Gerçek kişilerde, 6183 sayılı Kanun uyarınca vergi borçlusu durumunda olan şahıslar için yurt dışı çıkış yasağı uygulanmaktadır. Tüzel kişilerde ise, borcun muhatabı tüzel kişiliktir.
Bu nedenle, Pasaport Kanunu'nun 22 nci maddesindeki, vergi borcundan dolayı yurtdışına çıkışın yasaklanmasının dayanağı Anayasa'nın 23 üncü maddesinde belirtilen “vatandaşlık ödevi” olmaktadır.
— Yurt dışına çıkışın amme alacağının takip ve tahsilini olumsuz etkilemeyeceği, kanaatine varılması halinde, borca yetecek miktarda teminat gösterilmese dahi borçluların içinde bulundukları bu zor durumlar nedeniyle gecici olarak yurt dışına çıkışlarına izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Buna göre, vergiden borçlu olduğu pasaport vermeye yetkili makamlara bildirilen- lere pasaport veya seyahat vesikası verilmeyeceği (f. 1), bunların yurt dışına çıkışlarının engelleneceği ve kendilerine pasaport veya vesika verilmeyeceği (f. 4), verilmişse geri alınacağı hükme bağlanmıştır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Vergi borcu da, kamu alacakları kapsamında olduğu için, kamu borçluları ve Kanunda sayılanlar, yurt dışı çıkış yasağı uygulanabilecek kişiler olmaktadır.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Sebepler
Tutuklama kararına alternatif olarak düzenlenen bu yasak şüpheli ya da sanık hakkında oluşan kuvvetli suç şüphesi, kaçma ihtimali ya da delil karartma endişesi durumlarında uygulanır. Sanık ya da şüpheliye uygulanabilecek bu tür bir tedbir sırasında kişi denetim altındadır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Vergi borcu olanlar da evrak eksiği olmadığı müddetçe vize alabilirler.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
Bu değişiklik ile vergi borcu bulunan veya vergi kaçıran kişilerin yurt dışına çıkışlarında pasaportlarına el konulması ve seyahat özgürlüğünün sınırlandırılması uygulamaları kaldırılmıştır. Kişinin vergi borç tutar ne kadar olursa olsun hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulamayacaktır.
Alacaklının muvafakati ve icra memurunun müsaadesi olmadan hacizli aracın yurtdışına çıkarılmasına yetki veren vekaletnamelerin noterliklerde yapılmaması gerekir. Rehinli aracın yurt dışına çıkarılmasına yetki veren bir vekaletname yapılabilir.
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz.
Türkiye'den çıkış yapmak için sınır kapısına gelen araçlar gümrük araç tescil bölümünde işlemleri sırasında trafik cezası varsa, gümrükteki veznelere ödeme yapmadan yurtdışına çıkamayacak.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Vergi vermek bir vatandaşlık görevi olarak geçmektedir. Verilen vergiler ile devletin sağlıklı, güvenli ve huzurlu bir düzen sağlaması amaçlanır.
Anayasa'nın “Yerleşme ve seyahat hürriyeti” başlıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle, vergi borcu nedeniyle mükelleflerin yurt dışına çıkışını engelleyen yasal düzenlemeye dayanak teşkil eden “vatandaşlık ödevi” ibaresi, yurt dışına çıkma hürriyetini sınırlandıran sebepler arasından çıkartıldı.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır.
Konsolosluk sizin banka hesabınızı göremez.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
31 Aralık 2022 tarihinden önce borç kapsamına giren ve 2 bin TL altı olan borçlar, vergi daireleri tarafından otomatik olarak silinecek. Bunun için vatandaşların ekstra bir takip ya da başvuru yapması da gerekmeyecek.
Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
Yurtdışına çıkış yasağı, kanunda suç işlemesi şüphesi bulunanlara ve suç işleyenlere karşı ceza kanunlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde geçici olarak başvurulan ve ilgili ceza davasının kararı verilmeden önce uygulanan bir adli kontrol tedbiridir.
Pasaport Alınamayan Durumlar
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri