Zira toya katılma iktidarın tanınması ve devlet otoritesine itaat anlamına gelmekteydi, aksi itaatsizlik ve isyan demekti.
Toy ya da kengeş, İslamiyet öncesinde Türk devletlerinde devlet işlerinin görüşülüp ve tartışıldığı aynı zamanda yasama, yürütme ve yargı yetkisini kullanan meclistir.
Yapılan toylara/meclislere devlete bağlı bütün birimlerin, reislerin katılma zorunluluğu vardı.
Ancak “Toy” devlet işlerinin görüşüldüğü ve daha sonra yenilip, içilip, eğlenilen bir festival niteliğinde olsa gerektir. Hükümdarlar tarafından yılın belirli günlerinde, hükümdarlık alameti olarak devlet ileri gelenlerine ve halka verilen ve resmi bir niteliği olan ziyafettir5.
Eski Türk devletlerinin bir anlamda yasama organı hakkı anlamına gelmektedir. Belli dönemlerde yapılan ve toplanan etkinlikler anlamını taşımaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Toy, Kengeş meclisi, Kurultay, Meclis.
Toygun: Kurultaya katılma hakkı bulunan kişilere “Toygun” adı verilmektedir. Toy: Kağan tarafından düzenlenen yemekli toplantılar ve eğlenceler “Toy” olarak adlandırılmıştır.
Hükümetin başında Ayguçi denilen vezir bulunmaktadır. Üyelerine ise Buyruk ( Bakan ) denir.
1970: 220 ), Eski Anadolu Türkçesi metinlerinde 'şenlik, şölen, ziyafet' (Dilçin 1983: 211), Dede Korkut Kitabı'nda 'toy, büyük ziyafet, şölen' anlamlarının yanında 'düğün' anlamı da geçmektedir (Ergin 1991: 293).
Toy, devlet işleri konuşulup tartışıldıktan sonra eğlenilen, yenilen ve içilen karnaval türü bir toplanmadır. Başka bir deyişle, devletin hükümdarlarının (genellikle bu kişiler hakanlar olur) düzenlediği, yılın belirli günlerinde, devlet ileri gelenlerine ve halka verilen resmi bir ziyafettir.
İslamiyet öncesi Türk Devletlerinde, yani Orta Asya Türk devletlerinde meclisteki üyelere verilen isim Toygun olarak öne çıkıyor. Kökeni Moğolca üzerinden gelen ve türemiş olarak Türkçe şeklinde, Türk Dil Kurumu üzerinden bu anlamı ile ele alınmaktadır.
Kurultay (Moğolca: Хуралдай, Khuraldai; Türkçe: Kurultay) Altay budunlarında politik ve askeri kararların alındığı meclise verilen addır. Eski Türklerde kurultaya daha çok "toy" adı verilmiştir. Günümüzde ise, hem Moğol hem de Türk topluluklarında parlamento veya seçimli toplantı anlamında kullanılmaktadır.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
göster ▼Bu sözcüğün, biçim ve içerik olarak Vikisözlük standartlarına ulaşması için elden geçirilmesi gerekmektedir. Düzenleme yapıldıktan sonra bu not silinmelidir. ziyafet vermek, yemekli düğün yapmak.
Toy kelimesinin eş anlamlısı acemi, deneyimsiz, çaylak, ham ve Nev-niyaz sözcükleridir. Toy kelimesi yerine bu sözcüklerin hepsi kullanılabilir. Bunlara ek olarak toy eş anlamlısı olarak halk arasında farklı kelimelerde kullanılabilmektedir. Bu kelimeler bilgisiz, dinç, genç, görgüsüz, tor ve utangaç sözcükleridir.
Toy, çeşitli vesilelerle bir araya gelinip toplanılan meclis demektir. Düğün, şölen, ziyafet gibi anlamlar da içerir.
Düğünlerdeki Önemli Kişiler (Toy Beyi): Geçmişte olduğu gibi günümüzde de yapılan her düğünün bir “toy beyi” bulunmaktadır. Toy beyi, damadın amcası, dayısı, ağabeyi, akrabası veya damadın babasının çok samimi bir arkadaşı olabilir. Toy beyinin görevi, düğün esnasında verilecek tüm bahşişleri karşılamaktır.
Rustik Düğün Konsepti Nedir? Rustik düğün, sadelik ve rahatlığın buluştuğu samimi ortamın zahmetsizce yaratıldığı bir konsepttir. Basit fakat ince düşünülmüş detaylar başrolde olur ve doğadan esinlenilir. Bir araya gelen tüm dokunuşlar “sade ve doğal” gözükür.
Sünnöt Toyu (sünnet düğünü)
3-5 yaş arasındaki erkek çocukların İslâm'a uygun olarak sünnet edildiği düğündür.
Günümüzde düğünden bir hafta önce; gelin, damat, gelinin yakınları, damadın yakınları ve masrafı kim karşılayacaksa onunla birlikte düğün alışverişine gitmektedirler. Buna geçmişte olduğu gibi günümüzde de, “toy masrafı” denmektedir.
Türk tarihinin dünden bu güne kadar devletlerini yöneten hakanlar , devlet idaresinde, danışmak, istişare etmek, temel düsturları olmuştur. Günümüzde temsili parlamenter sistemin temelleri böyle atılmıştır. “Toy” kelime anlamı “kurul-toplantı”, “Devlet Kurulu ” anlamını taşır.
"Türkiye tabiri ilk kez 582 yılında Bizans tarihçisi tarafından Orta Asya için kullanıldı. 900'lü yıllarda da Peçenekler zamanında Karadeniz Kuzeyi'ne, Memlük devleti döneminde Mısır, Filistin, Suriye bölgesine 'Türkiye' denildi. Sonrasında da Anadolu Türkiye oldu."
Türkler devlete 'il' (kelime anlamı: barış) derlerdi. Savaşçı diye tanımlanan bir topluluğun devleti barış anlamına gelen bir kelimeyle karşılaması tezat gibi görünse de 'adalet' üzere yaşamayı prensip edindiklerinden, sosyal huzur devletin bekası için en önemli şarttı.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir. Tudun imparatorluk hükûmetinin temsilcisi, bir yönetici ve bir diplomat olarak her üç işlevi de görebilirdi.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit ayukı kelimesi, 'Eski Türk devletlerinde hükümetin adı,' biçiminde öne çıkar. Devlet ile ilgili yönetim ve kararların alınması ve bu kararların uygulanması noktasında, devlet yetkililerin bulunduğu bakanlar kurulu olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri