Cevap: Verilen bir sözü tutmak yazılı olmayan bir kuraldır.
Bu kanunlar aynı zamanda yazılı kurallardır. Bu yazılı kuralların en önemlisi ANAYASADIR. Yazısız kurallar: Toplumun yaşayış tarzından elde edilen verilerle ortaya çıkmış kurallardır. Bu kurallar din, örf, adet, ahlak, görenek ve gelenekler şeklinde kurallardan etkilenerek ortaya çıkan kurallardır.
Biri ile konuşurken sözünü kesmemek yazılı olmayan bir kuraldır. Çünkü bu bir kural ancak yasalar, kanunlar gibi yazıyla belirtilmiş değildir.
Toplum hayatını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır Bunlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik adlarını alırlar. Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.
İlgili 26 soru bulundu
Örf ve adet hukukuna gelenek hukuku da denilmektedir. Gelenek (örf ve adet) hukuku yazılı değildir.
Yazılı hukuk toplumun ortak çıkarlarını korumak amacıyla, yetkili organlar tarafından yürürlüğe konulan metinlere denir. Yazılı hukuk kuralları, eylem ve işlemlerde yurttaşları olduğu kadar devlet organlarını da bağlayan kurallardır.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır. 3-Kağan dâhil herkes uymak zorundadır. (töreye kağan dâhil herkesin uyması hukukun üstünlüğünün kanıtıdır.)
Cevap: toplumca kınanma gibi bir cezası vardır.
Yazılı olmayan bir ahlak kuralıdır.
Buna uymayan insanlar çeşitli cezai yaptırım uygulanır. Buna karşılık, yazısız kural demek ise, toplumda töre, örf ve adetlerin gerektirdiği fakat anayasa gibi cezai yaptırımları olmayan, daha küçük toplumun parçalarını ilgilendiren kurallardır. Örneğin, otobüste yaşlılara yer vermek yazılı olmayan bir kuraldır.
Vergi hukukunun belge (yazılılık) esasına dayanması sebebiyle gerçek ve tüzel kişilerin vergilendirme ile ilgili yapmış oldukları işlemlerle alakalı olarak Vergi Usul Kanunu'nun belirlemiş olduğu kural ve esaslar çerçevesinde belge düzenlemeleri veya belge almaları zorunludur.
2.Görgü kuralları yazılı olmayan kurallardır. Hukuk kuralları ise kural olarak yazılıdır.
Medeni hukukun ikinci asli kaynağı olan örf ve âdet hukuku, hukuken bağlayıcı olup, bunlara uyulması zorunlu sayılan yazılı olmayan hukuk kurallarıdır.
Ancak ahlak kuralları yazılı kurallar olmayıp toplumun vicdanında yaşayan kurallardır.
Okula gitmek yazılı bir kuraldır.
Yazılı kurallar ve yazısız kurallar toplumdaki düzeni korumaya yönelik olan kurallardır.
Yazılı olmayan kurallara uymadığımız zaman ..........................., kınama, dışlama gibi yaptırımlarla karşılaşırız.
Yazılı ve yazısız kurallar her toplumda olan kurallardır. Ancak yazılı kuralları insanların uyup uymadığına devlet bazı güçleri ile denetlemeler getirir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde ceza verir.
Cevaba Geçelim. -Kurallara uymadığımız zaman ceza uygulanır.
Sorumuzu şıklardan ilerleyerek cevap verelim
B= Hırsızlık yapmamakta yazılı bir kuraldır ve yine aynı şekilde hırsızlık yapmanında belirli şekilde cezaları vardır.
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
“Yazısız kurallara uymayanlara ceza verilmez Ancak bu kurallara uymayanlar toplum tarafından dışlama, ayıplama, istenmeyen kişi durumuna düşürülme gibi yollarla cezalandırılabilir.”
Toplumun gelenek ve görenekleri, örf ve adetleri de yazılı olmayan kuralların içine dahildir.
Bayrak törenine katılmak." Bayrak töreni, okullarda süregelen kalıplaşmış bir törendir. Öğrenciler, okul bitimindeki törenlere katılmalıdır. Bu da okulun yazılı kuralları arasında sayılmaktadır.
Konuksever TDK'ye göre bitişik yazılması gereken bir birleşik sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri