Aracınız hareket hâlindeyken aracının motorunun da ısısı yükselmektedir. Burada radyatörün görevi ise ısıyı dengelemek ve motorun hararet yapmasını engellemektir. Ancak radyatörde bir arıza, tıkanma oluşmuş ise ısı yükselecektir.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Çökmüş olan bu birikintiden ötürü tıkanan borular, peteklerin yeteri kadar ısınmamasına ve bununla beraber ısıyı yaymamasına neden olur. Eğer kalorifer petekleri bu kirlerden ve birikintilerden arındırılıp temizlenmezse, evdeki uygun ısı elde edilemez.
Aynı üst kapak contasının yanmasına benzer bir şekilde, çatlaktan radyatör suyu sızabilir. Ayrıca motor yağına su karışacaktır. Eğer yağ çubuğunda su kalıntısı görürseniz üst kapak çatlamış olabilir. Ayrıca bu durum aracınızın motorunun hararet yapmasına neden olur.
Halk arasında sıklıkla bahsedilen, konuda budur, peteklerin üstü iyi ancak altları buz gibi. kombi temizleme makinası ile petek temizleme işleminin genelde iki yıl ara ile yapılması tavsiye edilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ürün içeriği soğutma suyuna eklenir. Kalorifer sıcak konumda açılır. Araç 30 dakika çalıştırılır. Ardından çözülen kirler durulanır.
Radyatör ömrü yaklaşık 20-30 yıl olduğu için bu süre dolmadan önce ortaya çıkan kaçaklarda tetikleyen gizli sorunlar olabilir ve hem radyatör arızası tekrarlanır hem de aracın diğer parçalarının da zamanla bozulmasına neden olabilir.
Soğutma suyu tamamen bitiyor ve radyatör yada su haznesi gibi parçalarda sorun yok ise motor bloğu çatlak olabilir. Motor bloğunda yağ kaçakları görünür. İç kısımda çatlak oluşur ise motor suyuna yağ ve motor yağına da su kaçacaktır. İç kısımda çatlak olması durumunda çekişten düşme, boğulma tekleme görülür.
Aracınızın radyatörü kireç yapmış ya da olumsuz hava şartlarından dolayı kirlenmiş olabilir. Bu gibi durumlarda radyatörü tazyikli su ile yıkanması gerekmektedir. Radyatör hortumunda kaçak olması da bu duruma neden olabilmektedir. Diğer bir neden ise soğutma fanındaki arıza kaynaklı olabilir.
Kalorifer eğer ısıtmıyorsa radyatörde su kalmamış demektir. Bu da aracın hararet yapmasına neden olabilir. Aracın suyunu kontrol etmenizde fayda var.
Motor sıcakken alüminyumda ısınacağından oto radyatör temizleme sıvısındaki kimyasal maddenin zararı neredeyse 10 kat fazla zarar verir. Suyun dolaştığı her yere zarar vereceğinden oto radyatör temizleme işlemi motor mutlaka soğukken yapılmalıdır.
Rezistans çalıştırılarak depodaki su ısıtılır. Oto radyatör temizleme makinesinin deposuna oto radyatör temizleme sıvısı eklenir. Makine yardımıyla yapılacak kimyasal işlem ortalama 45 dakika boyunca makine ve radyatör arasında dolaştırılmalıdır. Kimyasal madde ile yapılan işlem bittiğinde, durulama işlemi tekrarlanır.
Otomobilde motor suyu azalırsa, araç soğutma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle aracın ısısı da giderek yükselir. Eğer aracın motor suyu tamamen bitmiş ise bu durum tehlike arz eder. Böylesi bir durumda motor üst kapak contası yanar ve hararet meydana gelir.
Aracınızda ısıtmayan kaloriferin en başta gelen sebebi tıkanan kalorifer peteğidir. Kalorifer peteği tıkandığında aracın motoru tarafından ısıtılan sıcak su peteğin içinde gezemez ve aracınızın kaloriferi ısıtmaz.
Elektrikli radyatörlerin iç kısımlarında ısıyı korumak amacıyla yağ kullanılmaktadır. Yağlı radyatör, ısıtmayı sistem içerisinde gezen yağ sayesinde gerçekleştirmektedir. Elektrikli yağlı radyatör, ısı enerjisini uzun süre koruyarak ortamın uzun süre sıcak kalmasını sağlar.
Radyatörü Temizle!
Soğutma suyu olarak da bilinen radyatör suyu; motorda aşırı ısınma ve aşınmayı önleyici etki gösterir ve temasta bulunduğu parçaları yağlayarak motorun sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır. Dolayısıyla radyatörün 2 yılda bir radyatör ızgarasının da her 20.000 km'de bir temizlenmesi gerekir.
Eğer radyatör hortumu patlarsa, araç içerisinde yer alan soğutma suyu tam olarak boşalmasına neden olur. Radyatör hortumunun patlaması büyük masraflara yol açar. Bu nedenle radyatör hortumunu özellikle eskime durumunda değiştirmek gerekir.
Normal Radyatör Yıkama
Bu, sistemin parçalarının bozulmasına ve düzgün çalışmamasına neden olabilir. Sistem yıkandıktan sonra yeni soğutma sıvısı eklenecektir. Radyatör temizliğinin ne sıklıkta yapılması gerektiği elbette araç tipine göre değişir. Yılda bir ile 2-3 yılda bir arasında değişebilir.
Kapak bozulduğunda şu problemler ortaya çıkabilmektedir: Radyatör kapağı lüzumsuz yere su sızdırabileceği için motor soğutma suyu sürekli azalacaktır. Motor soğutma suyu ise yedek su deposundan basınç ile birlikte fışkıracaktır. Araç içerisinde hararet problemlerine yol açabilmektedir.
Motor soğutma suyu seviyesini kaputun altında bulunan deposunun üzerindeki seviye göstergesine bakarak kolayca anlaşılabilir ancak seviye okuma işlemi yapılırken motorun soğuk olması ve aracın düz bir zeminde durması gerekmektedir. Soğutma suyu seviyesi Min çizgisinin altına veya Max çizgisinin üzerinde olmamalıdır.
Evet, alüminyum radyatörler tamir edilebilir. Ancak tamir işlemi, hasarın büyüklüğüne ve tipine bağlı olarak değişebilir. Küçük delikler veya çatlaklar, radyatör tamircileri tarafından kolayca tamir edilebilir. Bu işlem genellikle, alüminyum lehim veya alüminyum onarım macunu kullanılarak yapılır.
MOTOR SOĞUTMA SUYU İLE RADYATÖR SUYU AYNI MI? Radyatör içerisine konan suya motor soğutma suyu ya da radyatör suyu denir. Bu nedenle motor soğutma suyu ile radyatör aynıdır.
Radyatör içinde kireç dediğimiz şey aslında kalsiyum hidroksit maddesidir ve bu madde asit sayesinde çözünür. Sirke içinde de asit olduğu için kireçleri söküp atar. Radyatörün içindeki suyu boşaltıp sirke %50 saf su ile karıştırılıp radyatöre ilave edilir. Bu şekilde araçla 24 ile 48 saat dolaşmanız yeterlidir.
Yağmur, kuyu ya da klima gibi kaynaklardan elde edilen sular da ütülerde kullanılmaya uygun değildir. Bu sularda bulunabilecek mineral ya da organik kalıntılar çamaşırlarınızda leke oluşumuna neden olabileceği gibi ütünüzün ömrünü de kısaltabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri