"" Usta dökülmesinin bir çok sebebi olabilir, et taze ise dökülür, kapya biberin suyunu sıkmadan kıymaya katarsan dökülür, kıyma kalın ise dökülür, orantısız kuyruk yağı koymuşsan dökülür, pişirirken yağını ekmeğe basmazsan dökülür, ateş yüksekse çabuk dökülür, iyi yoğurmamışsan dökülür, saplarken elini yeterince ...
Şişlendikten sonra 1 saat kadar şişte dinlendirilir. Bu dinlendirme el suyunun etten akması ve etin pişerken dağılmaması içindir.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Kebap, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Fakat Adana ve Urfa kebaplarının sevenleri oldukça fazladır. Aralarında bulunan tek fark ise, Adana kebabı acı oranı yüksek, Adana kebabı ise acı oranı düşüktür.
İlgili 39 soru bulundu
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber,taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir. Bunların dışında hiçbir baharat konulmaz.
Adana Kebabının servisi, tamamlayıcı unsurlar olan yeşillik, sumaklı soğan salatası ve salatayla yapılır. Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
“Adana kebabı dağılmaması için ne yapmalı?” hususunda oldukça mühim diğer bir püf noktası da şişleri sık sık lakin dikkatle çevirerek pişirmektir. Şişler, harı geçmiş mangal ateşinde bir tarafı hafif pişinceye kadar tutulup hemen dikkatli bir şekilde çevrilir. Bu suretle de kıymanın şişten dökülmesine mani olunabilir.
1 kilo kıymadan kaç şiş Adana çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
ADANA KEBAP TARİFİ YAPILIŞI
Geniş bir kaba ince doğranmış soğan, rendelenmiş sarımsak, salça ve kıymayı ekleyip yoğurmaya başlayın. Un ve galete ununu yavaş yavaş kıymaya ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Son olarak baharatları ekleyin ve iyice yoğurun.
- Kebap şişi %50 çelik, %50 halis yassı demirden oluşmalı. (bu karışım etin şişe yapışmasını engellemektedir.) - Kebabın pişeceği kömür turunç kömürü olmalı.
Adana kebabın dağılmaması için evveliyatla etin durumu kontrol edilmelidir. Kıyma gereğinden fazla yağlı veya dinlendirilmemiş etin kıyması ise şişe saplanmaz, saplansa bile közle karşılaşınca dökülür. Tuzla yoğrulup buzdolabında birkaç saat bekletilmesi eti sıkılaştırır.
Kuyruk yağı :
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır. Etin yağ durumuna göre 50-100 gr az yağ kullanabilirsiniz. Burada püf noktası, kuyruk yağını kesinlikle daha az kullanmamaktır. Çünkü kebabı kebap yapan, içine koyulan kuyruk yağıdır.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
ADANA KEBAP PİŞİRME SÜRESİ: KAÇ DAKİKADA PİŞER? Adana kebap tarifini hazırlama süresi 30 dakika, pişirme süresi 20 dakikadır.
Adana Kebap Nasıl Pişirilmeli? Hazırlanan şişler, alevsiz, durgun, korlu, meşe kömürü ateşinde yeteri miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahverengiye dönme seviyesidir. Pişirme esnasında şişler sık sık çevrilir.
Adana'da kebap dükkanı işleten İsmail Çalıkıran, koyunun omurgasının iki tarafından uzanan, 'küşleme' olarak tabir edilen eti, domates, soğan, sarımsak ve terayağı ile birleştirerek 'tereyağlı lokum' yemeği yaptı.
Hazırlanan kıyma streç ile üzeri örtülerek 1-2 saat kadar buzdolabında dinlendirilir. Bir gün önceden hazırlanarak dinlenme süresi uzatılabilir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Adana şişten dökülmesi problemine karşı, metal şiş kullanılacaksa yassı, kuru, yağsız ve soğuk olmalıdır. Şişler parlak olmamalıdır. Şişlerin yarım saat kadar buzdolabında bekletilmesi yeterli olabilir. Mangaldan alınmış şişe tekrar kebap saplanması gerekiyorsa şişleri soğuk suyla yıkayıp bir bezle kurulamak gerekir.
Adana kebap bol acılı olması ve ince işçiliği ile bilinmektedir.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Adana kebap ile Urfa kebap arasında fark dendiğinde akla gelen en önemli husus, Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir.
20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı döneminde Ruha adı kullanılmış olup daha sonra muhtemelen halk dilinde Türkçe söylenişi kabul görerek Urfa'ya dönüşmüştür. 1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir.
Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri