ön far çatlağı geçmez.
- Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki her türlü çatlaklar ve kırıklar ağır kusur olarak değerlendirilir.
Far Camı Çatlak Muayeneden Geçer mi? Araçlarda far camı çatlakları bazı durumlarda risk oluşturur. Farların ışık açısını değiştiren veya yolu görmeyi engelleyen herhangi bir durum varsa aracın muayeneden geçmesi mümkün olmayabilir. Buna far camı içerisinde buğulanma gibi ışığı değiştiren durumlar dahildir.
Araç muayene sırasında cam hasarı kontrolü sadece ön cam için yapılmaktadır. Ön camda bulunan ve sürücünün görüş alanı içinde görüşü engelleyen çatlak, kırık, aşırı derecedeki çizilmeler ağır kusur olarak tanımlanmaktadır. Bu araçlar muayeneyi geçememektedir.
Far camında folyo,film vs ile karartılmışsa ağır kusur ama içten karartılmışsa geçer. Mercek, far yıkama ve otomatik far ayarı yoksa xenon da geçmez.
İlgili 23 soru bulundu
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması
Aslında uzun yıllardır cam filmi ile ilgili olan yasa değişmedi. Sadece ufak düzenlemeler getirildi. Cam filmini ön sürüş camına uygulamak kesinlikle yasak. Aynı zamanda %70 geçirgenliğin üzerindeki filmleri yaptırmakta aynı şekilde yasak.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Bu noktada ise devreye zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası girmektedir. Orjinal cam değişimi kuruluşlardan parça temin eden sigorta şirketleri ile mevcut problem çözülebilmektedir. Arka cam ve ön cam değişimi kasko sigortasından kolaylıkla yapılabilmektedir.
Far çatlak tamiri ile benzer sorunları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır. Çatlamış bölgede yapılan işlemler sayesinde, yapıştırma, zımparalama ve parlatma çözümleri, aracınız için gerçekten mükemmel bir fırsat yaratmaktadır.
Led ampüller muayeneden geçer. Eski tip xenon gazlı sistemler muayeneden geçmez.
Şimdi ise far ayarı hafif kusur olarak değerlendiriliyor.
Evet, çatlak cam tamir edilebilir ama bunun belli şartları bulunduğunu da ifade etmek gerekmektedir. Araç camında çatlak oluşması durumunda hemen çatlak kısım kapatılmalı ve tamiri için uzman birine başvurmalı. Bunun yanında kişi kendisi de çatlak olan kısımları tamir için tamir kitleri alabilir.
Genellikle soğuk havalarda buz tutmuş yüzeye kaynar su döktüğümüzde meydana gelir. Ani sıcaklık artışı çatlamaya neden olur.
İlk olarak camın çatlak bölümü özel vakum makinesi ile temizlenir ve çatlak bölümün içindeki hava alınır. Çatlağın durdurulması ve ilerlememesi için içinde toz ve kir parçalarının bulunmaması gerekmektedir. Vakum makinesi ile çatlak bölümün içi temizlendikten ve hava alındıktan sonra çatlak alana reçine enjekte edilir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Araç muayeneden geçer. Geçmeli. ön far çatlağı geçmez.
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.
Tüm aksaklıklar giderilmişse araca kusursuz ibaresi konur ve yeniden trafiğe çıkma izni verilir. Detaylı muayene raporunun yenisi hazırlanarak geçerli hologram rapora eklenir. Plakaya da muayenenin geçerlilik süresini gösteren etiket yapıştırılır. Verilen raporun bir sonraki muayeneye kadar saklanması gerekir.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Tamponsuz araçlar muayeneden sorunsuz olarak geçebilir.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Cam filmi taktırma cezasını izleyen 15 gün içinde cam filmini çıkarttırmak da yükümlülüklerden diğeri. Aksi takdirde hem idari para cezası uygulanıyor hem de araç trafikten men ediliyor.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri