İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde (Mülga ibare:RG-7/4/2021-31447) en fazla altı ay (Ek ibare:RG-7/4/2021-31447) , katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemenin bitirilmesi esastır.
Vergi İncelemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 138'inci maddesine göre; Vergi incelemesinin ne zaman yapılacağının evvelden haber verilmesi mecburi değildir. İnceleme, neticesi alınmamış hesap dönemi de dâhil olmak üzere, tarh zamanaşımı süresi sonuna kadar her zaman yapılabilir.
Bu 5 yıl içinde, vergi incelemesi süreci gündeme gelebilir. Söz konusu beş yıllık zaman zarfında tarh ve tebliğ edilmeyen vergiler zamanaşımına uğrar. 5 yıllık sürenin sona ermesinden sonra vergi incelemesi yapılamaz.
İncelemeler, inceleme elemanın mükellefle temas kurması ile başlamakta olup, bu temas çoğu zaman normal yolla olduğu gibi (defter ve belgelerin ibrazının istenmesi) bazen de Vergi Usul Kanunu'nun 142-148. maddelerinde belirtildiği gibi mahkemeden alınacak bir arama kararı ile de olabilmektedir.
Mükellefin ihbar edilmiş olması, yükümlünün faaliyet gösterdiği sektörün incelemeye alınması, risk analizi sonucunda vergi kaçırma ihtimalinin yüksek görülmesi, yükümlünün ticari ilişkide olduğu işletmenin incelemeye alınması bu sebeplerden bazılarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
3- Vergi incelemesi ne kadar sürer? Vergi İncelemelerinde incelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde en fazla altı ay, katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemelerin bitirilmesi esastır.
- Vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar, inceleme görevinin verilmesinden itibaren en geç on beş gün içinde incelemeye başlayacaklardır. Daha önce bu süre otuz gündü.
Öte yandan, şahısların banka hesaplarında görülen yüksek tutarlı ve yoğun işleme dayalı para hareketleri, Vergi İncelemelerini yürütmekle görevli Vergi Denetim Kurulu tarafından analiz edilmekte ve konuya ilişkin vergi incelemeleri yürütülebilmektedir.
148. madde vergi müfettişlerine yurttaşların ifadesini alma yetkisi vermemektedir.
“Madde 135 –Vergi incelemesi; Vergi Müfettişleri, Vergi Müfettiş Yardımcıları, ilin en büyük mal memuru veya vergi dairesi müdürleri tarafından yapılır. Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatında müdür kadrolarında görev yapanlar her hal ve takdirde vergi inceleme yetkisini haizdir.”
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
31 Mayıs olarak açıklanan vergi affı borç yapılandırma başvuru tarihi, Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 30 Haziran'a çekildi, ilk taksit ödemeleri ise 31 Temmuz oldu. 30 Haziran 2023 tatile denk geldiği için, vergi affı borç yapılandırma son başvuru tarihi 3 Temmuz'a uzatıldı.
Vergi borcu yapılandırma süreci devam ediyor. 2023 yılı vergi affı son süresi 31 Mayıs tarihinde sona erecekti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda vergi borcu yapılandırma son tarihi uzatıldı.
Örneğin 5 Eylül 2022 tarihine kadar ödenmesi gereken bir vergi borcu, 5 Eylül'ün isabet ettiği yılı yani 2022'yi takip eden yılın başından itibaren (01.01.2023) 5 yıl boyunca yani 31.12.2027'ye kadar ödenmezse bu tarih itibariyle zamanaşımına uğrar ve bu borç ortadan kalkar.
İncelemeye başlanıldığı tarihten itibaren, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde (Mülga ibare:RG-7/4/2021-31447) en fazla altı ay (Ek ibare:RG-7/4/2021-31447) , katma değer vergisi iade incelemelerinde ise en fazla üç ay içinde incelemenin bitirilmesi esastır.
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
Bu nedenle vergi tekniği raporlarına karşı dava açılamamakta, bu tür raporlara istinaden düzenlenen vergi inceleme raporları ya da takdir komisyonu kararları sonucunda düzenlenerek mükellefe tebliğ edilen vergi/ceza ihbarnamelerine karşı dava açılabilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Vergi Müfettişi 2023 yılında ortalama 37.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Vergi Müfettişi , Temmuz 2023 yılında ortalama 37.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 29.920 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Vergi kaçırma fiillerini araştırmak, Vergi kaçırma ve yalan beyanla ilgili şikayet ve ihbarları incelemek, İcra iflas dairesi memurlarının çalışmalarını denetlemek, Kendisine Bakanlık tarafından atanan teftiş görevlerini yerine getirmek.
Banka memuru, yapacağınız ticari işleminin nedenini paranın nereden geldiğini ve ne için kullanılacağını sormakla yükümlüdür. Hatta banka bazı durumlarda, sözleşme, fiş ,fatura yada açıklamanızı destekleyecek yazılı belge isteyebilmektedir.
Bu süre 10 yıldır.
Hesap Hareketlerindeki Şüpheli İşlemler Nelerdir ? Sadece yurt dışından transfer edilen paranın çekilmesi amacıyla açıldığı anlaşılan bir hesaba gelen paranın, sürekli nakit olarak çekilmesi veya kısa bir süre bu tür işlemler yapıldıktan sonra hesabın uzun süre hareketsiz kalması.
2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulması, 7440 sayılı Kanunun 10. maddesinin yirmi yedinci fıkrası uyarınca hesaplanacak ek vergiye ilişkin inceleme ve tarhiyat yapılmasına engel teşkil etmeyecektir. Örnek 3: (A) A.Ş. 2022 yılına ilişkin kurumlar vergisi matrah artırımında bulunmuştur.
Vergi Usul Kanunu, vergi incelemelerinin tarh zamanaşımı süresi sonuna kadar yapılabileceğini belirtmektedir. Buna göre incelemenin yapılabilmesi için tarh zamanaşımı süresinin dolmaması gerekir. Dolayısıyla, tarh zamanaşımı geçtikten sonra vergi incelemesinin yapılma şansı ortadan kalkmaktadır.
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7/1 maddesine göre, “dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştayda ve idare mahke- melerinde 60 ve vergi mahkemelerinde 30 gündür”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri