Vergi Muafiyeti: Burada kişi unsuru açısından getirilmiş bir vergi kolaylığı söz konusudur. Muafiyet, kişinin (vergi yükümlüsü), vergisel yükümlülüklerden yasa gereği kurtulması durumu söz konusu olur.
Vergi ödevi ilişkisinin konusu haklar ve görevler iken vergi borcu malvarlığı ile ilgilidir. Vergi ödevlisi, vergi hukuku bakımından hak ve ödevlere sahip olan kişidir. Bir kişi verginin borçlusu olmakla birlikte vergi ödevi bulunmayabilir.
A.
Vergi mükellefi, Vergi Usul Kanunu (VUK)'nun 8/1. maddesinde “Vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişi” olarak tanımlanmıştır. Burada vergi mükellefi kavramı, sadece vergi borcunu ödemeyi ifade eden maddi yükümlülük açısından ağırlıklı olarak ortaya konulmuştur.
Verginin Temel Unsurları
açıkça düzenlenmesi gereken verginin konusu (mevzuu), verginin yükümlüsü (mükellefi), vergiyi doğuran olay, verginin matrahı, verginin oranı (nispeti) ve vergi kolaylıkları (muafiyet ve istisnası) gibi temel vergicilik kavramlarıdır.
Vergilendirme süreci, vergiyi doğuran olay ile başlayıp tarh, tebliğ, ta- hakkuk ve tahsil aşamalarından geçerek nihayetlenen bir dizi işlemi ifade et- mektedir. Vergiyi doğuran olayla başlayan bu dinamik sürecin nihai amacı, verginin tahsil edilerek hazine hesaplarına aktarılmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Tahakkuk, tarh ve tebliğ edilen verginin ödenebilir hale geldiği aşamadır. Bu aşamada vergi idaresi yükümlüden vergi borcunu ödemesini talep edebilir.
Tahakkuk etmek gerçekleşmek demektir. Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Vergilemenin klasik ilkeleri günümüzde de geçerliliğini koruyan temel vergileme ilkeleridir. Bunlar: adalet, belirlilik, uygunluk ve iktisadilik ilkeleridir (Pehlivan, 2009: 145).
Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine bakıldığında 200'den fazla vergi çeşidi görülür. Vergiler üç ana başlığa ayrılır. Bunlar gelir vergileri, harcama vergileri, servet vergileridir.
* Vergileme ile izlenen amaçların gerçekleştirilmesi olarak tanımlanan vergi tekniği,” bir vergi fikrini gerçekleştirme sanatı” olarak tanımlanmaktadır. * vergi tekniği münhasıran kanun koyucunun iradesine uymak ve onu gerçekleştirmek ile yükümlü olduğu için, vergi politikası içinde bağımlı bir rol oynar.
Türkiye'de çeşitli gelirlere, sabit oranlı ve artan oranlı vergilendirme uygulanmaktadır.
Vergi numarası vergi ödenirken kullanılan numaraya verilen isimdir. Gerçek ve tüzel kişiler kamu kurumlarında vergi ödemesi yaparken vergi numarasını kullanır. Vergi numarası 10 haneden oluşur. Vergi numarası sayesinde vergi ödemeleri kayıt altına alınır ve takip edilir.
Vergi Gayreti:
Vergi kapasitesinin fiilen gerçekleşen kısmıdır. Örneğin; Toplanan vergiler GSMH'nın %25'i olsun. Fiili vergi hasılatının gayrisafi milli hasılaya oranı vergi gayretidir. Vergi gayreti = Vergi hasılatı GSMH Vergi gayretini etkileyen faktörler, vergi kapasitesini etkileyen faktörlerin aynısıdır.
Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından, alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kişidir. Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.
Mükellef, kelime anlamı itibariyle bir şeyi yapmakla yükümlü olan kişidir. Türkiye'de gelir elde eden her vatandaş, vergi ödemekle mükelleftir. Hem gerçek hem de tüzel kişilerin devlete elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödemelidir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Muhtasar nedir? Kelime anlamına baktığımızda muhtasar kısa, özet demektir. Muhasebe terminolojisinde beyanname ile beraber kullanımına alışkın olduğumuz bu kavram, işverenler veya vergi kesilmesi yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesi anlamına gelir.
"532 çeşit vergi ödüyoruz"
Aldığımız her nefesle, attığımız ve atmadığımız her adımla vergi veya farklı adlarla pek çok ödeme yapıyoruz.
yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi‟nindir (TBMM). Bu yetki devredilemez. Dolayısıyla vergi ve benzeri mali yükümlülükler, yalnızca TBMM tarafından konulur, değiĢtirilir veya kaldırılır.
Vergi Ödevi Madde 73 – Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır. Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.
Verginin karşılıksız olması, vergi ödeyenlerin yaptıkları bu ödemeden dolayı devletten, kendilerine yönelik bir mal ya da hizmet talebinde bulunamayacaklarını ifade eder.
Tahakkuk eden: Satırdaki vergi türü için tahakkuk eden tutardır. Mahsup edilen: Satırdaki işlem için ödenen vergi tutarıdır. Ödenecek olan: Ödenecek olan vergi tutarıdır.
Verginin tahsili tahakkuk etmiş olan vergi borcunun yasaya uygun olarak ödenmesi anlamına gelir. Verginin tahsili ile vergi ödevi ilişkisi sona erer, vergi borcu ortadan kalkar. Tahsil işleminin hukuki niteliği: vergi tahsilatı bireysel (sübjektif), asli, ve inşai-yapıcı bir idari işlemdir.
Vergiyi doğuran olay kavramı, Türk Vergi Sisteminin usule ilişkin esasları düzenleyen 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 19. Maddesinde “Vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmüllü ile doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri