Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde haciz işlemlerine kadar ilerleyebilir. Takipli vergi borcunu ödemediğiniz için e-Haciz ile karşı karşıya kalabilirsiniz. e-Haciz ya da diğer adı ile elektronik haciz sürecinde banka hesaplarınız bloke edilir.
Tahakkuk ettirilen vergi borcu, zamanında ödenmediği takdirde önce durumu takipli hale gelir. Ardından faiz yaptırımı uygulanır. Eğer bu yaptırıma rağmen borç ödenmemeye devam ediyorsa, mükellefin banka hesaplarına yönelik e-haciz kararı çıkartılır.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
VERGİ HACZİNDE ZAMANAŞIMI | NGA Vergi Hukuk Ofisi. Bilindiği gibi, 6183 sayılı kanunun 102. Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
İlgili 27 soru bulundu
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Kesinleşmiş vergi borçlarının yapılandırılmasını talep eden mükellefler vergi aslının tamamını her halükârda ödemek zorundalar. Vergi aslına bağlı olarak kesilmiş olan vergi cezaları (vergi ziyaı cezası gibi) ise tamamen siliniyor.
Vergi alacakları tahsil zaman aşımına uğramış olsa bile yapılacak ödeme geçerlidir. Bu nedenle vergi daireleri, mahkeme ilamı ya da başkanlık emri bulunmadığı sürece tahsil zaman aşımına uğrayan vergi borçlarını silmemektedir.
“Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun haczedilemeyecek malların gösterildiği 70. maddesinin 11. bendinde, borçlunun haline münasip evinin, ancak evin değeri fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alabilecek miktar borçluya bırakılmak üzere haczedilebileceği kurala bağlanmıştır.
Vergi borcu bulunan mükellefler, yapılandırmaya giderek belirlenen takvim aralığında ödemelerini gerçekleştirir. Vergi borcu bulunan herkes, yapılandırma sürecinden faydalanabilir. Bahsi geçen taksitlendirme işlemi için devlet dairelerinden veya internet üzerinden talepte bulunmak mümkündür.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Vergi Borcu Nedeniyle Bloke
Banka ve kurumlar, bankalara veya vergi dairelerine borcu olan ve borcunu zamanında ödemeyen vatandaşların hesaplarına bloke işlem uyguluyor. Hesaba havale yapılmasının amacı, ödenmeyen hesaplardan alınan paralar için bankalara ve vergi dairesine olan borcun kolayca tahsil edilebilmesidir.
Eğer maaş aldığınız bir banka varsa ve Vergi Dairesine de borcunuz varsa vergi dairesi maaş hesaplarına haciz koyabilir. Vergi daireleri bu işlemi yaparken e haciz denilen sistem ile yapmaktadır. Haciz işlemi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 54/2. Maddesi kapsamında yapılmaktadır.
Öte yandan, şahısların banka hesaplarında görülen yüksek tutarlı ve yoğun işleme dayalı para hareketleri, Vergi İncelemelerini yürütmekle görevli Vergi Denetim Kurulu tarafından analiz edilmekte ve konuya ilişkin vergi incelemeleri yürütülebilmektedir.
6183 sayılı Kanunun 74/A maddesi kapsamında tahsil dairesine gerekli ödeme yapıldıktan sonra, mal üzerindeki hacizler kaldırılacaktır. Mahcuz mala birden fazla tahsil dairesince haciz tatbik edilmiş olması durumunda, ilk haczi tatbik eden tahsil dairesinin bildirimi üzerine diğer dairelerce de hacizler kaldırılacaktır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesinde göre mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme ile her bir mirasçının miras bırakanın vergi borçlarından ancak kendi miras hissesi oranında kişisel malvarlığı ile sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanırken vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Uzun süredir kamuoyunu meşgul eden Vergi Affı yasası, teknik adıyla “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7440 Sayılı Kanun”, 12 Mart Pazar günü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kamuoyunda vergi affı/barışı olarak da bilinen 7440 Sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" 12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri