En büyük sorunu da esnaf arkadaşlarımız yaşadığı için kredi konusunda pek fazla bilgiye sahip olamıyorlar. Bu kural bu şekilde belirlenmiş durumda. ''Normal şartlarda eğer maliyeye borcunuz varsa hiçbir şekilde bankalardan kredi alamıyorsunuz.'' Eğer maliyeye olan borcunuzu öderseniz kredi çekebiliyorsunuz.
Kredi notunuz ile devlete olan vergi borcunuzun bir bağlantısı bulunmuyor veya daha önce vergi cezası ödemiş olmanızın da. Yani yüksek kredi notu için vergi dairesine dolu borcunuz olabilir, yeter ki bankalara borcunuz olmasın.
Bu da vergi borçlarını ödeyemeyen vatandaşların zorlanmasına sebep olur. Aslında vergi borcu bulunmasına rağmen kredi çekmek yasalara göre mümkün. Böyle durumlarda bankaların olumsuz geri dönüşleri yasalara aykırı olarak değerlendirilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Evet, çekilebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir kısıtlama yoktur. Ancak böyle bir süreçte bankaların kararını etkileyen faktörler, kredi notunuzun, gelirinizin ve borç durumunuzun onay için uygun olup olmadığıdır. Tüm bu kriterleri karşılıyorsanız iki banka da size kredi için onay verecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Bu gibi durumlarda kredi almak, imkânsız hâle gelebilir. Yasal takibe düşen borçlar ile bozulan kredi sicili, 5 yıl boyunca bu şekilde kalır.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
Her banka sizin maliye geçmişinize ve maliye de olan borçlarınıza ulaşabilir. Bankaya başvuru yaptığınız zaman eğer banka maliyede borcunuzun olduğunu görürse size kredi veremez. Yani kredi talebiniz olumsuz olarak yanıtlanır.
Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir. Ancak bloke konulduktan sonra hesabınızda bulunan para tahsil edilmez, yalnız sizin kullanımınıza kapatılır.
Düzenleme ile 2 bin 500 liraya kadar olan icra takibindeki borçları, devlet üstlenecek. Devletin, elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan icralık borçları üstlenmesi bekleniyor. İcralık borçlara devlet desteği ile milyonlarca vatandaşın icralık borcu ortadan kaldırılacak.
Buna göre, vergi borcu olan mükelleflere bankalar hiçbir şekilde kredi vermemektedir. Üstelik bu gibi mükellefleri bankalar riskli görmektedir. Bilindiği gibi, amme borçlusu mükelleflerin vergi borçlarını vadesinde ödememeleri halinde banka mevduatlarına e-haciz uygulanmaktadır.
Maliye Bakanlığı, vergi borcu, idari para cezası, SGK borçları gibi borçların yapılandırmasına ilişkin süreyi uzattı. 31 Haziran 2023'te bitecek olan yapılandırma süreci 1 ay daha uzatılarak 30 Temmuz'da son erecek şekilde yeniden düzenlendi.
Kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyen borçlu, ödeyeceğine dair bir taahhütname imzalar ve ödemezse taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur. Taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası alır. Bu hapis cezası olarak adlandırılan; tazyik hapsi, en fazla 3 aylığına verilen bir disiplin hapsidir.
Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır. Zamanaşımı, mükellef ve idare açısından hüküm ifade eden ve resen dikkate alınması gereken önemli bir olgudur.
Kesinleşmiş vergi borçlarının yapılandırılmasını talep eden mükellefler vergi aslının tamamını her halükârda ödemek zorundalar. Vergi aslına bağlı olarak kesilmiş olan vergi cezaları (vergi ziyaı cezası gibi) ise tamamen siliniyor.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 12. maddesinde göre mirasçılardan her biri ölünün vergi borçlarından miras hisseleri oranında sorumlu olacaklardır. Bu düzenleme ile her bir mirasçının miras bırakanın vergi borçlarından ancak kendi miras hissesi oranında kişisel malvarlığı ile sorumlu olacağı hükme bağlanmıştır.
Borçlar Kanunu 146 ıncı maddede genel zamanaşımı süresi 10 yıl olarak düzenlenmiştir. Sözkonusu genel zamanaşımı süresi kanunda aksi hüküm bulunmadığı hallerde uygulama alanı bulacaktır. Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tahsilat Genel Tebliği"- ne göre, vergi dairelerine borcu olanlar borçlarını ödemede zor duruma düşmüşlerse, 6183 sayılı Kanun kapsamında borç, tecille, taksitler halinde ödenebiliyor.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
AK Parti torba ekonomi teklifinde "kara liste" olarak da bilinen bozuk banka sicillerini de ele aldı. Teklifte yer alan düzenlemeye göre, 1 Temmuz 2023'e kadar borcunu ödeyenin sicili temizlenecek. Düzenleme, anapara ve taksit ödemesi 1 Ekim 2022'den önce olan borçları kapsayacak.
Bankalarca kara listeye alınmış bir kişinin kredi kartı alması biraz zor olacaktır. Fakat bazı bankalar bu konuda diğerlerine göre biraz daha esnek davranıyor. Bu bankalar kampanyalar yaparak, kredi notu düşük olan kişilere de kredi / kredi kartı hizmeti verebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri