İnteraktif Vergi Dairesi ekranından ad, soyad, baba adı, doğum yeri ve doğum yılı bilgilerini girerek vergi numarası sorgulanabilmektedir. Gerekli adımlar şu şekildedir; İnteraktif Vergi Dairesi'nin web sitesine giriş yapınız. “Doğrulamalar” bölümünden “Vergi Kimlik Numarası Sorgulama” seçeneğine tıklayınız.
ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapılır. Yukarıda yer alan 'Doğrulamalar' bölümü seçilir. Açılan listeden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' seçilir. Görüntülenen ekranda gerekli alanlara bilgiler girilir.
Vergi numarası sorgulama, Türkiye'de vergi mükelleflerinin vergi kayıt numaralarının doğruluğunu kontrol etmek amacıyla yapılan bir işlemdir. Vergi kayıt numarası, her vergi mükellefi için özel olarak oluşturulan bir numaradır ve bu numara vergiye ilişkin tüm işlemlerde kullanılır.
Vergi Numarası iki yolla temin edilebilir: Online başvuru: İnteraktif Vergi Dairesi (gib.gov.tr) adresine girin. Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası linkine tıklayın ve karşınıza çıkan formu eksiksiz doldurun. “Tamam” butonuna bastığınızda sistem size bir vergi numarası verecektir.
İlgili 17 soru bulundu
Gerçek ve tüzel kişiler, vergi ödemesi yaparken bu numarayı verir. Vergi numarası sayesinde vergi ödemeleri kayıt altına alınarak takip edilebilir. Dolayısıyla devlet için önemli bir husustur. Vergi ödemesi yapan herkesin vergi numarası olmak zorundadır.
Şirket vergi numarası sorgulama işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) platformunu kullanabilirsiniz. Vergi kimlik numarası sorgulama platformuna e-Devlet şifresi ile giriş yapılabilir.
VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesine göre her gerçek ve tüzel kişinin bir vergi numarası vardır. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası aynı zamanda kişinin TC kimlik numarası iken tüzel kişiler kendilerine özel olan vergi numaralarını öğrenmekle ve kullanmakla yükümlüdür.
Gerekli olduğu hallerde vergi numarası her il ve ilçede bulunan vergi dairelerinden alınabilir. S: Vergi numarası almak için ücret öder miyim? C: Vergi numarası alacak kişilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
Vergi dairelerinde kayıtlı her gerçek ve tüzel kişiye tek vergi numarası verilecek olup, mükelleflerin merkez ve şubeleri aynı vergi numarasını kullanacaklardır. Şubelerin başka vergi dairesi yetki alanı içerisinde olması durumu değiştirmeyecektir. Bankalar bu uygulamanın dışında tutulmuşlardır.
Limited ve anonim nitelikli şirketlerden bu numara '0' ile başlar, daha sonra vergi numarası ile devam eder ve son olarak da '000' ve '15-16-17...' gibi rakamlar ile biter.
Bunun için intvd.gib.gov.tr ve intvrg.gib.gov.tr adreslerini ziyaret ederek buradaki sorgulamalar kısmında e-vergi levhası, e-sicil gibi sorgulamaları gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulamalar neticesinde mükellef hakkında daha net ve resmi bilgiler edinebilecek ve en azından aklınızdaki şüpheleri kaldırabileceksiniz.
VKN; vergi mükellefi olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin elde ettikleri kazançlara ait ödemekle mükellef oldukları tüm vergileri öderken veya ticari işlemleri esnasında kullanmaları zorunlu olan, vergi dairesi tarafından kendilerine özel tanımlanan 10 haneli numaralardır.
Sisteme Nereden ve Nasıl Giriş Yapılacaktır? Sisteme Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası/kullanıcı kodu ve şifre bilgileri ya da e-devlet şifreniz kullanılarak https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılacaktır.
Vergi numarası almak isteyen kişiler, nüfus cüzdanının aslı veya onaylı bir örneği ile tüzel kişiler ise kimlik bilgilerini ibraz etmek suretiyle vergi numarası alacaklardır.
Vergi levhası sorgulama sırasında vergi kimlik numarası da kullanılabilir. GİB resmi web sitesi ya da e-devlet portala giriş yapılarak vergi kimlik numarası (VKN) ve şifre ile vergi levhası bilgilerine ulaşılabilir.
YABANCI KİMLİK NUMARASI (99……….)
Bu numarayı, öğrenim amaçlı ikamet tezkerelerinizi aldıktan sonra T.C. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesinden sorgulayarak temin edebilirsiniz. Yabancı uyruklu öğrenciler için düzenlenen tüm bilgi ve belgelerde, öğrencilerin yabancı kimlik numarası kullanılır.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni vergi kimlik numarası kullanılacaktır.
Apartman yönetimi kat malikleri kurulunu toplayarak vergi numarası alınması ile ilgili bir karar alır. Almış olduğu kararın yazılı olduğu karar defterini notere onaylatarak bağlı bulunduğu ilçe sınırları içerisindeki vergi dairesine başvurarak vergi numarasını alabilirler.
Yabancıların vergi numarası vergi dairesi tarafından yabancı uyruklular için verilen 10 haneli potansiyel vergi mükellefiyet numarasıdır.
Potansiyel mükellef, adından da anlaşılabileceği gibi vergi ödemekle yükümlü olmayan ama gelecekte vergi mükellefi olabileceklere verilen genel bir isimdir. Sürekli bir yükümlülüğü gerektirmeyen durumlarda ya da zorunluluk kaynaklı olarak vergi dairelerinden vergi numarası alındığında potansiyel vergi mükellefi olunur.
Vergi borçlarınıza dair sorgulamaları Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan İnternet Vergi Dairesi ya da e-Devlet vasıtası ile Vergi Borcu Sorgulama sayfası üzerinden gerekli bilgileri girerek sorgulamanız mümkündür.
(6) Bildirim formlarında alıcı veya satıcının vergi kimlik numarası, ithalat işlemlerinde “1111111111”, ihracat işlemlerinde ise “2222222222” olarak kodlanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri