Tahıllı Yiyecekler: Tam buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, pirinç, bulgur gibi tahıllar ve bunlardan yapılmış yiyecekler kolesterolü düşürmekte faydalıdır. Bu tahıllarda lif oranı yüksektir bağırsakta kolesterolün emilmesini zorlaştıran maddeler içerirler. Ayrıca bu maddeler kalp ve damar sağlığına da faydalıdır.
Kolesterol içermez Pirinç yemek çok basit bir sebeple sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.
Kırmızı et kolesterolü en çok arttıran besinler arasında yer alır. Süt ve süt ürünleri, yumurta, margarin, şeker, krema, kızartmalar, fast food ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar kolesterolün artmasına neden olacağından uzak durulması gerekir.
Mesela şeker, patates, pirinç, nişasta ve undan zengin her türlü besin (ekmek, gofret, poğaça, makarna) trigliserid nedeni. İnsülin direnci olanlarda akşam yenen bol tatlı meyveler de trigliseridi ciddi biçimde yükseltiyor.
Kandaki kolesterol düzeyini kalıtım, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, stres gibi etmenler etkileyebilir. Süt ve et ile bunlardan elde edilen ürünler gibi hayvansal kaynaklı besinler kolesterol içerirken, makarna gibi bitkisel kaynaklı besinler kolesterol içermezler.
İlgili 29 soru bulundu
Fasulye, nohut, barbunya gibi baklagillerin taze veya kuru halleri; hem kolesterol içermeyen mükemmel birer protein kaynağı hem de çözünür diyet lifleri açısından zengin olan ana öğün alternatifleridir. Bu nedenle haftanın en az 2-3 günü baklagil tüketimi kolesterolün dengelenmesine yardımcı olabilir.
Bulgur, makarna, kuru fasulye, ıspanak gibi bitkisel kaynaklı besinler ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar kolesterol içermezler. Bunun yanında, bulgur gibi posadan zengin besinler bağırsak hareketlerini artırarak alınan kolesterolün emilim oranını da azaltırlar.
Fermente ürünler, geçirdikleri sürecin sonucunda olumlu gelişmeler gösteriyorlar. Laktik asit yönünden zenginleşiyor ve esansiyel aminoasit miktarında artış gerçekleşiyor. Kolestrolü düşüyor, tansiyonu dengeliyor, bağırsak sistemini destekliyor, kolonel kalp rahatsızlıklarına iyi geliyor.
Özellikle doymuş yağlardan zengin; tereyağ, margarin, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar, hayvansal kaynaklı ya da yüksek kalorili gıdalar kolesterolü yükseltir.
Baklagil, avokado, badem, yağlı balık gibi 13 besin kolesterolün baş düşmanı.
Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan omega-3 bileşenlerini içeren balık, ceviz, semiz otu gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Kolesterol düşürücü ilaçlarla benzer etkiye sahip olan probiyotik ve prebiyotik besinler (yoğurt, ayran, kefir vb.) bol miktarda tüketilmelidir.
Lifli gıdalar: Yulaf ezmesi, kepekli tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lifli gıdalar LDL kolesterol seviyelerini düşürebilmektedir. Balık: Omega-3 yağ asitleri içeren somon, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklar LDL kolesterol seviyelerini azaltığı gözlemlenmiştir.
Limonlu su kolesterole iyi gelir mi? Evet, limon kabuğunda bulunan polifenol flavonoidler kötü kolesterol denilen LDL kolesterolü düşürür. Ayrıca limon kabuğundaki potasyum da hem tansiyonu düzenler hem de kalbe faydalıdır.
Kurubaklagiller: Kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek gibi besinlerin içerisinde bulunan çözünür lifler, kötü Hutlu kolesterol olarak anılan LDL kolesterolü düşürmeye yardımcıdırlar. Yapılan bir bilimsel araştırmada; her gün 1 porsiyon kurubaklagil tüketimi, 6 haftada kan kolesterol seviyelerini %10 azaltmıştır.
Çünkü haşlanmış ve soğutulmuş patates kan şekerini daha yavaş yükseltir. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Yüksek Şekerli Beslenme: Şeker hastalığı olmadan da çok tatlı yemek kötü kolesterol ve trigliserit yapımını artırır, iyi kolesterol olan HDL'yi düşürür. Ayrıca tatlıyı fazla yemek şişmanlığı da yol açabilir. Bu nedenle aşırı şekerli gıda tüketmekten kaçınmak faydalıdır.
Stres ve Kolesterol İlişkisi
Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici etkisi yoktur. Fakat strese bağlı olarak yaşam şeklindeki değişiklikler kolesterolü yükseltebilir (depresyona bağlı aktif yaşamın azalması, aşırı kalorili ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, sigara alkol gibi madde tüketiminin artması.
Şimdi gelelim yumurta kolesterolü yükseltir mi sorusunun yanıtına... Gerçek şu ki; yumurta sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunur ancak yumurta aynı zamanda kolesterol düşürme etkisi olan çoklu doymamış yağ asitlerini de içerir. Bu nedenle yumurtanın kolesterol yükseltici etkisinin hafiflediğini söylemek mümkün.
Kabuklu Yiyecekler: Fındık, ceviz, badem, yer fıstığı, fıstık gibi besinler kalbe faydalı doymamış yağları fazlasıyla içerirler. Kötü kolesterol olan LDL düzeyini düşürmeye yardımcı olurlar.
Policosanol: Şeker kamışı gibi bazı bitkilerden elde edilen bu madde ile ilgili kolesterolu düşürdüğüne dair küçük çalışmalar var, ama kullanımını önermek için yeterli değil. D vitamini: Sağlık için bir çok yararı olan D vitamininin ne yazık ki kolesterol ve trigliserid üstüne etkisi yok.
Patates kızartması, fastfood gibi yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durulmalıdır. Et, tavuk veya kıyma ile hazırlanan sebze ya da bakliyat yemekleri ilave yağ eklenmeden etin kendi yağı ile pişirilmelidir. Yapılan araştırmalarda ceviz ve fındık tüketiminin yüksek kolesterolün düşürülmesinde etkili olduğu bulunmuştur.
Kolesterolü dengeler
Baharatlar ve isot barındırması nedeniyle çiğ köfte; kan, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve metabolizmayı hızlandırabilir. İçeriğindeki bulgurla yüksek derecede B vitamini kaynağı. Aynı zamanda ekmek ve ekmek grubu besinler yerine tercih edilebilir.
Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri