Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz. Örneğin, basit usule tabi mükelleflere düzenlenen e-SMM'lerde stopaj bulunmaz.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Eğer, serbest meslek sahibi kişinin hizmet sağladığı müşteri gelir vergisi mükellefi olmazda stopajsız makbuz kesilebilir. Ancak gelir vergisine tabi olan müşteriye stopajsız makbuz kesilmesi mümkün değildir. Vergi mükellefi olmayan bir müşteriye kesilen serbest meslek makbuzunda yalnızca KDV oranı dahil edilir.
Stopaj muhtasar beyanname ile birlikte serbest meslek makbuzu kesenin müşterisi tarafından serbest meslek erbabı adına ödenir. KDV'yi ise serbest meslek makbuzunu kesen taraf öder.
Vergi mükellefiyeti, gelir vergisine dayanan müşteriler için e-SMM düzenlenirken stopajlı işlem yapılır. Eğer makbuz kesilen müşteri gelir vergisi mükellefi değilse, stopajsız olarak yalnızca KDV'li şekilde serbest meslek makbuzu düzenlenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Aktif ya da pasif gelir elde eden herkes, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan oranlar dahilinde stopaj ödemekle yükümlüdür ve ödemeler vergi dairesine yapılır.
Peki, serbest meslek makbuzu stopajsız kesilir mi? Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz.
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Stopaj Vergisi Nedir, Kim öder? Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
Avukatlık faaliyeti de bir serbest meslek faaliyeti olduğundan avukatlık ücreti ödemesi de stopaja tabi bir ödemedir.
Muhtasar Beyanname
Muhtasar beyannamede kira stopajı, mali müşavir makbuzu stopajı, çalışanların gelir vergileri gibi sayılar beyan edilir. Kira stopajı ise kiralık ofis ya da işyeri kullanan şahıs şirketleri için geçerlidir. Kiracı şahıs şirketi sahipleri işyeri kirasının %10'u kadar stopaj öder.
Vergi Usul Kanununa göre fatura ve serbest meslek makbuzlarının kesimi, mal ya da hizmetin sunulduğu, yani işin bittiği ya da karşılığının tahsil edildiği tarihte düzenlenip kesilmek mecburiyetindedir. Geç kesilmesi halinde, usulsüzlük yapılmış olur. Usulsüzlük ise para cezasına tabidir.
Fatura ve Serbest Meslek Makbuzu kesiminde KDV hesabı zorunludur. Müşteri muhtasar beyanname ile sizin adınıza stopaj öder. Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır. Fatura kesiminde stopaj bulunmadığından gelirinizden herhangi bir tutar da düşülmez.
Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir. Ödeme yapılmaması durumunda ise haciz işlemi başlatılabilir.
Ayrıca; döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından; vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile vadeli hesaplarda gelir vergisi stopajı oranı %25 olarak belirlenmiştir. Karar, 28 Haziran 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Düzenleyecek Mükellefler:
Gerçek usulde vergiye tabi olan çiftçilerden alınan mallar bu çiftçilerden alınan faturalarla belgelendirilmesi gerekir. Bu alışlar için müstah sil makbuzu düzenlenemez.
Stopaj (kaynaktan kesme), gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüz sahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder.
Stopaj: Bir diğer adı gelir vergisi olan stopaj serbest meslek makbuzunda %20 oranında uygulanır. Brüt ücretin %20'si gelir vergisidir. KDV: Katma Değer Vergisi serbest meslek makbuzunda %18 oranında uygulanır.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Stopajı Kim Öder? Yukarıda da değindiğimiz üzere kira ödemeleri üzerinden stopaj hesaplamasını yapıp ödemekle yükümlü olan taraf kiracıdır. Mülk sahibinin kira geliri üzerinden alınan stopaj vergisinin ödenmesi konusunda bir sorumluluğu yoktur.
Basit Usulde Belge ve Beyan Yükümlülükleri
İşyeri kira olan basit usul mükellefleri için kira stopajı beyan etme zorunluluğu da yoktur.
Bu doğrultuda yıllık olarak yatırılan stopaj ödemesinin genelde iki taksite bölündüğü söylenebilir.
Hazır ofis, sanal ofis, paylaşımlı ofis gibi çözümlerde stopaj vergisi ödemezsiniz.
Serbest meslek erbabı, kazanç temin etmemiş olsa bile yıllık beyanname vermek zorundadır. Gelir vergisi beyannamesinde indirimlerin yapılabilmesi için; yıllık beyanname ile bildirilecek bir gelirin bulunması ve yapılacak indirimlerin ilgili mevzuatta belirtilen şartları taşıması gerekmektedir.
Türkiye'de serbest meslek tabiri literatüre daha çok belli bir işi olmayan, koşullara göre değişik işler yapabilen kişileri tarif etmek için kullanılabilmektedir. Fakat, serbest avukatlık, mali müşavirlik, ve hekimlik ve ses sanatçılığı yapanlar, vergi mükellefiyeti açısından serbest meslek icra eden kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri