Takipli Vergi Borcu Ne Zaman İcraya Düşer? Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde icra ve haciz işlemleri başlatılmaktadır. Takipli vergi borcu için icra tebligatının ardından 15 gün içerisinde işlem yapılması gerekir.
Takipli vergi borcunu ödenmediği durumda icra süreci başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 20 TL olsa dahi banka hesapları, mal varlıkları takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmemesi durumunda da haciz işlemleri başlatılır.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Takipli Vergi Borcu Ödenmezse Ne Olur? Takipli vergi borcu ödenmezse icra süreçleri başlatılır. Ödenmeyen vergi borcu 50 TL bile olsa bu borcun ödenmesi için banka hesaplarınız, mal varlıklarınız takip altına alınır. Takipli vergi borcu ödenmediği takdirde haciz işlemlerine kadar ilerleyebilir.
Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir.
Takibin Başlaması
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Vergi Alacağı İçin Mirasçıya Karşı İcra Takibi Yapılabilir Mi? Vergi borcunu zamanında ve usulüne uygun şekilde ödememiş olan mirasbırakanın mirasçıları hakkında ilgili vergi borcu için icra takibi yapılması mümkündür.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Vergi dairesi alacaklı olduğu kişinin şahsi mal varlığına haciz işlemi tesis edebileceği gibi üçüncü şahıslarda bulunan malların hak ve alacakları üzerinde de tedbir kararı alabilir. Örneğin adınıza gönderilen bir havaleye de banka Vergi Dairesinin talimatına istinaden el koyabilir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Tahsilat Genel Tebliği"- ne göre, vergi dairelerine borcu olanlar borçlarını ödemede zor duruma düşmüşlerse, 6183 sayılı Kanun kapsamında borç, tecille, taksitler halinde ödenebiliyor.
2.VERGİ BORCUNDAN DOLAYI HACİZ
Borçlunun mal bildiriminde gösterdiği veya tahsil dairesince tespit edilen borçlu veya üçüncü şahıslar elindeki menkul malları ile gayrimenkullerinden, alacak ve haklarından vergi borçlarına yetecek miktarı tahsil dairesince haczolunabilmektedir.
Süresi içinde (7 veya 5 günlük süreler olabilir) itiraz edilmemesi durumunda haciz işlemleri başlar. İcra tebligatı geldikten sonra ortalama 15 gün içinde icra gelebilir. 05.04.2023 tarihinden sonra ev hacizleri için mahkeme kararının gerektiği hususu da göz ardı edilmemelidir.
Mükellefe ait ve nakliyatçılıkta kullandığı aracın gelir vergisi borcu nedeniyle vergi dairesi tarafından araç üzerine haciz konulabilmektedir. [1] Üzerine haciz konulan araç ayrıca trafiğe yazı çıkartılarak aracın yakalama ve bağlama kararı alınabilmektedir.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
5 yıl ve daha az hapis veya adli para cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 5 yıl 4 ay, olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 12 ay. 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda; olağan zamanaşımı süresi 10 yıl, olağanüstü zamanaşımı süresi 15 yıl.
Özel usulsüzlük cezalarında zamanaşımı, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yıl başından itibaren 5 yıldır. Usulsüzlük cezalarında ise tarh zamanaşımı, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yıl başından itibaren 2 yıldır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Ölen Kişinin (Murisin) Vergi Borcunda Zamanaşımı
Kamu alacaklarından olan vergi borçlarında zamanaşımı süresi kanunda açıkça öngörülmüştür. Bu süre içerisinde tahsil edilmeyen miktarların artık zamanaşımı tabi olduğu belirtilir. Miras bırakanın vergi borcunda zamanaşımı süresi 5 yıldır.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde dava açılır ve borçlu tarafa tebliğ edilir. Sonuçlanma alacaklı ile borçlu arasındaki borç ilişkisine dayandırılmaktadır. Tarafların anlaşması halinde kısa süre içerisinde borç tahsil edilebilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri