset ilamı alınmasından sonra intikal edecek olan mal varlığı için vergi ödemesi yapılması gerekir. Vergi dairesine giderek yapılması gereken başvuru için verilen süre; ölümü izleyen 1 aylık süreçtir. Mirasçıların ölümden sonraki bir ay içinde vergi dairesine ölüm bildirimi yapması gerekir.
Mirasçılardan birinin mahkemeye ya da notere başvuru yapması yeterlidir. Noter nüfus kayıtlarını inceleyerek mirasçı olup olmadığınızı kontrol eder. Nüfus kayıtlarında mirasçı olduğunuz doğrulanıyorsa noter veraset ilamını mirasçıya verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri