Vergi indirimi belgesi almak, bir istisna dışında zorunlu değildir. 1 Ekim 2008 öncesi işe giren engelli işçilerin erken emekli olmaları için vergi indirim belgesi almak zorundadır. Çalışanların, engellilik indiriminden faydalanırken, bu haktan vazgeçmelerinde hukuki bir engel bulunmamaktadır.
Vergi İndirimi, sadece “gelir üzerinden alınan vergiler” grubunda yer alan Kurumlar Verisi ile Gelir Vergisini kapsamakta olup, Harcamalar üzerinden alınan vergilerden olan; Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, BSMV, Gümrük Vergisi ile Damga Vergileri için indirim uygulanamaz.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Alınacak vergi indirimi ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılacak başvuru sonucunda da erken emekli olunabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
5510 Sayılı Kanununa göre engel oranı %40 ve üzerindeki engelliler hem çalışarak hem de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek erken emeklilik haklarını kullanabilirler. Bağ-Kur'lu engelli çalışanların erken emeklilik vergi indirimi belgesi almak zorunluluğu yoktur.
Yüzde 40 engelli emeklilik şartları aşağıdaki gibidir: %40 engelliler 15 yıl sigortalılık ve 3600 gün prim şartıyla emekliye ayrılabilir. 6 Ağustos 1991 ve 5 Ağustos 1994 aralıklı işe giriş yapanlar 3760 gün. 6 Ağustos 1994 ve 5 Ağustos 1997 aralıklı işe giriş yapanlar 3920 gün.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar. Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır.
- İllerde Defterdarlık Gelir Müdürlüğüne, - Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, - Diğer ilçelerde Mal Müdürlüğü'ne, yapması gerekir.
Gelir Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Emlak Vergisi Kanunlarında engellilere çeşitli avantajlar sağlanmıştır.
Türk Telekom'dan engelli, gazi ve şehit yakınlarına özel bireysel faturalı mobil tekliflerde %25 indirim! %25 indirim kampanyası engelliler, harp ve vazife şehitlerinin eş ve çocukları ile gazileri kapsamaktadır.
%40 ve üzeri tüm engelli çalışanlar gelir vergisi indiriminden yararlanır.Bunun için engelli raporu,çalışma belgeleri ile ilgili vergi dairesine bir dilekçe ile başvurulmalıdır.
Nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Engellilik Vergi İndirimi Başvuru İşlemleri hizmetine e- Devlet Kapısı üzerinden erişebilirsiniz. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi.
Soru 2:Engelliler için sağlık kurulu raporu nerelerde kullanılır? Engelliler için sağlık kurulu raporu; engelli aylığı, evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak için gerekli olan belgedir.
Emlak Vergisi Kanunu'na göre; Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2''yi geçmeyen tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olan (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) engelliler, indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
Tam teşekküllü hastaneden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda %90 ve üzeri engellilik durumuna sahip olması ve raporunda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ifadesinin bulunması gerekir.
Bunun için öncelikle "http://www.bmvdb.gov.tr/engelliindirimi/" internet adresine giriş yaparak engelli vergi indirimi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Buna göre yılın ilk alt ayında 1.276,02 Türk Lirası olan gelir vergisi istisnası, gelir vergisi dilimleri etkisiyle 2023/Temmuz ayında 1,710,35 Türk Lirası, 2023/Ağustos ayında 1.902,62 Türk Lirası ve takip eden aylarda 2.280,46 Türk Lirası olacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Vergi indiriminden emekli olmak için gerekli şartlar sağlandığı taktirde vergi dairesine gidilerek başvurular yapılabilir. Vergi indirimiyle emekli olan kişiler çeşitli şeylerden faydalanabilir. Vergi indirimi ile emekli olan kişiler vergi muafiyetlerinden yararlanabilir.
Vergi yargısının görüşü Anayasa ve yasa hükümlerine uygun olan görüştür. Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen ancak işe giriş anında başvuru yapamamış çalışanlar; düzeltme zamanaşımı süresi içinde 5 yıl geriye dönük olarak dilekçeyle başvurarak engellilik indirimi bedellerini talep edebilirler.
Engell aylığı halen yüzde 40-69 oranında engelliler için 1738 TL. Yüzde 70 ve üzeri oranında engelliler için 2 bin 609 TL olarak uygulanıyor. Yüzde 35 zam olursa: Yüzde 40 ve üzeri engelli için 2 bin 346 lira, yüzde 70 ve üzeri engelli için 3 bin 522 liraya yükselecek.
Engelli emeklilik şartlarından faydalanabilmek için engelli bireyin raporunda %40 ve üstü engelli olduğunu belirten bir ibarenin yer almasını gerektirir. Eğer engelli emeklilik için başvuruda bulunacak olan bireyin raporundaki oran yüzde 40'ın altındaysa kişi erken emeklilikten faydalanamaz.
Soru 1: Erken emeklilik hakkından kimler yararlanabilir? İster doğuştan engelli olup SSK'lı, Bağ-Kur'lu ya da memur olarak çalışmaya başlasın, ister işe girdikten sonra engelli olsun; %40 ve üzeri çalışma gücü kayıp oranına sahip tüm engelli çalışanlar erken emeklilik hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri