07.30 -11.00
Konunun uzmanlarının bildirdiklerine göre kortizon gibi uyanıklık veren hormonların en fazla salgılandığı dönem sabah 08.00-11.00 arasıdır. Bu saatlerin; planlama, düzenleme ve ileriye dönük yapıcı fikir üretimi için en verimli saatler olduğu görüşünde birleşiyor.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
İlgili 27 soru bulundu
19.00-22.00 Arası Üçüncü Periyot Verimli Ders Çalışma Saatleri. Saat 19.00'da başlayan bu periyot yaklaşık 3 saat kadar sürer. Bu zaman diliminde gün içinde öğrendiklerinizi tekrar edebilirsiniz. Bu sayede öğrendiklerinizin pek çoğu kalıcı belleğe atılabilir.
Saatlerce ders çalışarak mı daha başarılı olunur yoksa verimli çalışma ile mi? Psikologlar tarafından yapılan araştırmalara göre verimli ders çalışmanın daha etkili olduğu görülmüştür. 5-6 saat aralıksız ders çalışmakla, 2 saat verimli ders çalışmak aynı etkiye sahip olabilir.
7:30-11:00 = Hormonların en çok salgılandığı (kortizon) zamandır. Düşünme açısından yorucu olan matematik ve fen çalışılması önerilir. 16:00-18:00 = Zihin canlılığının geri döndüğü saatlerdir. Bilgilerin kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya almak istediğiniz kouları çalışmak için idealdir.
Güneş doğmadan önce 6-6.30 saatlerinde kalkarak okul saatine kadar yapılacak çalışma aktivitesi daha fazla öğrenme gerçekleşeceği için daha fazla yarar sağlayacaktır. Özellikle matematik ve Türkçe paragraf soruları çözmek öğrenci için çok daha verimli olacaktır.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem. Kalp ve akciğer: Kalp ve akciğerimiz en iyi akşam saatlerinde (16.00-17.00) arasında fonksiyon gösteriyor.
İşte bunun için ezber yapmak için zihninizin dinç olacağı sabahın erken saatlerini tercih etmelisiniz. Ve gece yatmadan önce sabahleyin ezberlediğiniz ve gün içinde tekrar ettiğiniz bilgileri gözden geçirmelisiniz. Böylece aklınızda kalmasını istediğiniz bilgilerin kalıcılığı % 20 ila 30 oranında artacaktır.
Vücudun ve beynin düzgün çalışması için uyku gereklidir. Gece geç saatlerde çalışmak uyku düzeninizi bozabilir ve uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle gece ders çalışırken uyku alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz önemlidir.
Ders çalışırken ya da yoğunlaşma gerektiren bir iş ile ilgilenirken müzik dinlemek ayrıca kişinin gereksiz seslere odaklanmasını da önler. Bu yüzden özellikle de sözel derslere çalışırken sözsüz, melodiye sahip şarkıların dinlenmesi daha iyi olacaktır.
Ders molası ne kadar olmalı? Ders molalarının verilmesi, molalar kısa, 10 - 15 dakika olduğu sürece işe yarar (10 dakika idealdir). 45 - 50 dakikalık sürelerle çalışmayı ve sonra 10 - 15dakika mola vermeyi deneyin. Molanızı fazla aşmanızı önlemek için zamanlayıcılar, yararlı bir araç olabilir.
Eğer yeterli uyumazsanız gün içerisinde baş ağrısı, yorgunluk gibi birçok fiziksel sorun ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Açken veya aşırı tokken çalışma yapmayın! Verim açısından düşündüğümüzde karnınızın aç olması durumunda odaklanmanız çok zor olacaktır.
Ders çalışma seanslarınız en fazla 45 dakika sürmelidir. 45 dakika sonunda mutlaka 10 ya da 15 dakika mola vermelisiniz. Ders çalışma süresi 45 dakikayı geçtiğinde yaptığınız tüm çalışmalarda verimliliğiniz düşecektir. Ayrıca mola süresi de 15 dakikayı geçmemelidir.
Akşam Saatleri (18:00 - 22:00): Akşam saatleri, gece kuşları için genellikle daha verimli olabilir. Gece kuşları, bu saatlerde enerjik hissedebilir ve beyinleri daha aktif olabilir. Bu zaman diliminde ders çalışmak, konuları gözden geçirmek veya soru çözmek için uygun olabilir.
Açken konsantre olmakta ve öğrendiklerini kavramakta zorlanabilirsin. Yemekten hemen sonra genellikle uykun gelir veya yorgun hissedebilirsin. Bu sebeple yemekten sonra biraz kendine vakit ayırıp bir süre sonra ders çalışmaya başlamak tavsiye edilir.
Çalışılan yerin temiz havalı, normal ısıda ve normal aydınlıkta olmasına dikkat edilmelidir. Çok sıcak oda, çalışırken rehavet ve uykuya neden olabilir. Çalışma ortamının soğuk olması öğrenme verimini düşürür. Mekânın ne az, ne de aşırı aydınlık olmamasına dikkat edilmelidir.
Fiziğe öncelikli olarak konu çalışma ile başlayın. Konuları kavradıktan sonra soru çözme kısmı ve son olarak ise denemelerle konuyu iyice pekiştirme aşamasına geçin. Soru çözerken öncelikli hedefiniz sorunun kökünü anlamak olsun.
Gece çalışmak daha fazla huzur ve sessizlik, daha az dikkat dağıtıcı unsur ve daha fazla esneklik sağlayabilir. Bununla birlikte, gündüz çalışmak daha fazla kaynağa erişim, daha yapılandırılmış bir çalışma ortamı ve iş ile sosyal yaşam arasında denge kurma olanağı sağlayabilir.
1- Uzanarak/Yatarak Ders Çalışma
Uzanarak ders çalışma pozisyonu oldukça yanlıştır. Çünkü yatış şekline geçen vücut ve zihin kişinin uyku evresine geçeceğini düşünerek bazı salgılamalarda bulunur. Bu yüzden öğrenci, yatarak ders çalıştığında 0 verim alacaktır.
Ortaöğretim Kurumlarındaki Yüz Yüze Eğitimin Detayları
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında günde en fazla 10 ders saati, diğer ortaöğretim kurumlarında ise günde 8 ders saati, her ders saati süresi 30 dakika ve dersler arası dinlenme süresi de 10 dakika olarak yüz yüze eğitim yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri