Vergi mukimi olunan ülke bir kişinin tüm dünya gelirlerini vergileme yetkisine sahip olan ülkedir. Ülkemizde bu ifade tam mükellef vergilemesine tabi kişi olarak da ifade edilmektedir.
2020 yılı itibariyle İngiltere, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İtalya, Kanada ve Avustralya gibi 54 ülke ile otomatik bilgi paylaşımı başlamıştır. Zamanla anlaşmaya taraf tüm ülkeler ile otomatik bilgi paylaşımı yapılmaya başlanacaktır.
Başvuru dilekçeniz Pasaport aslı + oturum müsaade kartı aslı (Aufenthaltstitel) veya Alman kimliğinizin aslı ile şahsen şubelerimize başvurmanız halinde T.C. Ziraat Bank A.Ş.'nin ilgili şubesine 30 Euro bedel karşılığında iletilecektir.
CRS, müşterilerin vergi açısından mukimliğini belirlemeyi amaçlar. CRS uyarınca finansal kurumların, hesaplarının ve ürünlerinin bulunduğu ülke ve bölge dışında vergi mükellefi olan müşterilerini tespit ederek belirli bilgileri yerel vergi dairemize bildirmeleri gerekmektedir.
Vergi ve Resmi Kurum Ödemeleri
Gelir Vergisi, Stopaj, KDV, Motorlu Taşıt Vergisi ve diğer vergi / harç ödemelerinizi bankamız aracılığıyla kolayca gerçekleştirin.
İlgili 34 soru bulundu
Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
Bankalar gerek kuruluşları sırasında, gerek kuruluşlarından sonraki çeşitli işlemlerinden dolayı damga vergisi ve bazı harçların yükümlüsü olurlar.
FATCA anlaşmasından etkilenen müşterilerimizden; ABD vatandaşı, ABD yerleşik, Green Card sahibi vb. ABD kişisi (U.S. Person) tanımına girenler ABD'de vergi mükellefi statüsündedir.
Yabancı Hesapların Vergi Uyum Yasası (FATCA) ve Ortak Raporlama Standardı (CRS)
FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act – Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası), Amerikan kişilerinin ve kurumlarının vergiden kaçınmalarına engel olmak adına finansal hesap bilgilerinin paylaşılmasına dayanan bir ABD yasasıdır.
Başka ülke vatandaşı yabancılar için Türkiye'nin özel, kamu veya İslami bankalarında hesap açılabilir.
Yabancı uyrukluların, Türkiye'de bulunan herhangi bir bankada hesap açması mümkün. Dikkat edilmesi gereken, tercih edilen bankanın kişinin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılayabilmesi ve en iyi hizmeti sunabilmesidir. Ayrıca ilgili bankanın döviz cinsinden hesap açılışını desteklemesi de önemlidir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 01.06.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Karar'ı (T.C. Resmî Gazete (resmigazete.gov.tr) ile Türkiye'nin finansal hesap bilgilerinin Almanya ile otomatik değişiminin yolu açılmıştır.
Taraf olan ülkelerin karşılıklı olarak ülkelerinde ikamet eden kişilerin ülke dışındaki, yani diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin her yıl düzenli olarak vergisel amaçlı kullanılması maksadıyla otomatik olarak paylaşılması anlaşmasıdır.
Bilgi paylaşımının en geç 2021 yılının Eylül ayının sonuna kadar başlatılması öngörülüyor. Otomatik bilgi paylaşımının başlangıçta 2018'de gerçekleşmesi gerekiyordu. Ancak, Türkiye ile yapılacak bilgi paylaşımı iki kez 2020 yılına kadar ertelendi.
Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası (FATCA) ABD'li Kişilerin yurt dışında vergi kaçırmasını önlemek amacıyla tasarlanmış bir ABD yasasıdır. Tüm dünyadaki finansal kuruluşlar için geçerlidir.
Türkiye ile ABD arasında imzalanan FATCA Anlaşması'nın ve CRS kapsamında yapılan çok uluslu ve ikili anlaşmaların yürürlüğe girmesi ile birlikte, iki mevzuata uyum yerel mevzuat bakımından yasal bir zorunluluk haline gelmiş olacağından, tüm bankalar FATCA ve CRS mevzuatlarına uyum sağlamak zorundadırlar.
Yabancı Hesapların Vergi Uyumu Yasası (Foreign Accounts Tax Compliance Act - FATCA) 18 Mart 2010 tarihinde ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Hazine Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi (IRS) tarafından yayımlandı. Yasaya ilişkin yükümlülükler ise genel olarak 1 Temmuz 2014'den itibaren başladı.
Vergi mükellefi, kendisine vergi borcu yüklenebilen gerçek veya tüzel kişidir. Vergi mükellefi, devlete vergi ödemekle yükümlü olan bir şahıs veya ticari kuruluş olabilir. Ülkemizde her gerçek ve tüzel kişiye (yani şirkete) bir vergi numarası verilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan ve bir gelir elde eden herkes, Amerika vergi sistemi dahilinde bireysel gelir vergisi (individual income tax) ödemek zorundadır. ABD'de bir kazancınız varsa ilerideki yıllarda olumsuz bir durumla ve çeşitli cezalarla karşılaşmamak için ödemelerinizi yapmanız önemlidir.
Vergi mükellefi, vergiyi doğuran olayı gerçekleştiren ve bu suretle üzerine düşen vergi borcunu ödemekle yükümlü olan gerçek veya tüzel kişidir. Toplumu oluşturan bireyler, ödeme güçlerinin belirli bir oranında devleti finanse ederler.
Eğer Türkiye'da senede 1,000,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 411,016 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 588,984 TL, aylık 49,082 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 41.1% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır. Bu marjinal vergi oranı, ek gelirinizin bu oranda vergilendirileceği anlamına gelir.
OECD ülkeleri arasında vergi yükünün GSYH'ye oranı en yüksek ülke yüzde 48,2 ile Danimarka.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri