Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek gelmelerini hatırlatırız. 4. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
Aracın Vergi Veya Ceza Borcunun Olmaması
Aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu var ise, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aracınızın muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız.
İstasyonlarımızda bulunan ve Maliye Bakanlığı tarafından tahsis edilmiş sorgulama ekranlarından da vergi borcu bilgisine ulaşılabilmektedir. Yapılan kontrolde vergi borcu, ogs cezası ve trafik cezası görülmez ise, bir belgeye ihtiyaç duyulmadan muayene işlemleriniz yapılabilir.
Ek MTV ödenmemiş veya 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun'un 48'inci maddesi kapsamında taksitlendirilmemiş taşıtlara ait fenni muayene yapılmayacaktır. Muayenesi yaptırılmamış bir araçla trafiğe çıkarsanız hakkınızda idari para cezası uygulanır.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
İlgili 24 soru bulundu
Mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek gelmelerini hatırlatırız. 4. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir. Bir defaya mahsus olmak üzere alınacak olan ek MTV ödemesi için son gün geldi. 2023'te tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV alınacak.
Araç muayenesi geciktiğinde gecikilen her gün için muayene ücretinin yüzde 5'i kadar gecikme faizi ödenmektedir. Araç muayenesi bir gün dahi gecikse bir günlük gecikme faizi muayene randevusu alınırken muayene ücretine yansıtılır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Motorlu Taşıtlar Vergisi her yılın Ocak ve Temmuz aylarında, ayın son gününe kadar ödenebilmektedir. Bahsi geçen aylarda, ayın son gününden önce yapılan araç muayene işlemlerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi borç olarak görünmez ve araç muayenesi için engel teşkil etmez.
2018-2022 yılları için matrah ve vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere vergi incelemesi yapılmaması, Araç muayenesini yaptırmamış olanların 30 Eylül 2023 tarihine kadar muayene yaptırmaları şartıyla ödeme kolaylığı sağlanması.
MTV ödeme işlemleri gib.gov.tr'de yer alan “Borç Sorgulama ve Ödeme” bölümüne kredi kartı ve banka kartı ile yapılabiliyor. MTV ödememe durumunda araç sahipleri aylık yüzde 1.6 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca, Motorlu Taşıtlar Vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır. Bu hüküm dolayısıyla, Motorlu Taşıtlar Vergisinde tahakkuk zamanaşımı söz konusu olmamaktadır.
Motorlu Taşıtlar Vergi ödemelerinin gecikmesi durumunda araç sahiplerine ceza kesiliyor. Sürücüler, Araç satarken araç sahibi MTV borcunu ödeyerek teslim eder, araç alan kişi de bir sonraki vergi dilimine mükellef olarak başlar.
Gecikmiş vergi borcu nereye ödenir? Vergi borçları; vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi, E devlet, banka şubeleri ve dijital bankacılık kanallarından ödenebiliyor. Günü geçmiş vergi borçlarını ise vergi daireleri, İnteraktif Vergi Dairesi ve ya E devlet üzerinden ödeyebilirsiniz.
Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi? Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Dolayısıyla ek Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenmeden bir aracı satmak mümkün değil. Aracın satışı için bu verginin ödenmesi gerekiyor. Ayrıca ek MTV ödenmeden muayene yapılamayacak, araç trafikten çekilemeyecek, hurdaya ayrılamayacak ve araçla yurt dışına çıkılamayacak.
Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir. Muayene gecikme cezası gecikilen her ay için yüzde 5 olarak muayene ücretine ilave edilir.
14 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren vergi, borç ve cezalara yapılandırma teklifi yasalaştı. 2 bin liranın altı borçlar silinirken, ehliyetine el konulan kişiler sürücü belgelerini geri alabilecek.
Devlet vadesi geçen vergi alacaklarının tahsili için elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir.
SGK veya vergi borcu ileri sürülerek gerçek veya tüzel kişilerin kredi talepleri reddedilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri