Kişilerin Vergi Dairesi veya Sosyal Güvenlik Kurumu'na ait borçları için maaş, banka hesaplarındaki para, altın, fon, hisse senedi ve döviz gibi maddi mal varlıklarının elektronik ortamda bloke edilebilir.
Hisse senedine blokaj koymak, yatırımcıların menkul kıymetlerini koruma altına almak için kullanabilecekleri bir yöntemdir. Bu işlem, genellikle Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) üzerinden gerçekleştirilir.
Henüz bilanço tanzim edilmemişse alacaklı bilançonun tanzimi neticesinde borçluya düşecek kar ve tasfiye payı üzerine ihtiyati haciz koydurabilir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerle anonim şirketlerde alacaklılar, borçlularına ait bulunan hisse senetlerini haczettirebilirler.
Elektronik haciz işlemi banka hesaplarınızda bulunan; para, altın, döviz, fon, hisse senedi gibi tüm mal varlığınıza el koyulması şeklinde uygulanıyor. Borcunuza göre ev ve araba gibi mal varlıklarınıza da elektronik haciz işleminde devlet tarafından el koyulabiliyor.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
İlgili 39 soru bulundu
Blokaj işlemleri sistemimizde 03:00 – 08:00 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Gün içerisinde Yatırımcı Blokajı emri veren yatırımcının işlemleri 03:00 - 08:00 saatleri arasında gerçekleştirilmek üzere sistemimize kaydedilmektedir. Blokaj çözme işlemi ise gün içinde herhangi bir zamanda yapılabilmektedir.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
İcra İflas Kanunu 89.maddesi gereğince kripto borsa piyasalarına haciz ihbarnamesi gönderilerek borçlunun hesaplarına haciz işlemi uygulanmasını ve bu şekilde haciz işleminin tatbik edilmesini isteyebileceklerdir.
e-Haciz genelde banka müşterilerinin hesaplarında bulunan mal varlıklarına el konulması anlamına gelir. Fakat devletin devreye girdiği ve ciddi borçların olması durumlarında, fiziksel mal varlıklarına da el konma durumları söz konusu oluyor.
Hisse senedine sahip olmanız beraberinde özel haklara da sahip olmanızı getirir. Örneğin ortak olunan şirketin kar payına, oy hakkına, rüçhan hakkına, bilgi alma hakkına, şirket yönetimine katılma hakkına ve tasfiye bakiyesine katılma gibi değerli haklara sahip olabilirsiniz. Hisse senetleri spot bir piyasadır.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
MKK tarafından üyeden talep edilen hak sahipliği durumu teyidinin, izleyen iş günü saat 12:00'a kadar üye tarafından MKK'ya bildirilmemesi durumunda MKK kendi kayıtlarında görünen kıymetler üzerinde haciz işlemi tesis eder.
Hisseye MKK Üzerinden Blokaj Koymak Ne Demek? MKK üzerinden hisse senetlerine blokaj koymak, hisse senetlerinin belirli bir dönem boyunca bloke edilmesi anlamına gelir. Bu süre boyunca, hisse senetleri üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilemez.
Hisse senedi alımı için talimat verdiğinizde, alım işleminin tamamlanması adına gerekli olan miktar “bloke” olarak işaretlenir. Bu durum, işlemin tamamlandığında paranın kullanılabilir kılınması amacıyla gerçekleşir. İşlemin yapılmasının ardından bloke tutar hesaptan düşülür ya da hisse senedi hesabına eklenir.
evet. e-devlet ile MKK'ya (Merkezi Kayıt Kuruluşu) girip hisse senetlerinizi görebilirsiniz.
Takipli vergi borcunu ödenmediği durumda icra süreci başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 20 TL olsa dahi banka hesapları, mal varlıkları takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmemesi durumunda da haciz işlemleri başlatılır.
VERGİ HACZİNDE ZAMANAŞIMI | NGA Vergi Hukuk Ofisi. Bilindiği gibi, 6183 sayılı kanunun 102. Maddesinde kamu alacağının vadesinin rastladığı takvim yılını izleyen takvim yılı başından itibaren 5 yıl içerisinde tahsil edilemeyen miktarlar zamanaşımına uğrayacağı hüküm altına alınmıştır.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. Bu haczin şirket pay defterine işlenmesi zorunludur; ancak haciz, şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır.
Bu nedenle, borç para ile yapılan bir yatırım, kayıpların daha büyük olmasına ve borcun geri ödenmesi konusunda zorluk yaşanmasına neden olabilir. Sonuç olarak, borç para ile borsada işlem yapmak, yüksek risk içeren bir strateji olduğu için tavsiye edilmez.
Ayrıca, ÖKVKDY'nin 4/2 maddesine göre kripto paralara ilişkin ödemelerin banka kanalıyla yapılmasının zorunlu olması sebebiyle, kripto para platformlarına (BinanceTR, BTCTürk, Paribu, Papara Elektronik Para vb.) 2004 sayılı kanunun 89. maddesine dayanarak haciz ihbarnamesi gönderilebilmektedir.
Hisseye Blokaj Nasıl Koyulur? Hisse senedine blokaj koymak için Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun e-yatırımcı sayfasına giriş yapabilir veya e-devlet üzerinden arama alanına Merkezi Kayıt Kuruluşu yazarak başvuruda bulunabilirsin.
Alım-satım işleminizin gerçekleşmesinden iki iş günü sonra para ve hisse senedi transferiniz gerçekleşir (takas). Paranız 2 günlük süre için blokeye alınır; fakat bu sürede paranızı günlük repo veya fonla değerlendirebilirsiniz. Gün içerisinde verilen borsadaki emrin iptalinde Emir iptal ücreti kesilmektedir.
Banka Hesaba Neden Bloke Koyar? Kişilerin borçlarını ödememeleri sonucunda yasal sürecin başlatılması ile icra dairesi veya savcılık tarafından tüm bankalara kişinin banka hesaplarına bloke konulmasına adına bildirim yapılır. Borçlu kişinin hesabında bulunan paradan borcu miktarınca kadarı bloke edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri