İdari olarak vergi daireleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taşra teşkilatı olan vergi dairesi başkanlıklarına bağlıdır. Vergi dairesi başkanlığı olmayan illerde ise defterdarlığa bağlıdır. Günümüzde vergi dairelerinin birleştirilerek; her ilde tek bir vergi dairesi oluşturulması yönünde çalışmalar yürütülmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye'de Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlıdır.
Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır? Sisteme Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e-devlet şifreniz kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılacaktır.
Vergi denetçisi; vergi vermekle yükümlü olan vergi mükelleflerinin vergilerini denetleyen, vergilerin yasalara uygun verilip verilmediğini kontrol eden, taşra gelir birimlerinde denetim yapan kişilere verilen mesleki unvandır.
Vergi İletişim Merkezi (VİMER) başta olmak üzere mükellefin yaptığı tüm şikayetler Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından anında işleme alınıyor. Vatandaşa kaba davranan, gereksiz bürokratik işlem uygulayan memurlar bundan sonra hesaba çekilecek.
İlgili 40 soru bulundu
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı (VDK), Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez teşkilatı bünyesinde doğrudan Hazine ve Maliye Bakanına bağlı olarak faaliyet gösteren denetim birimi.
Vergi dairelerinin kuruluş şekli, sayısı, faaliyet bölgesi, bunların hangi vergi, resim ve harçların tahakkuk ve tahsili ile uğraşacakları Maliye Bakanlığınca belirlenir. Madde 8- Vergi dairelerinin yetki alanı, kurulduğu ilçenin idari sınırları ile çevrelenir.
Vergi daireleri, vergi kanunlarının ve diğer mevzuatın uygulanması bakımından ilçe merkezlerinde iş hacmi dikkate alınarak bağlı vergi dairesi (malmüdürlüğü) şeklinde de örgütlenebilir. Bağlı vergi daireleri, tahakkuk ve tahsilat servislerinden oluşmaktadır.
Elinde bulunan kullanılmamış belgelerini yeni iş yerinde kullanmaya devam etmek isteyen mükellefler dilekçelerini yeni vergi dairesine verebilecekleri gibi başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi (https://ivd.gib.gov.tr/) sistemi üzerinden elektronik ortamda da yapabileceklerdir.
İlçelerde, malmüdürünün yönetimi altında bağlı vergi dairesi kurulur. Ancak, Maliye Bakanlığının gerekli gördüğü ilçelerde defterdarlığa bağlı bir veya birden çok başkanlık veya müdürlük şeklinde vergi dairesi kurulabilir.
MADDE 11 – (1) Vergi dairesi başkanlıklarında; vergilendirme, gelir kanunları, mükellef hizmetleri, tahsilat, hukuk ve ihtilaflı işler, denetim, muhasebe, strateji, insan kaynakları ve destek hizmetleri grup müdürlükleri kurulur. Grup müdürlükleri, vergi dairesi başkanına bağlı olarak çalışır.
Vergi dairesi başkanları; başkanlığa bağlı vergilendirme grup müdürlükleri ve tahsilat grup müdürlüklerinin, şubelerde sürdürülen işlemleri ile kovuşturma, yoklama, tebliğ gibi işlemlerini, vergi dairesi müdürlüklerine de yaptırmaya yetkilidir.
İstanbul'daki 57 olan vergi dairesi sayısının yapımı süren ve yeni başlayacak projelerle 2016-2017'de 7'ye indirilmesi hedefleniyor. Vergi daireleri; Avrupa yakasında 4, Anadolu yakasında ise 3 komplekste birleştirilecek.
Vergi Dairesi (5 no.lu alan): Gelir, KDV veya Kurumlar Vergisi yönünden bağlı olunan Vergi Dairesinin adı yazılacaktır.
Vergi daireleri istisnai şartlarda vergi idaresi adına davacı konumunda da bulunabilir. İdari yargı açısından konu incelendiğinde tüzel kişiliğe sahip olmayan topluluklar davacı olamamaktadır.
1) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin birinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olmak, 2) Devlet memuriyetinde en az on yıl hizmeti bulunmak, 3) Gelir idaresi grup müdürü kadrosunda en az üç yıl fiilen çalışmış olmak.
Vergi; devletlerin, vatandaşlarından ve şirketlerden yasayla belirtilen şekline uygun olarak kamu hizmetleri karşılığında topladığı ücrettir. Bu ödemeler kamu kurumlarında sunulan hizmetlerin karşılanması ve döngüsel olarak devlet hizmetlerinin işlemesi için talep edilir.
Vergi incelemesi, yükümlülerin beyan esasını kötüye kullanmasını engellemek ve verilen beyannamelerinin denetimini sağlamak gibi amaçlarla yapılmaktadır.
Kurumlar vergisi kurum kazançları üzerinden alınan vergidir. Kurumlar vergisi mükellefi olan kurumlar, tüzel kişiliğe sahip olmalıdır. Sermaye şirketleri, kurum olarak kabul edilir ve kurumlar vergisi mükellefidir.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
eleman.net verilerine göre, Vergi Müfettişi 2023 yılında ortalama 37.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Vergi Müfettişi , Ocak 2023 yılında ortalama 29.920 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 18.348 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Denetçi Kat malikleri kurulu adına vekil olarak yönetici veya yönetim kurulunu denetleyen kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri