Çanakkale'den Ezine Otogara veya Geyikli Otogara giden otobüslere binebilirsiniz. Ezine Otogarı veya Geyikli Otogarı üzerinden taksi tutarak Pembe Göl'ün bulunduğu Pembe Göl'e ulaşabilirsiniz. Burada önerimiz Geyikli Otogarı'nı kullanmaktır.
Özellikle Ağustos ve Eylül aylarında pembeye yakın tonlara bürünen gölde, Kasım ve Aralık aylarında bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle de aynı renk oluşuyor. Kalp şeklindeki pembe gölün yapılacak araştırma ve inceleme sonrası turizme kazandırılması planlanıyor.
Çanakkale Ezine ilçesi Dalyan Köyünde bulunan Kalpli göl olarak da bilinen ağustos eylül aylarında renk değiştiren Pembe gölü, 2000 yıllık Alexandria Troas Antik kentinin limanı olan Antik Liman, limandan ticareti yapılan granit sütunların kalıntıları Batık Sütunlar ve Dalyan Köyünü ziyaret ettik.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı 'dunaliella salina' (su yosunları) adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesi nedeniyle ortaya çıkan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor.
Bazıları tüm sene boyunca pembe olan bu göllerin çoğu yıllık sıcaklık oranlarına göre renk değiştirebiliyor. Göle girmekte hiçbir sakınca yok. Hatta ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Gerendal Gölü, Bingöl ili şehir merkezine 18 km uzaklıktaki kalp şeklindeki turistik krater bir göldür.
Göllerin genellikle pembe olduğu dönemler, yukarıda belirttiğimiz gibi yaz aylarıdır. Bu aylarda, Güneş'in ışınları göle dik geldiğinden, oldukça kavurucu bir etkisi olmaktadır. Bu dönemde salgılanan kırmızı renk pigmentleri (özellikle beta-karoten), bakterileri ve algleri bu sıcaklıkta hasar görmekten korur.
Dünyada sekiz tane bulunan pembe gölden Türkiye'de de sadece Çanakkale'de var. Tuz Gölü'ün yılın belli dönemlerinde bu rengi almasının nedeni ise algler. Suyun içindeki algler, gölün pembe renk almasına neden oluyor.
Göle girmekte hiçbir sakınca yok. Hatta ona bu rengi veren algler bazı kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor. Göle pembe rengini veren algler, özellikle sıcaklığın ve tuz oranının arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten adlı bir madde üretiyor.
Su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak göl yaz aylarında zaman zaman kalp şeklini alıyor. Özellikle eylül ayında pembeye yakın tonlara bürünen gölün, kasım ve aralıkta genellikle hardal sarısı olan rengi bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle yine pembeye dönebiliyor.
Çanakkale'den Ezine Otogara veya Geyikli Otogara giden otobüslere binebilirsiniz. Ezine Otogarı veya Geyikli Otogarı üzerinden taksi tutarak Pembe Göl'ün bulunduğu Pembe Göl'e ulaşabilirsiniz. Burada önerimiz Geyikli Otogarı'nı kullanmaktır.
Suyun tuzluluk oranı düştüğü ve sıcaklık arttığı zaman bu canlıların yaşama şansı azalır. Bu zooplanktonların ölümü ile ortamdaki sıvının asit özelliği artar ve halobakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu durumda oluşan hızlı buharlaşmayla ortamdaki organik madde miktarı azalır ve ortam kırmızı rengi alır.
Ama en beyaz halini görmek ve içinde yürümek için en kurak olduğu yaz aylarını da tercih edebilirsiniz.Tuz Gölü'ne hangi ayda gidilir sorusunun cevabına kısaca bahar aylarında diyebiliriz.
Algler özellikle sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten adlı bir madde üretir. Bu madde, algleri yüksek enerjili güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Aynı dönemde halobakteriler (zaten pembe renklidirler) de fazla ürediği için gölün rengi pembeye veya kırmızıya döner.
Isparta'nın Keçiborlu ilçesinde bulunan bu gölün dünya üzerinde eşi benzeri bulunmuyor. Kayaç yapısı sebebiyle pembeleşen göller bulunsa da böylesi kırmızı bir renkte olan bir göl dünya üzerinde bulunmuyor. Yürüyerek çevresi yaklaşık 15 dakikada gezilebilecek kadar küçük olan bu gölün kaynağı ise yer altında bulunuyor.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı ''dunaliella salina'' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor. Bu yıl ise ağustos ayının başında pembe renge bürünen göl, drone ile havadan görüntülendi.
Gölün yüzey kısmını mavi-yeşil algler (cyanophyteae), dip yapısını yeşil alglerin (chlorophyta) kapladığına dikkat çeken Kesici, "Microsistit sp. ve aphanizomenon sp. türler göldeki yeşil renge neden olmaktadır. Gölün iç kısmı pelteleşmiş makroskobik alglerle kaplı.
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Türkiye'de kaç tane göl var diye bir soru sorulduğunda verilecek cevap 100'ün üzerinde olacaktır. Büyük bir çoğunluğu tektonik ve doğal set gölleri olarak karşımıza çıkan bu göller, Türkiye'nin 7 bölgesine dağılmış olarak bulunmaktadır.
Türkiye'de 100'ün üstünde doğal göl bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu ise tektonik ve doğal set gölleridir.
Yeşil Göl (Almanca: Grüner See), Tragöß civarında Steiermark/Avusturya'da bir durgun sudur. Hochschwab Grubu'nun güney tarafında Adriyatik Denizi'nin 776 m. üzerinde bulunmaktadır. Dalgıçların hedefledikleri güzel göllerden biridir.
Gölden kaybedilen su miktarıyla göle gelen su miktarını karşılaştırdığımızda kaybedilen su miktarı kazanılan su miktarından daha fazla. Bu yüzden göl seviyesi de çekilmeye başladı.
Pembe Göl'e doğrudan araç ile ulaşım imkanı bulunmamaktadır. Ancak, Çanakkale'den Ezine Otogarı veya Geyikli Otogarı'na giden otobüslere binebilirsiniz. Ardından, Ezine Otogarı veya Geyikli Otogarı'ndan taksi tutarak Pembe Göl'ün bulunduğu yer olan Pembe Göl'e kolayca ulaşabilirsiniz.
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri