Veraset ve İntikal Vergisi Hesaplama Aracı Miras bırakan vefat ettiği takdirde yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar da bu vergiyi ödemek zorundadır. Vefat eden kişi Miras Hukuku'nda muris olarak adlandırılırken murisin mirasçılara bıraktığı mallar onun terekesidir.
Mahallî idareler, İl Özel İdareleri152, Belediyeler153 ve Köyler154 dir. Bütün bu sayılan kamu idareleri veraset ve intikal vergisinden muaftır. Dolayısıyla bu idarelere yapılan bağışlarda ve devletin mirasçı olması hâllerinde vergi doğmaz. Kamu meslek kuruluşları da vergiden muaf teşekküllerdir.
Ancak, intikali yapılan gayrimenkule isabet eden veraset ve intikal vergisi tamamen ödenmedikçe devir ve ferağı yapılamaz ve üzerinde herhangi bir ayni hak tesis edilemez.
İstisna sınırının üstünde kalan ve bağışlanan taşınmaz mal, tescile tabi motorlu araç, gemi, uçak, şirket hissesi, silah ve diğer menkul mallar için 1 Ay içinde Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi düzenlenmesi zorunludur.
1- Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi, ölüm tarihinden itibaren 4-8 ay (1) içinde verilmesi gerekir. Varisler böyle bir beyanname verileceğini bilmediklerinden bu sürede beyanname verilmediği için varisler usulsüzlük cezasına muhatap olmaktadırlar.
İlgili 16 soru bulundu
Miras İntikali Yapılmazsa Ne Olur? Tapu intikal işlemleri mirasçılar tarafından 2 yıl içerisinde yapılmazsa, Tapu Sicil Müdürlüğü yetkili Sulh Hukuk Mahkemesinden mirasçılık belgesi alıp mirasçılar adına tescil işlemi yapabilmektedir.
Veraset ve intikal vergisi ödendikten sonra ilişiğinin kesildiğine dair belge alınmalıdır. Her istenen eksiksiz olarak tamamlandıktan sonra gerekli tüm belgeler ile mirasçılar tapu müdürlüğüne başvuru yapmalıdır. Böylece kendi adlarına taşınmazın tescilini isteyebilirler.
Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi; Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödenir.
* Beyannamenin yasada öngörülen beyanname verme süresinin bitiminden itibaren 15 günlük birinci ek süre içinde verilmesi halinde Vergi Usul Yasasına bağlı "Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel"in üçüncü sırasındaki ikinci derece, usulsüzlük cezası kesilecektir.
Buna göre Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu uyarınca tarh ve tahakkuk ederek ödenmesi gereken safhaya gelen veraset ve intikal vergisinin 5 yılda ve 10 eşit taksitte ödeneceğine ilişkin özel bir düzenleme yer almaktadır.
Mirasçıların ölümü takip eden 4 ay içinde veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Ancak miras bırakan ve mirasçıların bulundukları ülkelerin farklı olması durumunda, beyanname verme süresi uzuyor. Hesaplanan vergi, her biri Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere, 3 yılda ve 6 eşit taksitte ödeniyor.
Kâğıt ortamında doldurulan beyanname, mirasçılar tarafından imzalanmak suretiyle verilebileceği gibi mirasçıların vekili tarafından imzalanmak suretiyle de verilebilir. Veraset yoluyla intikallerde beyanname her bir mirasçı tarafından ayrı ayrı verilebileceği gibi müştereken verilmesi de mümkündür.
kanuni süresinin bitmesini takip eden günden başlayarak 15 gün içinde verenlere 25 liradan az 250 liradan çok olmamak şartıyla verginin % 2'si, daha sonra verilenlere 100 liradan az 2.000 liradan çok olmamak şartıyla % 5'i tutarında usulsüzlük cezası kesilir' denilmektedir.
Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nun 4'üncü maddesinin 2/b fıkrası gereği her bir mirasçıya kendilerine mirastan düşen payın vefat yılı (2022) itibariyle 455.635 TL'si istisna kapsamındadır.
Madde 22 – Veraset ve İntikal Vergisinin ödenmesinden sonra bir malın vergi verenden başka bir şahsa ait olduğu mahkeme karariyle sabit olur ve ilâmı katileşmesinden sonra bir sene içinde müracaat edilirse fazla alınan vergi, verene iade ve hakiki mükelleften tahsil olunur.
Bu tahakkuka ulaşmak için İnteraktif Vergi Dairesinde “Bilgilerim” altında yer alan “Borç Detay ve Ödeme” menüsünden tahakkuk kontrol edilebilir. Aynı ekrandan ödeme yapılabileceği gibi, tüm anlaşmalı bankalar veya vergi dairesi aracılığıyla da tahakkuk eden vergi borcu ödenebilir.
Veraset ve intikal vergisi ödemek için veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak ve veraset vergisi beyannamesi vermek gerekir. Veraset vergisi beyannamesi verildikten sonra, veraset vergi ilişiği kesme yazısı alınarak mirasın intikal işlemleri tamamlanır.
Tapu müdürlüğünce sadece 2023 yılı için belirlenen 1.298,5 TL döner sermeye ücreti alınır.
2023 Yılı Veraset İlamı Ücreti
Mirasçılık belgesinin, sulh hukuk mahkemesinden veya noterlerden alınması mümkündür. Veraset ilamı ücreti de belgenin nereden alındığına göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda veraset ilamının noterden alınması durumunda ücreti yaklaşık olarak 1200-TL'dir.
Veraset ve intikal vergisi, Miras Hukuku ile ilgili bir vergi türüdür. Bu vergi çeşidinde mirasçılar vefat edenin terekesi üzerindeki haklarını alabilmek için devlete bir ödeme yapmakla yükümlü tutulurlar.
Bu noktada herhangi bir veraset ilamı süresi bulunmaz. Yasalar da veraset ilamı çıkarmayan yasal mirasçılara herhangi bir cezai yaptırım uygulamaz. Lakin kişilere taşınmaz bir mülk kalmış üzere bunların vergisinin ödenebilmesi için üç ay süre içinde bu işlemin yapılması gerekir.
Tüm vergi ödemelerinizi Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'ın banka kartları ile İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi veya mobil uygulaması (GİB Mobil) üzerinden ya da bu bankalarla birlikte Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankalarının online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri