Veri analizi, veri setlerindeki verileri toplamak, temizlemek, görselleştirmek, modellenmek ve yorumlamak gibi işlemleri içerir. Veri analizi, veri setlerindeki verileri kullanarak problemleri çözme, karar verme veya trendleri tahmin etme gibi amaçlar için yapılabilir.
Veri analizi, doğru verilerle ve yöntemlerle yapıldığında, firmaların stratejik ve kritik kararlarında yapılabilecek birçok hatanın önüne geçilmesini sağlayabilmektedir. Bankacılık, finans, perakende, sağlık gibi birçok sektör veri analizlerini müşteri memnuniyetini ölçmek ve artırmak amacıyla da kullanmaktadır.
Popüler bir istihdam platformunda yayınlanan verilere göre, veri analiz uzmanları bilişim, hizmet, finans ve ekonomi, sağlık, elektrik-elektronik sektörlerinde istihdam edilmektedir.
Veri analisti; şirket içinde var olan verileri toplayarak, sınıflandırarak belli yöntemlerle analiz eden ve bu elde ettiği bilgilerle işletmelerin daha doğru kararlar almasını sağlayan bir meslek dalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Veri analizinde; tanımlayıcı istatistik, görselleştirme, veri madenciliği, makine öğrenimi ve istatistiksel modelleme gibi kullanılabilecek birçok farklı teknik vardır. Veri analistleri, veri analizi yapmak için Excel, R, Python, SAS, SQL vb. çeşitli araçları kullanır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 28.000 TL ile 37.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Veri Analisti maaşı 24.900 TL iken, en yüksek ise 85.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
eleman.net verilerine göre, Veri Analisti 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 45.200 TL maaş alıyor. Veri Analisti, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 70.100 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Veri Analisti, Temmuz 2023 yılında ortalama 33.400 TL maaş alıyordu.
Veri Bilimcilerinin yaklaşık yüzde 50'den fazlası R ve/veya Python konusunda bilgilidir. Veri bilimcilerin sıklıkla kullandığı diğer programlama dilleri arasında MATLAB, SQL, Java ve Julia yer almaktadır.
Veri Analisti
Veri analisti olarak çalışanlar, işletmelerin müşteri davranışlarını anlamalarına ve işletme stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar. Bu meslek, 2020-2030 yılları arasında %25 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.
Veri analiz uzmanı olmak için üniversitelerin; İstatistik Bölümü, Bilgi İşlem Bölümü, İşletme Bölümü, İşletme Mühendisliği, Çalışma Ekonomisi, İktisat bölümü, Bilgi Sistemleri, Endüstri Mühendisliği Bölümü gibi programlardan mezun olmak gerekir.
Veri analisti; şirket kayıtlarında bulunan verileri, bilgisayar aracılığıyla analiz edip yorumlayan ve daha sonra bu verileri raporlayan kişiye verilen mesleki unvandır. İstatistik tespit etme, veri işleme ve analiz etme veri analistlerinin işidir.
Python ve R, verileri analiz etmek ve görselleştirmek için kullanılabilecek en popüler programlama dillerinden ikisidir. Veri bilimi için hangi dilin tercih edilmesi gerektiği, özellikle kişisel tercihler, iş gereksinimleri ve projenin doğası gibi birçok faktöre bağlıdır.
Veri analitiği, önemli bilgiler elde etmek için verilerin toplanması, işlenmesi ve analiz edilmesi sürecidir. Satış ve finanstan sağlık ve BT'ye kadar birçok alanda kullanılır.
Veri analitiği, işletmenizdeki personelin üretkenliğini ve verimliliğini artırabilir. Başka bir deyişle, azalan üretkenlik gibi riskleri tahmin etmek için verilerden yararlanabilirsiniz. Veriler, üretkenlik ölçümlerini gerçek zamanlı olarak izlemenize yardımcı olabilir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Uzmanı maaş beklentisi aylık ortalama 30.000 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 37.500 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Veri Bilimci maaşı 31.400 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
Birçok veri bilimcisi programlamayı zorunluluktan öğrenir. Genellikle kodlama ustaları değildirler ve bilgisayar bilimlerinde bir dereceye sahip değildirler, ancak programlama ve kod yazmanın temellerine aşinadırlar.
İyi bir veri analiz uzmanı olmak için İstatistik, Bilgisayar Bilimleri, Yönetim Bilişim Sistemleri, Matematik, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri bölümleri okunmalıdır.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 47.800 TL maaş alıyor. Yazılım Uzmanı, 2024 yılında en düşük 46.800 TL alırken, en yüksek 60.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yazılım Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 36.200 TL maaş alıyordu.
Veri Analizi; çalışma kitabına eklenebilecek tablolar, grafikler veya PivotTable gibi görsellerle yanıtlar sağlar.
Şirketlerin bünyesinde belirli alanlarda analiz yapmak için görev yapan kişilere ise analist denilmektedir.
bir veri analistinin ; sql , python / r /matlab , ayrıca ms-excel ve elde ettiği sonuçları görselleştirebilmek ve raporlamak için tableau / power bi / sas , pek tabii verilerin analizi , ölçülmesi vs gibi işlemleri yapabilmek için matematik - istatistik becerilerinin olması beklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri