Dr.,Yüksel Cihan Arş. Gör., İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Araştırma Merkezi Konferansları, 54. Seri/Yıl: 2010)noktalarında toplanmaktadır. Vergi afları bir çok kesim tarafından tenkide uğramasına karşın, son 92 yılda ortalama 33 ayda bir çıkartılmaktadır.
31 Mayıs olarak açıklanan vergi affı borç yapılandırma başvuru tarihi, Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 30 Haziran'a çekildi, ilk taksit ödemeleri ise 31 Temmuz oldu. 30 Haziran 2023 tatile denk geldiği için, vergi affı borç yapılandırma son başvuru tarihi 3 Temmuz'a uzatıldı.
Vergi borcu yapılandırma süreci devam ediyor. 2023 yılı vergi affı son süresi 31 Mayıs tarihinde sona erecekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda vergi borcu yapılandırma son tarihi uzatıldı.
Mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi borcu yapılandırma 31 Mayıs tarihine kadar devam edecek. son 6 yılda, 5 kez çıkarılan yapılandırma ve af ile vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, sigorta primleri, KYK borçları yapılandırılabilecek.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren vergi affı borç yapılandırma paketine göre 31 Mayıs 2023'e kadar başvurular alınacak. Yapılandırma başvuruları 31 Aralık 2022 tarihinden önceki borçlar için geçerlidir. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak.
İlgili 25 soru bulundu
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
BAŞVURU MAYIS'TA, İLK ÖDEME HAZİRAN'DA!
Buna göre, yapılandırma başvuruları 31 Mayıs'ta sona erecek. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak.
Tekrar yapılandırma yapabilir miyim? CEVAP : Merhaba, Yapılandırmada herhangi bir sınır yoktur.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek.
İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak. Şurada Paylaş! Yapılandırma başvurusunda bulunanların devlete olan borçlarının gecikme faizi ve cezaları silinerek, yerine enflasyon farkı hesaplanacak. Peşin ödeme yapanların, gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.
Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu'na kadar Meclis'te hızlı bir şekilde ilerleyen “Vergi Af ve Yapılandırma Kanunu” yapılan birçok değişiklikle beraber Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmiştir.
İlgili maddelerde yer alan azami süreler aşılmamak kaydıyla bu düzenlemeye göre yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilecek. Borçlular, ödeme seçeneklerinden birini başvuru sırasında tercih edecek.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor. İşte, borç yapılandırma ödemeleri hakkında bilgiler...
Borç affı ve borç yapılandırması kapsamında herhangi bir şekilde devlete borcu olan, icra takibinde olan vatandaşların 31 Aralık 2023 tarihine kadar olan borçlarının yeni açıklanacak paket içerisinde yapılandırılması bekleniyor.
31 Aralık 2022 tarihinden önce borç kapsamına giren ve 2 bin TL altı olan borçlar, vergi daireleri tarafından otomatik olarak silinecek. Bunun için vatandaşların ekstra bir takip ya da başvuru yapması da gerekmeyecek.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 3 Temmuz 2023 olarak belirlendi.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
2021 – 2023 dönemi, 2022 – 2024 dönemi OVP'si ile karşılaştırıldığında, 2022 – 2024 döneminde “vergi affına gidilmemesi” programdan çıkarıldığı görülmektedir.
Bağlı olunan vergi dairesine posta yoluyla da başvuru mümkün. Hiç vergi dairesine gitmeden Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi (gib.gov.tr) veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaparak da başvuru yapılabilir.
E-devlet hesabınıza giriş yaparak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine ulaşıp, sizden istenilen bilgileri eksiksiz girmeniz gerekmektedir. Bilgilerinizi girdikten sonra karşınıza borcunuzun görüntülendiği bir ekran çıkacak o sayfa üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz.
Maliye Bakanlığı, vergi borcu, idari para cezası, SGK borçları gibi borçların yapılandırmasına ilişkin süreyi uzattı. 31 Haziran 2023'te bitecek olan yapılandırma süreci 1 ay daha uzatılarak 30 Temmuz'da son erecek şekilde yeniden düzenlendi.
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
VERGİ YAPILANDIRMA BORCU 4 AĞUSTOS'A KADAR UZATILDI
Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB), 2023 yılına ait gelir vergisi ile motorlu taşıtlar vergisinin 2. taksiti ödeme süresinin 4 Ağustos'a kadar uzatıldığı bildirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri