Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5.maddesi, vergi levhası almanın zorunlu olduğunu belirtir. Bu maddeye göre Gelir Vergisi mükelleflerinin ve sermaye şirketlerinin söz konusu levhayı alması zorunludur. Sermaye şirketleri, Kurumlar Vergisi mükelleflerini ifade eder.
Matrahsız vergi levhası ne anlama gelir? Şirketin ilgili dönemde vergi çıkmaması yani kar etmediği anlamına gelir.
Vergi Levhasının Alınması İçin Gerekli Bilgiler
Ticari ve zirai kazanç sahipleri, serbest meslek sahipleri, kolektif ve komandit şirket ortakları için gelir vergisi altında vergi levhası zorunludur. Kurumlar vergisinde ise anonim, limited ve eshamlı komandit şirket sahiplerinin vergi levhası bulunmak zorundadır.
UYGULANACAK CEZA
Bu ceza tutarı 21 Aralık 2021 tarihli ve 31696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 534 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde 2022 yılı için 500 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Levha bulundurma veya asma zorunluluğuna uymayanlara 2022 yılında verilecek ceza 500 lira.
Beyannamenin süresinde verilmemesi, aynı zamanda VUK'nın 352/I-1. maddesi gereğince usulsüzlük cezasını gerektirir. Bu nedenle, elektronik ortamda verilmesi gerekmeyen beyannamenin pişmanlıkla verilmesi durumunda, 1. Derecede 1 kat usulsüzlük cezası kesilmesini gerektirir.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için Gelir İdaresi Başkanlığı kurumunun 'e-Vergi Levhası Sorgulama' hizmeti seçilir ve gerekli bilgiler girilerek vergi levhası sorgulanır.
Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Vergi Usul Kanunun 5. maddesine göre, gelir vergisi mükellefleri ve sermaye şirketlerinin, her sene Mayıs ayı içerisinde vergiye esas olan kazanç miktarları ile vergi tutarlarını gösteren vergi levhasını almaları gerekiyor.
Vergi levhasının asılma zorunluluğu bulunmamasına karşın isteyen mükellefler kendilerine ait vergi levhalarını işyerlerine asabilir veya web sitelerinde yayımlayabilirler.”
Vergi Levhası: Vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren şekil ve içeriği Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen belgedir.
Dolayısıyla, ticari kazançları vergi tarhına esas olmayan basit usule tabi mükelleflerin vergi levhası alma zorunlulukları bulunmamaktadır. MADDE 7- (1) 193 sayılı Kanunun 47 nci maddesinde belirtilen basit usule tabi olmanın genel şartlarından birisi de kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmaktır.
Her türlü şekilde, e-ticaret faaliyetleri yürüten bir şirket kurulabilir. İster şahıs şirketi olsun, ister anonim şirket olsun, isterse de limited şirket olsun, şirketin türü bir engel durumu teşkil etmez. Sonuç olarak şirket kurmadan vergi mükellefi olmak söz konusu değildir.
Sigortalı bir işte (4/a) çalışırkende vergi mükellefiyetine başlayabilirsin. Sigortalılığın sona erinceye veya kesintiye uğrayıncaya kadar sgk 4/a'lı olarak sigortalılığın devam eder. Yani kesintisiz 4/a lı olduğun sürece bağ-kur 4/b problemi olmaz.
Mezkûr Tebliğin bahsedilen bölümü, işbu Tebliğin yayımından itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Buna göre mükelleflerin söz konusu levhayı asmak veya vitrinlerine koymak mecburiyeti bu Tebliğin yayımından itibaren bulunmayacaktır.
Vergi levhasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Vergi levhası alma mecburiyetinde olan mükellefler her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
GİB üzerinden vergi levhası sorgulama
GİB üzerinden https://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/dilekcematik/vergi-levhasi linkini tıkladığınızda açılan sayfadaki gerekli bilgileri doldurarak, vergi levhası sorgulama işlemini yapabilirsiniz.
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
2022 takvim yılında düzenlenmesi gereken her bir fatura için kesilecek asgari ceza tutarı 500 TL'idi. Bu fatura tutarına bakılmaksızın belirlenen ceza tutarıdır. 2021 yılında ise, 380 TL idi. Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Gelir vergisi mükelleflerinin beyan dönemi 1 Mart 2023'de başlayacak. 2022 yılında “ticarî, ziraî, ücret, serbest meslek, gayrimenkul ve menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iradı” sahipleri, istisna ve muafiyet ile toplama yapılmayan haller dışında gelirlerini beyan edip, hesaplanan vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Mükellefin birinci işverenden sonraki işverenden aldığı ücretler toplamının 2022 yılı beyan sınırı olan 70 bin TL'nin altında olması ve tüm ücretlerin toplamının 880 bin TL'yi aşmaması nedeniyle Mükellef (C), tüm ücret gelirleri için beyanname vermeyecektir.
Mal Beyanında Bulunmama Cezası Nedir
İlgili kanun maddesi uyarınca borçlu yasal süresi içerisinde beyanda bulunmazsa tazyik hapsi ile cezalandırılır. Bu ceza İcra Ceza Mahkemesi tarafından verilmekte olup borçlunun beyanda bulunmasıyla sadece bu cezası ortadan kalkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri