Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır. Zamanaşımı, mükellef ve idare açısından hüküm ifade eden ve resen dikkate alınması gereken önemli bir olgudur.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ
Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
Yani vergi borçları 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Borcunu yıllardır ödenmeyen mükelleflerin borçlarının ödenmesinde aciz durumunda olmaları halinde gelir idaresi tarafından terkin edilerek kaldırılması gerekmektedir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Zaman Aşımına Uğrayan Vergi Borcu Nasıl Sildirilir? Vergi alacakları tahsil zaman aşımına uğramış olsa bile yapılacak ödeme geçerlidir. Bu nedenle vergi daireleri, mahkeme ilamı ya da başkanlık emri bulunmadığı sürece tahsil zaman aşımına uğrayan vergi borçlarını silmemektedir.
Kesinleşmiş vergi borçlarının yapılandırılmasını talep eden mükellefler vergi aslının tamamını her halükârda ödemek zorundalar. Vergi aslına bağlı olarak kesilmiş olan vergi cezaları (vergi ziyaı cezası gibi) ise tamamen siliniyor.
Borçlar Kanunu 146 ıncı maddede genel zamanaşımı süresi 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Sözkonusu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi hüküm bulunmadığı hallerde uygulama alanı bulacaktır. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesinde göre mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme ile her bir mirasçının miras bırakanın vergi borçlarından ancak kendi miras hissesi oranında kişisel malvarlığı ile sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Zamanaşımı süresi Vergi Usul Kanunu m. 114 kapsamında düzenlenmiştir. Vergi Usul Kanunu m 114. uyarınca vergi, vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlayarak beş yıl içinde tarh ve tebliğ edilmezse zamanaşımına uğramaktadır.
Alacaklı olan kişi eğer söz konusu davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli şekilde bu masrafları yatırmaz ise söz konusu icra takibi için zamanaşımı süresi işlemeye başlar. Söz konusu bu süre 10 seneye ulaştığında ise icra takibi otomatik olarak düşmüş olur.
Zaman aşımına uğramış bir borç, eksik borç haline gelir. Yani borçlu tarafından zaman aşımına uğradığı ileri sürüldüğünde dava ve icra yoluyla borçludan tahsil edilemeyen bir borca dönüşür. Zaman aşımı, Borçlar Kanunu'nda tek maddede öngörülmemiştir.
2.7 Zamanaşımı
Zamanaşımı aslında borcu sona erdiren bir sebep değildir. Zamanaşımı sadece alacaklının dava ve icra yoluyla talep etme hakkını ortadan kaldırır (Tutumlu, 1991:7; Eren, 2001: 1269; Tandoğan, 1987: 612).
Zamanaşımı: Sürenin geçmesi suretiyle vergi alacağının ortadan kalkmasıdır. Mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaz.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tahsilat Genel Tebliği"- ne göre, vergi dairelerine borcu olanlar borçlarını ödemede zor duruma düşmüşlerse, 6183 sayılı Kanun kapsamında borç, tecille, taksitler halinde ödenebiliyor.
2 bin liranın altındaki borçlar siliniyor
- Vergi dairelerine 31 Aralık 2022'den önce 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımızın cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz.
Kocanın borcundan dolayı haciz gelmesi eşi etkilemeyen bir durumdur. Gelen haciz kocanın maaşına olurken evin borçlu olmayan eş üzerine olması durumunda eve haciz gelmesi söz konusu olmaz. Haciz işlemi borçlu olan kişinin üzerine olan mallarda uygulanır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri