Aslında elmalar ağaçtan toplandıktan sonra bile hala canlıdır ve kimyasal değişim geçirmeye az çok devam etmektedirler. Elmalar oksijen alır, enerji üretir ve giderek olgunlaşır. Elmanın olgunlaşmasını sağlayan etilen hormonuna bağlıdır. Bu hormon meyvelerdeki çok sayıda gen değişimine de neden olur.
Aralarına birkaç tane elma koyun. Üzerini streç film ile hava almayacak şekilde kaplayın. Buzdolabınıza koyun ve 4-5 gün bu şekilde bekletin.
Elmayı diğer sebze ve meyveleri daha hızlı olgunlaştırmak için kullanabilirsiniz. Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
Etilen. Olgunlaşmakta olan meyvelerin dokularında, kök nodüllerinde, yaşlanan yapraklarda ve çiçeklerde bulunan bitkisel hormondur. Gaz halinde bulunan tek hormondur. Meyve olgunlaşmasını ve tatlanmasını sağlar.
Cennet hurmasının olgunlaşma sürecini hızlandırmak için, kağıt torbaya yerleştirin. Yanına bir adet olgun elma, muz veya armut koyup bekleyin. Cennet hurması olgunlaştığında bekletmeden tüketebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Olgunlaşmamış cennet hurmalarını 24 saat sıcak suda tutarak da olgunlaştırabilirsin. Kaynar değil ama sıcak su olması önemli. 24 saat sonunda olgunlaşmaya başladığını göreceksin.
Bol güneş alan temiz bir alana asılan yaklaşık 1 ay kurumaya bırakılır. Asılan hurmaların yağmurlu havalardan korunması önem taşımaktadır. Kurutma işlemi tamamlanan Trabzon hurmaları üzerindeki toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkanır.
Meyvelerin kralı olarak da bilinen mango, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri. Bu meyve lezzetli olmasının yanı sıra aynı zamanda etkileyici zengin içerikte bir besin profiline de sahip.
Görüntüsüyle dikkat çeken rambutan meyvesi dış kabuğunda yer alan saçaklar sebebiyle farklı görünümlü bir canlıyı andırıyor. Uzakdoğu'da 'Meyvelerin kralı' olarak kabul edilen bu meyve, ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlansa da tadıyla farklılık arayanlara tatlı-ekşi mayhoş bir seçenek sunuyor.
Olgunlaşma, meyvenin aromasında, renginde ve sertliğinde çok hızlı değişimlere neden olan genlerin, aromaların ve çeşitli kimyasal mekanizmaların koordineli bir şekilde çalışmasının sonucudur. Bu olgunlaşma sürecinin sonunda, aroması artmış, yumuşak bir dokuya sahip olan bir yapı oluşur [1].
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir. Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.
Elmayı daldan gelişigüzel koparıp almayın. Elma ancak kolaylıkla toplanabildiğinde, yani elmayı burduğunuzda sapı ağaçtan kolayca ayrıldığında olgunlaşmış demektir. Elmaların toplanmaya hazır olduğunu gösteren diğer unsurlar geniş ve derin çiçek zarfıyla kahverengi çekirdeklerdir.
Ekşi tadı ile seveni kadar sevmeyeni de olan yeşil elma, içeriğindeki antioksidanlar sayesinde önemli bir besin kaynağıdır. Günün her saati yenebilen bir meyve olmasının yanında asidik özelliğiyle de kilo vermek isteyenlerin gözdesidir.
Tuzlu suda bekletin
Pek fazla bilinmeyen bu yöntemle, elma dilimleri uzun süre tazeliğini koruyabilir. Bunun için; yarım çay kaşığı tuzu bir bardak suda çözünene kadar karıştırın. Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize!
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Bilinen 7000'den fazla elma çeşidi var. Ortalama olarak bir elma ağacı, 3 ila 6 yaşından itibaren önemli miktarda meyve üretebilir ve 35 ila 50 yaşına kadar meyve vermeye devam edebilir. Neredeyse tüm elma ağaçlarında tozlaşma kendi kendine olmaz ve çapraz tozlaşma gerektirir.
Liçi (Litchi chinensis) (Çince: 荔枝 liçi), başlıca olarak Çin'in güneyinde yetişen bir meyve. Geçmişte kral meyvesi olarak anılmış olan bu meyve Çin'de vergi olarak da halktan toplanmıştır.
Ilıman iklimde yetişen bir meyve olsa da cennet hurması genel olarak soğuğa dayanıklı yapılarıyla bilinmektedirler. Bu meyve Nisan ve Mayıs aylarında çiçeklenir. İlk meyve vermesi ise Eylül-Ekim ayını bulmaktadır. Ortalama 1-2 senede meyve vermeye başlayan cennet hurmasının ağacı ise 5 senede gerekli olgunluğa ulaşır.
Trabzon Hurması Kurusu Nasıl Saklanır? Bütün kuru meyveler, baharatlar, kuruyemiş türlerinde olduğu gibi Trabzon hurması da; nemsiz, kuru ve direkt güneş almayan yerlerde saklanmalıdır.
Güneşte asılarak kurumaya bırakılan hurmalar, ortalama 25-30 günde kurur. Ancak sıcaklık çok düşükse ve kurutma işlemi kapalı bir alanda yapılıyorsa, bu süre 2-3 ayı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri