İdari olarak vergi daireleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın taşra teşkilatı olan vergi dairesi başkanlıklarına bağlıdır. Vergi dairesi başkanlığı olmayan illerde ise defterdarlığa bağlıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı eski adıyla Gelirler Genel Müdürlüğü, vergiler ile diğer gelirleri tahsil etmekle sorumlu olan, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı bir devlet kurumudur.
Yukarıda da ifade edildiği üzere vergi ihbarı 189 Alo Maliye hattı aranarak yapılabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlıkları, Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Defterdarlıklara yazılı başvuru suretiyle de yapılabilir.
Madde 5- Vergi daireleri, vergi kanunları ve özel kanunlar ile bu kanunlara dayanılarak Maliye Bakanlığınca belli edilen kamu gelirleri ile ilgili mükellefi tesbit, tarh, tahakkuk, tecil, tahsil, terkin, ödeme, iade ve muhasebe işlemlerini yürütür.
Vergi denetçisi; vergi vermekle yükümlü olan vergi mükelleflerinin vergilerini denetleyen, vergilerin yasalara uygun verilip verilmediğini kontrol eden, taşra gelir birimlerinde denetim yapan kişilere verilen mesleki unvandır.
İlgili 18 soru bulundu
Vergi Memuru Ne Kadar Maaş Alır? Vergi Memuru olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Vergi Memuru maaşı 2023 verilerine göre ortalama 18.100 TL civarındadır.
Genel. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, doğrudan Bakana bağlı olarak Başkan, Başkan Yardımcıları, Daire Başkanları ve Vergi Müfettişlerinden (Vergi Başmüfettişi, Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı) oluşur. Kurul'un merkezi Ankara'dır.
Vergi Müdürü, bir vergi dairesinde çalışan ve vergi işlemlerinin yürütülmesinden sorumlu olan bir yöneticidir. Vergi beyannamelerinin hazırlanması, vergi tahsilatı ve vergi denetimleri gibi görevleri yerine getirir. Ayrıca vergi mevzuatı hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
Vergi dairesi başkanları; başkanlığa bağlı vergilendirme grup müdürlükleri ve tahsilat grup müdürlüklerinin, şubelerde sürdürülen işlemleri ile kovuşturma, yoklama, tebliğ gibi işlemlerini, vergi dairesi müdürlüklerine de yaptırmaya yetkilidir.
Mehmet ŞİMŞEK. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 1967 yılında Batman ili Gercüş ilçesinin Arıca (Kefre) köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Batman Merkez'de, liseyi ise Gercüş'de tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem ikincisi olarak mezun oldu.
Vergi Usul Kanunu'nun 377. maddesi uyarınca “Mükellefler ve kendilerine vergi cezası kesenler, tarh edilen vergilere ve kesilen cezalara karşı vergi mahkemesinde dava açabilirler.” Vergi dairesi tadilat ve takdir komisyonlarınca tahmin ve takdir olunan matrahlara karşı vergi mahkemesinde dava açabilir.
Vergi incelemesi, yükümlülerin beyan esasını kötüye kullanmasını engellemek ve verilen beyannamelerinin denetimini sağlamak gibi amaçlarla yapılmaktadır.
c) Müdür, vergi dairesi müdürü unvanına atanabilmek için; 1) Dört yıl veya daha fazla süreli yüksek öğrenim mezunu olmak, 2) Devlet memuriyetinde en az sekiz yıl hizmeti bulunmak, 3) Müdür yardımcısı veya vergi dairesi müdür yardımcısı kadrosunda en az iki yıl fiilen çalışmış olmak, 4) Yapılacak yönetici atama ...
Vergi daireleri istisnai şartlarda vergi idaresi adına davacı konumunda da bulunabilir. İdari yargı açısından konu incelendiğinde tüzel kişiliğe sahip olmayan topluluklar davacı olamamaktadır.
MALMÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMI
Malmüdürü, ilçe Maliye teşktilatının amiri olup işlemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini sağlar. Vezne ve muhasebe servislerinin dışındaki servislerin başında bulunan memurlar işlerin kanuna uygun olarak yürütülmesinden birinci derecede sorumludurlar.
Gelir İdaresi Başkanlığı Portalı; e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Bilet gibi e-Dönüşüm uygulamalarını dijital alanda kullanabilme imkanı sunan resmi bir portaldır. GİB Portalı fatura oluşturma, kesme gibi temel işlemler için cevap alabileceğiniz bir uygulamadır.
Vergi dairesi başkanları, 5345 sayılı kanunun atamaya ilişkin 28'nci maddesi hükmü uyarınca halen, Gelir İdaresi Başkanının önerisi üzerine Maliye Bakanı tarafından atanmaktadırlar.
1) Hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin birinde en az lisans düzeyinde yüksek öğrenim görmüş olmak, 2) Devlet memuriyetinde en az on yıl hizmeti bulunmak, 3) Gelir idaresi grup müdürü kadrosunda en az üç yıl fiilen çalışmış olmak.
Vergi Dairesi Müdürlüğünün Görevi:
Vergi Daireleri, mükellefi tesbit eden, vergi, resim ve harç tarh eden, tahakkuk ettiren, ceza kesen ve tahsil eden dairelerdir. Vergi daireleri, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Hükümlerine göre aynı zamanda "Tahsil Dairesi"dir.
Defterdarlık 1 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre kurulan Hazine ve Maliye Bakanlığının Taşra Teşkilatının en üst birimidir.
Malmüdürlükleri 178 sayılı Maliye Bakanlığının Kuruluşu Teşkilat yapısı ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre kurulan Maliye Bakanlığının taşradaki birimidir.Malmüdürlüğü, Vezne ve Muhasebe servisleri ile, gereken yerlerde tahakkuk tahsilat, milli emlak ve muhakemat servislerinden oluşur.
Kamu idaresinin gelir, gider, borç ilişkileri ile her türlü malları ve kıymetlerine ilişkin işlem ve tasarrufları muhasebe düzeni tarafından kayda alınır. Denetim bu veriler üzerinden gerçekleştirilir. Bu yönüyle mali denetim, muhasebe denetimidir.
Vergi denetçisi olmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen sınava girmek gerekmektedir. 3 yıllık yardımcılık görevinin ardından vergi denetçisi olunur. Vergi denetçisi, vergileri denetler, usule uygun olup olmadığını kontrol eder.
Vergi Memuru, vergi yasalarını uygulamak ve vergi ödemelerini denetlemek için görevlendirilen kişilerdir. Vergi memurları, vergi ödemelerinin doğru ve zamanında yapılmasını sağlamak için vergi mükellefleriyle iletişim kurar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri