İŞE BAŞLAMAYI BİLDİRMEK ZORUNDA OLANLAR ➢ Vergiye tabi ticaret ve sanat erbabı, ➢ Serbest meslek erbabı, ➢ Kollektif ve adi şirket ortakları ile komandit şirketlerin komandite ortakları, ➢ Zirai kazanç elde eden gerçek kişiler.
Vergi Levhasının Alınması İçin Gerekli Bilgiler
Ticari ve zirai kazanç sahipleri, serbest meslek sahipleri, kolektif ve komandit şirket ortakları için gelir vergisi altında vergi levhası zorunludur. Kurumlar vergisinde ise anonim, limited ve eshamlı komandit şirket sahiplerinin vergi levhası bulunmak zorundadır.
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
Vergi Levhası Bulundurma Mecburiyetini Yerine Getirmeyenler Hakkında Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Konu hakkında detaylı bilgile 408 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer verilmiştir.
Vergi levhası bir mükellefin ne kadar kazandığını ve ne kadar vergi ödediğini net bir şekilde gösterir. Vergi levhası birçok işlemde talep edilen belgeler arasında yer alır. Bu belge sayesinde mükellef kazancını belgeleyebilir, vergiye tabi tutulduğunu ispat ederek kazancının yasal olduğunu kanıtlayabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Evet. Kazançlarını basit usulde tespit eden mükellefler de vergi levhası bulundurmak zorundadırlar.
Vergi levhası almak ve bulundurmak zorunda olanların, yapılan denetimlerde bulundurma zorunluluğuna uymadığının tespiti halinde, her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 2023 yılı için bu tutar 1.100 liradır.
Vergi levhası nasıl alınır? a) Vergi levhası İnternet Vergi Dairesinden alabilirsiniz. b) Yeminli Mali Müşavir vasıtasıyla alabilirsiniz. c) Varsa bağlı bulunduğunuz Esnaf/ Sanatkarlar Odasından alabilirsiniz.
Vergi Levhası Yazdırma Süresi 31 Mayıs 2022 Günü Sona Eriyor.
Levha bulundurma veya asma zorunluluğuna uymayanlara 2022 yılında verilecek ceza 500 lira. Bu tutar 2021 yılında 380 liraydı.
Mükelleflerin vergi levhasını bulundurmak mecburiyetinde oldukları yerlerde yapılan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde, Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesi uyarınca her bir tespit için uygulanacak özel usulsüzlük cezası 2022 yılı için 500 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili kanunlar gereği ticaret ile uğraşan istisnasız özel ve tüzel kişilerin vergi levhası olması zorunludur. Basit usul, şahıs firması, limited şirketi, anonim şirketi gibi çeşitlilikleri olduğu gibi yine gelir ve katma değer vergilerinde farklılıkları bulunmaktadır.
Dolayısıyla, ticari kazançları vergi tarhına esas olmayan basit usule tabi mükelleflerin vergi levhası alma zorunlulukları bulunmamaktadır. MADDE 7- (1) 193 sayılı Kanunun 47 nci maddesinde belirtilen basit usule tabi olmanın genel şartlarından birisi de kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmaktır.
Mükellefler, internet vergi dairesinden kendileri ya da mali müşavirleri aracılığıyla vergi levhalarını alabilirler. Gelir vergisi mükellefleri 1 Nisan tarihinden itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Mayıs'tan itibaren vergi levhalarını, Mayıs ayının son gününe kadar alabilirler.
e Devlet üzerinden vergi levhası oluşturabilir miyim? Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi e-devlet ile entegre şekilde çalışır. Bu sayede GİB üzerinden e devlet vergi levhası alınabilir.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Yapılan ödemelerin ispatı hususunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu açısından temel kural, 2023 yılı itibariyle 14.800 TL üzerindeki ödemelerin senetle ispatının zorunluluğudur. Yani tutar bakımından bu ispat sınırının üstündeki işlemler kural olarak yalnız senet ile ispat edilebilir.
Vergi levhasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Vergi levhası alma mecburiyetinde olan mükellefler her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
E-devlet şahıs şirketi kurma işlemleri için internet üzerinden yapılması gerekenler bulunmaktadır. E-devlet şifreniz ile interaktif vergi dairesine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet'ten şahıs şirketi kurmak için gerekli aşamalar ise şu şekilde aktarılabilir: Sistemde işlemler kısmı bulunmaktadır.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
Gerçek usulde ise stopaj, KDV gibi diğer vergileri de ödemekle yükümlüdür. Basit usulde vergilendirme 2022 yılı için bu tutar büyükşehir belediyelerinde 15.999 TL'ye, büyükşehir olmayan yerlerde ise 9.999 TL olarak belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri