Veri analiz uzmanı olmak için üniversitelerin; İstatistik Bölümü, Bilgi İşlem Bölümü, İşletme Bölümü, İşletme Mühendisliği, Çalışma Ekonomisi, İktisat bölümü, Bilgi Sistemleri, Endüstri Mühendisliği Bölümü gibi programlardan mezun olmak gerekir.
Veri analisti olmak için Matematik, İstatistik, Yönetim Bilişim Sistemleri, Endüstri Mühendisliği, Enformatik, Bilgisayar Mühendisliği vb. bölümlerde üniversite eğitimi almanız önkoşuldur. Lisans seviyesinde Veri Analisti bölümü bulunmamaktadır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 30.100 TL ile 42.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Veri Analiz Uzmanı maaşı 26.700 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Veri Analisti
Veri analisti olarak çalışanlar, işletmelerin müşteri davranışlarını anlamalarına ve işletme stratejilerini geliştirmelerine yardımcı olurlar. Bu meslek, 2020-2030 yılları arasında %25 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.
Paylaşılan en düşük Veri Analisti maaşı 24.900 TL iken, en yüksek ise 85.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
İlgili 44 soru bulundu
Teknolojik ilerlemeler göz önünde bulundurulduğunda dünyada ve ülkemizde ilerleyen yıllarda pek çok veri analistinin istihdam edileceği öngörülmektedir.
Ayrıca bu mesleğin henüz pek bir lisans programı da bulunmuyor. Ancak özellikle matematik, istatistik, yönetim bilişim sistemleri ile endüstri, yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezunsanız data analisti olarak çalışabilmeniz için yeterli bir bilgi birikiminiz var demektir.
Veri Bilimcilerinin yaklaşık yüzde 50'den fazlası R ve/veya Python konusunda bilgilidir. Veri bilimcilerin sıklıkla kullandığı diğer programlama dilleri arasında MATLAB, SQL, Java ve Julia yer almaktadır.
Veri bilimci olmak için üniversite eğitimi zorunludur. Üniversitede Bilgisayar Mühendisliği, Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, İstatistik gibi bölümlerde eğitim alan kişiler, veri bilimci olur. Veri bilimci, dijital ortamda bulunan verileri inceler, veri gereksinimlerini analiz ederek tanımlar ve çözüm modelleri üretir.
Veri analizi uygulamalarımızda R, SPSS, Minitab gibi farklı istatistiksel analiz yazılımlarını kullanıyoruz. Veri analizi Excel programı ve farklı eklentileri üzerinden de çok sayıda istatistik analiz tekniği kullanılarak uygulanabilir.
eleman.net verilerine göre, Yazılım Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 47.800 TL maaş alıyor. Yazılım Uzmanı, 2024 yılında en düşük 46.800 TL alırken, en yüksek 60.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Yazılım Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 36.200 TL maaş alıyordu.
Bir veri analisti, bir soruyu yanıtlamak veya bir sorunu çözmek için veri kümelerini toplar, temizler ve yorumlar. İşletme, finans, ceza adaleti, bilim, tıp ve hükûmet dahil olmak üzere birçok sektörde çalışabilirler.
Birçok veri bilimcisi programlamayı zorunluluktan öğrenir. Genellikle kodlama ustaları değildirler ve bilgisayar bilimlerinde bir dereceye sahip değildirler, ancak programlama ve kod yazmanın temellerine aşinadırlar.
Veri bilimcilerin görevleri arasında verileri analiz etmek için strateji geliştirme, verileri analiz için hazırlama, verileri keşfetme, analiz etme ve görselleştirme, Python ve R gibi programlama dillerini kullanarak verilerle birlikte modeller oluşturma ve modelleri uygulama yazılımlarına konuşlandırma sayılabilir.
Veri Analisti Kaç Yıl Okur? Veri analisti olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınması gerekir.
Başlanan veri analizi süreci birkaç farklı adımı içerir:
Veriler yaş, demografik, gelir veya cinsiyete göre ayrılabilir. Veri değerleri sayısal olabilir veya kategorilere ayrılabilir.
Big Data (Büyük Veri) Teknolojileri Eğitimi, büyük veri konseptini ve bu verileri işlemek ve analiz etmek için kullanılan teknolojileri öğreten bir eğitim programını ifade eder. Büyük veri, geleneksel veri yönetim sistemlerinin işleyemeyeceği kadar büyük, karmaşık ve hızlı büyüyen veri kümelerini tanımlar.
Üniversitelerin Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ya da Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar büyük veri mühendisi olarak çalışabilir. Büyük veri mühendisi büyük verilerin analiz edilmesi, sınıflandırılması ve kullanılabilir hale getirilmesinden sorumludur.
Veri Bilimcisi Ne Kadar Maaş Alır? Veri Bilimcisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişiklik göstermektedir. Veri Bilimcisi maaşı ortalama 45.200 TL civarındadır.
Her iki dil de veri biliminde yaygın olarak kullanılmaktadır ve tercih edilebilecek pek çok seçenek sunar. Python, verilerin işlenmesi ve makine öğrenimi gibi konularda daha güçlüdür, R ise veri analizi ve istatistiksel modellere daha uygun olabilir.
Veri analisti; şirket kayıtlarında bulunan verileri, bilgisayar aracılığıyla analiz edip yorumlayan ve daha sonra bu verileri raporlayan kişiye verilen mesleki unvandır. İstatistik tespit etme, veri işleme ve analiz etme veri analistlerinin işidir.
Çalışma şartları: Veri bilimcisi olarak çalışmanın bir başka avantajı da çoğu zaman uzaktan veya freelance çalışabilmenizdir. Aslında birçok veri bilimci de tam zamanlı olarak evden çalışıyor ve artık ofislerine bile gelmiyor.
Birçok endüstri mühendisi, halen veri bilimcisi olarak çalışmaktadır.
Tercihen: Üniversitelerin Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik, İstatistik, Ekonometri, İşletme, İşletme Enformatiği, İktisat, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Bilgisayar-Enformatik, Bilgisayar Programcılığı ve Mühendislik bölümlerinde 4. sınıfta öğrenim gören veya son 3 yıl içerisinde bu bölümlerden mezun olan,*
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri