Fikr kelimesinden türetilmiş olan tefekkür dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir mesele hakkında derin derin düşünmek ve sonuca varmak anlamına gelen kelime, İslam filozofları ve mutasavvıflar tarafından da sıklıkla kullanılmıştır.
Tefekkür, İslam dininde günahlarını, evreni, varlıkları, doğayı, yaratıkları, kendini ve Allah'ı düşünmek; Allah'ın yarattığı varlıklardan, evrendeki düzenden ders çıkarmak demektir.
İnsan kendi yaratılışına bakarak Allah'ı düşünmesi O'na şükretmesi tefekkürdür. Allah'ın mahlûklarındaki güzellik ve faydaları düşünmek bir tefekkürdür. Bitkilerin, meyvelerin yaratılışını düşünmek ve şükretmek tefekkürdür. Kainatın, dünyanın, yıldızların, gezegenlerin bir ahenk içinde oluşunu düşünmek tefekkürdür.
Tefekkür kelimesi TDK sözlüğünde yer alan bilgilere göre “düşünme, düşünüş” manasına gelir.
İlgili 31 soru bulundu
İnsan tefekkür sayesinde ülfet ve taklitten kurtulup tahkike varabilir. Bu bakımdan, Kur'ân'ın birçok ayetinde; “akıl erdiren, düşünen, bilen insanlar için ibretler vardır” denmekte ve tefekkür manasını ifade eden pek çok kelime kullanılmaktadır.
Hadis Nur Risaleleri'nde devamlı "Bir saat tefekkür, bir sene ibadetten hayırlıdır." şeklinde nakledilmiştir. Bu ise, Hz. Peygamber 'in değil, Sırr-ı Sakatî veya Hasan el-Basrî'nin sözüdür.
Bir şey hakkında iyice düşünmek, bir işin sonucunu hesaplamak anlamında terim.
tefekkür - Nişanyan Sözlük. Arapça fkr kökünden gelen tafakkur تفكّر “düşünme, akıl yürütme” sözcüğünden alıntıdır.
Tefekkür kelimesi Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş sözcüklerden biridir. Tefekkür kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında 'düşünme, düşünüş' şeklinde tanımlanmaktadır.
Evet, düşünmek farzdır. Herkesin kendi kapasitesine, bilgi seviyesine göre, düşünmesi farzdır. Ancak herkesin Kur'an'ı tefekkür edecek bir allame olması farz değildir. Ayrıca, herkesin kâinat çapındaki değişik ontolojik deliller üzerinde düşünmesi de farz değildir.
Kur'an'da düşünmenin anlamına en çok yaklaşan terimler tefekkür ve akıldır.
Tefekkür, Arapça'da f-k-r kökünden gelir. Lügatte derinliğine düşünmek, fikir yürütmek, üretmek, için çaba sarf etmek manalarındadır. Istılahta ise, ilmin elde ettiği sonuçlardan iman esaslarını takviye edecek deliller bulmak demektir.
düşünmek manasına gelen bu kelam, eski dilde, yani osmanlıca denen arapça - farsça - türkçe karışımı lisanda kullanılırdı.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
Yasama bilindiği üzere yasa koyma ve kanun çıkarma işlemidir. İslam dinindeki kanun koyma işine ise teşri denmektedir. İslam'da Teşri Ne Demektir? Yasa yapmak, kanun koymak gibi anlamlara gelen teşri kelimesi aynı zamanda yol açmak ve gemilere yelken yapmak anlamlarında gelmektedir.
Dilin zikri, sahibini kalbi zikre ulaştırır. Ki kalbi zikir, Allah'ın kudretini tefekkürdür. Kalbin zikri de kişiyi ruh makamına götürür. Bu makama ulaşan kişi artık, eşyanın hakikatini öğrenir.
1. Gerilme, gerginleşme: “Tevettür-i a'sab: Sinirlerin gerilmesi.” 2. elektr. Gerilim.
taziye - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁzy kökünden gelen taˁziya(t) تعزية “başsağlığı dileme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁazā عَزَا “kadere razı oldu, sabretti” fiilinin tafˁila(t) vezninde II. masdarıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) sûf giyer, pabuçlarını, elbiselerini yamar, merkebe biner, koyun sağar, hizmetçi ile yemek yer, zengin fakir herkesle el sıkışır, önce kendi selâm verir, davete icabet eder, çok konuşmaz, dâima tefekkür ederdi. Mütevâzı idi, fakat zilletle değil; cömert idi, fakat müsrif değildi.
Tefekkür kelimesi, Allah'ın yaratış şeklini, kainatı ve yaşamı düşünmek anlamını içermektedir. İnsan, yaşadığı hayatı analiz etmeli, düşünmelidir. Çevrede olan her şeye anlamlar yüklemek ve açıklama getirmek tefekkür kelimesiyle karşılık bulmaktadır.
Ayrıca tefekkürde bir an vardır ki o an yakalandığında yapılan tefekkürün sevabı bir sene, on sene veya daha fazla bir sürelik nafile ibadete mukabil gelebilir. Kadir Gecesi'ni yakalayıp, Kadir Gecesi'ndeki tefekkürde de bu anı yakalayan insan Allah'tan çok büyük sevaplar umabilir.
TEFEKKÜRÜN FAZİLETİ Kur'ân-ı Kerîm'de “tefekkür” kavramı, fiil şeklinde 18 âyette geçmiş, Cenâb-ı Hakk'ın azametinin/büyüklüğünün düşünülmesi teşvik edilmiş ve böyle davrananlar övülmüştür. Tefekkür hakkında Ebu'd-Derdâ -radıyallâhu anh- da şöyle buyurmuştur: “Bir saat tefekkür; kırk gecelik nâfile ibadetten üstündür.”
Âl-i İmrân / 191.
O akıl sahipleri, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine yatarken dâimâ Allah'ı zikrederler; göklerin ve yerin yaratılışını tefekkür ederler ve: “Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen bütün eksik sıfatlardan uzaksın. Bizi cehennem azabından koru!” derler.
Tefekkür, varlıklara Allah namına bakmaktır. Şüphesiz, pencereye bakmakla pencereden bakmak bir değildir. Pencereye bakanlar lekeleri görür, pencereden bakanlar ise, güzellikleri seyrederler. Tefekkür, mevcudat pencerelerinden Allah'ın isim ve sıfatlarına nazar etmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri