Sağlık Raporu almada yaş sınırı yoktur.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Yani tapu devri gibi hukuki nitelikteki karar alma süreçlerinde ebeveynlerinin ya da velayetini üstlenen kişinin iznine tabidir. 65 yaşın üstündekiler ise yaşlanmaya bağlı sağlıklı karar alma yetisinin kaybedilmesi gibi durumlardan dolayı tapu işlemleri yapamaz.
18 yaşın altında bulunan çocuklar tasarruf ehliyetine sahip olmadıklarından, tapu işlemleri anne ve babaları tarafından birlikte karşılanır, bunlardan biri yok ise (ölü veya boşanmış) anne veya babası tarafından tapu işlemi gerçekleştirilir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
İlgili 33 soru bulundu
*Kişiler MHRS veya 182 den sağlık kurulu polikliniğine randevu alarak başvuru yapabilirler. *Kişilerin “Erenköy Ruh Ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi” ne hitaben yazılmış olan sevk yazısıyla başvurması gerekmektedir.
Bu raporun devlet hastanelerinden alınması gerekmektedir.
Tapu işlemlerinde yaş sınırlaması
Bunlardan biri de yasal olarak kabul edilen yaş grubuna dahil olmak. Bu şart, “Tapu işlemleri için yaş sınırlaması nedir?” sorusunu akıllara getiriyor. Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
Bu sebeple 65 yaş ve üzeri gruba yönelik işlemler büyük öneme sahiptir. Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir.
Buna göre 65 yaşını dolduran yurttaşlar, noterdeki iş ve işlemlerini sağlık raporu zorunluluğu olmadan yapabilecek.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
Kanunda açıkça bir yaş sınırı yok.
Aile içinde de tapu devri yapılabilir. Aile içi tapu devrinde gerçek bedelli satış yapılabileceği gibi bedelsiz şekilde hibe ve bağış olarak da tapu devri gerçekleşebilir. Aile içi tapu devrinde de kişinin vâris olduğuna dair belgeler alındıktan sonra tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulmalıdır.
1. Başvuru; başvuranın 77 yaşında olması nedeniyle noterde gerçekleştireceği vekâletname çıkarma işleminde fiil ehliyetine ilişkin sağlık raporu sunulması zorunluluğunun yaş temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği iddiasına ilişkindir.
Bu tür davalarda Adli Tıp Kurumundan alınacak raporla sonuca gidilmektedir. Akıl sağlığı yerinde olmayan hele hele okuma yazma bilmeyen kişinin tapuda satış yapması hukuken hiçbir sonuç doğurmayacaktır. Akıl sağlığı yerinde olmayan kişi için yapılması gerekin vasi tayini davası açmaktır.
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
Vekalet verilecek kişinin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir. Aksi takdirde vekalet geçersiz olacaktır. 18 yaşından küçük bireylerin vekalet verebilmesi için noter tarafından hazırlanan evrakta 'kendi adına asaleten küçük /mahcur adına velayeten/vesayeten ' ibaresinin bulunması gerekmektedir.
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimleri de akıl sağlığı raporu verebilecek.
1512 sayılı Noterlik Kanunu'nun 56. maddesinde; "Noterler 65 yaşını tamamladıklarında, yaş tahdidine tabi tutulurlar.
Değer artış kazancı gayrimenkulün elden çıkarılmasıyla elde edilen kazançtır. Gelir Kanunu'nda belirtilen değer artış kazancının konu olabilmesi için gayrimenkulün satın alınan tarihten 5 yıl içerisinde tekrar satışa çıkarılması gerekir.
Sağlararası kazandırmaların geçerliliği Türk Borçlar Kanunu'na tabidir. Dolayısıyla baba ve çocuğu arasında geçerli irade beyanlarıyla gerçekleştirilen devir işlemleri geçerli olmaktadır. Zira, herkes mülkiyetinde bulunan mal üzerinde tam tasarruf yetkisine sahiptir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; her türlü gayrimenkulün hak sahipliği tapu belgeleri aracılığı ile belirlenir. Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Akli Meleke Raporu Nereden Alınır? Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Heyet raporu ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Bunun yanı sıra tam teşekküllü sağlık raporunun süresi 7 iş günü olarak belirlenir. Heyet raporunun geçerlilik süresi neredeyse 90 gün olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri