Şirket kurmak için vergi levhası almanız gerekmektedir. Trendyol'da da şirketiniz olmadan satış yapamazsınız. Ayrıca Trendyol'un başvuru esnasında sizden istediği belgeler arasında vergi levhası da bulunmaktadır.
Trendyol satıcısı olmak için; Trendyol'da satıcı olabilmeniz için anonim, limited, şahıs veya diğer şirket tiplerinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir. Vergi mükellefi olmanız gerekmektedir.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
İnternetten alışverişe olan talebin artmasıyla birlikte ürünlerinizi online pazaryerlerinde satmayı düşünüyor olabilirsiniz. Ticari bir işletmeniz varsa, Türkiye'nin en büyük online satış platformlarından biri olan Trendyol'da satış yapmak için mağaza açma başvurusu yapabilir ve ürünlerinizi satmaya başlayabilirsiniz.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Trendyol, mağaza sahiplerinden yaptıkları satışlara göre komisyon bedeli almaktadır. Trendyol komisyon oranları ürün kategorisine göre %5 ve %30 arasında değişmektedir.
Trendyol Pazaryeri satıcısı olmak ve mağaza açmak için anonim, limited veya şahıs şirketi tipinde bir kuruluşunuzun olması gerekmektedir.
Trendyol'da satış yapmak için başvuru anınızdan itibaren hiçbir zaman mağaza kira ücreti ya da hizmet bedeli adı altında bir ücret talep edilmez. Sadece online başvuru yaparak ücretsiz olarak Trendyol'da mağazanızı açabilir ve satıcı olabilirsiniz.
Çünkü, Trendyol satıcıları, yaptıkları her satışın faturasını kesmek ve istenirse faturayı Trendyol'a ibraz etmek zorundadır.
Gün geçtikçe alanı genişleyen e-ticaret sahası fiziksel alışverişlere ve mağazalara rakip olarak doğmuştur. Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız.
Şirket kurmadan satış yapmak, havale ve EFT yöntemleriyle mümkün iken, şirket olmayanlara özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onaylı ödeme alma firmalarının vermiş olduğu sanal pos ara yüzleri sayesinde ödeme rahatlıkla alınabilmektedir.
Gelir vergisine tabi tutulan ve: Ticari kazanç elde edenler, Zirai kazanç elde edenler, Serbest meslek erbabı ve adi ortaklık, kolektif ve adi komandit işletmelerinde ortak statüsünde olanlara vergi levhası verilir.
Şirket açmadan satış yapmak istediğinizde vergi mükellefi olmamanız sebebiyle fatura kesmeniz mümkün değildir. Diğer yandan herhangi bir vergi ödemek gerekmediği gibi vergi levhanız da olmayacaktır.
Trendyol Komisyon Kesintisi= ( Ürün Satış Fiyatı / 100 ) x Komisyon oranı formülü ile; (200/100) x 16 formülü ile komisyon tutarı 32 TL olarak bulunacaktır. Kargo ücreti de dahil edildiğinde satıcının alacağı; Hakkediş Tutarı= 200 – 32 – 15 formülü ile bulunacak ve satıcıya 153 TL ödeme yapılacaktır.
Trendyol tarafından aksi bildirilmediği sürece her hafta çarşamba günü 10.00'de o hafta için ödenecek tutar hesaplamanız tamamlanır, perşembe günü hesabınıza iletilir.
Trendyol Satıcı Paneli üzerinden sizden istenilen bilgileri girin. Satıcı sözleşmesini indirin ve her sayfasını imzalayın. İmzaladığınız sözleşmeyi 10 gün içerisinde Trendyol'a imza sirküleri ile birlikte kargolayın. Başvurunuz Trendyol'dan onay aldıktan sonra satış yapmaya başlayabilirsiniz!
2023 yılında limited şirket kuruluş maliyeti en az 6.800 TL'dir. İstenildiği an kapatılabilir, tasfiye sürecine girilmesine gerek yoktur.
Şahıs şirket kurmanın maliyeti aşağıdaki gibidir:
Noterden şahıs imza beyannamesi 272 - 395 TL. Noterden muhasebeci vekaleti 490 - 520 TL. Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti 500-850 TL.
Trendyol en çok satan kategoriler arasında bulunan saat ve aksesuar kategorisinde elektronik aksesuarlar, takı ve mücevher, güneş gözlüğü, cüzdan gibi ürün gruplarına olan talep bir hayli fazladır ve bu nedenle bu ürünlerin büyük bölümü Trendyol'da En Çok Satan Ürünlerin Listesi arasında yer alır.
Satıcı anlaşmalı kargo modeli ile çıkan siparişleriniz için kendi ücrtelendirmeniz ile ilerleyebilirsiniz. Barem üstü faturalamada satıcı desi bilgisine göre tümünü öder; barem altı faturalamada satıcı barem fiyatına göre sabit fiyat öder, kalan kısmı Trenyol karşılar.
Trendyol tarafından ürün satış fiyatı üzerinden Komisyon ve Hizmet Bedeli adı altında alınan ana giderler kesilmektedir. Sonrasında ise kargo ücretini platform tarafından kesilerek kalan tutar hesabınıza yatırılır. Bu hesaplamada gösterilen KDV tutarını ay sonunda devlete ödersiniz.
Trendyolda kobi olmak desteği içerisinde sunulan finansman desteği KOBİ'lerin iş devamlılığını sağlaması ve nakit dengelerini yerinde tutabilmek için uygulamaya konulan bir destek paketidir. 31 Ekim 2021 tarihine kadar pazar yerindeki on binlerce KOBİ iş ortağına 50 milyon TL değerinde finansman desteği sağlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri