2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
VERGİ HACZİNDE ZAMANAŞIMI | NGA Vergi Hukuk Ofisi. Bilindiği gibi, 6183 sayılı kanunun 102. Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Takipli vergi borcunu ödenmediği durumda icra süreci başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 20 TL olsa dahi banka hesapları, mal varlıkları takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmemesi durumunda da haciz işlemleri başlatılır.
Haciz borcunun ödenmesi için kişiye 15 gün süre verilir. Bu süre zarfında vergi borcunun ödenmesi durumunda haciz durumuna başlanılmaz. Verilmiş olan bu 15 gün içerisinde kişi ödemesi gereken borcu ödemez ise haciz kesinleşir ve uygulamaya koyulur. Haciz için ödenmesi gerekli olan tutar, taksitlendirilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Vergi dairesi alacaklı olduğu kişinin şahsi mal varlığına haciz işlemi tesis edebileceği gibi üçüncü şahıslarda bulunan malların hak ve alacakları üzerinde de tedbir kararı alabilir. Örneğin adınıza gönderilen bir havaleye de banka Vergi Dairesinin talimatına istinaden el koyabilir.
Malum olduğu üzere, bir mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Usule uygun bir şekilde haczedilmeyen menkuller için, borçlu yedi gün içerisinde İcra Mahkemesine şikâyet yolu ile başvurmalıdır ve haczin kaldırılmasını talep etmelidir. Yazılacak dilekçede haciz tutanağı ve her türlü delil dahil edilmelidir. Hukuki sebepler sıralanır.
İnsan Haklarına İlişkin Amerikan Sözleşmesi 7. maddesinin 7. paragrafında borç nedeniyle kimsenin hapsedilmeyeceğini belirtmektedir. Bununla birlikte bu hükmün nafaka borçlarının yerine getirilmesi için adli mahkemelerce verilen tutuklama emirleri bakımından uygulanmayacağı öngörülmüştür.
Vergi dairesi borç yapılandırma başvurusu için kişi şahsi olarak borcunu yapılandırmak istediğine dair yazdığı dilekçeyi de alarak başvurusunu yapabilir. İsteğe bağlı başvuruyu internet aracılığıyla e-devlet üzerinden gelir idaresi başkanlığına giriş yaparak da yapabilir.
Terkin ile vergi cezası ortadan kalkar. Tahakkuk ve takipten vazgeçilmesi: Vergi cezasının tahsili için yapılacak masraf cezadan fazla ve tahsil imkanı yok ise tahakkuk ve takipten vazgeçilebilir. Bu halde de vergi cezası kalkar. Af: Af vergi cezalarını kısmen veya tamamen ortadan kaldırır.
Zamanaşımından sonra mükellefin rızaen yapacağı ödemeler kabul olunur." hükmüne amirdir. Yani vergi borçları 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Borcunu yıllardır ödenmeyen mükelleflerin borçlarının ödenmesinde aciz durumunda olmaları halinde gelir idaresi tarafından terkin edilerek kaldırılması gerekmektedir.
Eşin Vergi Borçlarından Sorumluluk
Kamu alacakları, borçları yönünden de durum özellik arz etmemektedir. Eşlerden birinin vergi borcu dolayısıyla diğerinin mal varlığına haciz konulması mümkün değildir.
Görüldüğü üzere fıkranın son halinde yer alan “Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, kamulaştırma hâlleri ile özel kanunlarda öngörülen diğer hâller hariç emlak vergisi borcu bulunan bina ve arazinin devir ve ferağı yapılmaz.” hükmü nedeniyle, emlak vergisi bulunan arazi ve arsanın tapuda devrinin yapılması mümkün ...
İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesinde mal beyanda bulunmamanın cezası düzenlenmiştir. İcra ve İflas Kanunu'nun 76. maddesine göre, “Mal beyanında bulunmayan borçlu, alacaklının talebi üzerine beyanda bulununcaya kadar icra mahkemesi hakimi tarafından bir defaya mahsus olmak üzere hapisle tazyik olunur.
E-haciz kaldırılması sırasında, toplam borcun taksitlendirilmesi ve %10 ödeme yapılması halinde banka e-haczi kaldırılabilir. Haciz kaldırma sırasında, Türkiye çapında bütün vergi daireleri bazında aynı mükellefin borcunun olup olmadığı, başka vergi dairelerine borcun çıkması halinde bunların da ödenmesi gerekmektedir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir. Bloke, hangi kurum ve kuruluş tarafından konulmuş ise mevcut durum çözüme kavuşana dek ya da o kurumdan ikinci bir talimat gelinceye dek kaldırılmaz.
Vergi Borcu Nedeniyle Bloke
Banka ve kurumlar, bankalara veya vergi dairelerine borcu olan ve borcunu zamanında ödemeyen vatandaşların hesaplarına bloke işlem uyguluyor. Hesaba havale yapılmasının amacı, ödenmeyen hesaplardan alınan paralar için bankalara ve vergi dairesine olan borcun kolayca tahsil edilebilmesidir.
Hak sahibinin vergi borçları toplamı 5.000 TL'nı aşmıyorsa, hak sahibinin vergi borcu olmadığı kabul edilecek ve “vergi borcu yoktur” yazısı verilecektir. Söz konusu tutarlar önceden 2.000 TL olarak belirlenmişken, 03.03.2020 tarihinden itibaren 5.000 TL olarak uygulanacaktır.
Örneğin borçlunun evinde 3 tane televizyon olması halinde, 2 tanesi haczedilir. Ancak değeri çok fazla olan lüzumlu eşyalar haczedilir. Örneğin, 10.000 TL değerinde televizyonunuz vardır, bunun haczi mümkündür.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Borçlunun haline münasip birden fazla evi bulunması halinde haczedilemezlik sadece tek ev için söz konusudur. Uygulamada, borçlunun evinin haline münasip tek evi olup olmadığı dikkate alınmaksızın haciz uygulanmaktadır. Bu durumda, borçlunun haczi uygulayan birime haczedilemezlik şikayetinde bulunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri