Alüvyal Topraklar: Akarsular tarafından taşınan kil, kum, çakıl gibi maddelerin birikmesiyle oluşan topraklardır. Mineral ve organik madde yönünden zengin olan bu topraklar verimli oldukları için üzerinde tarım faaliyetleri yoğun olarak yapılır.
Çernezyom (Kara Toprak): Dünyadaki en verimli yerli toprak olduğu bilinen çernezyom, yağış miktarının arttığı bölgelerde görülmektedir. Humus bakımından zengin olmaları, kara toprak olarak da bilinen çernezyomları mükemmel bir tarım toprağı haline getirmiştir.
Verimli bir toprakta %45 mineral madde, %5 organik madde, %25 nem (su) ve %25 oksijen bulunmalıdır. Toprağın dokusunu oluşturan mineral madde miktarında kum, silt(mil) ve kil oranları yaklaşık eşit değerlerde olmalıdır. Toprağın su tutması, havalanabilmesi ve kök gelişimi için bu oranlar önemlidir.
Verimli toprak iki bağımsız sözcükten oluşan isim tamlaması olarak ifade edilmektedir. Verimli toprak bulmacada yanıtları birden fazladır. Biteközlü, kan, bitek şeklinde yanıtlanabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Ülkemizde erkek çocuklarına verilen isimlerden biri olan Feyyaz hem ilham verici hem de verimli anlamında kullanılır. Verimli sorusuna verilebilecek 9 harfli tek yanıt Bereketli'dir.
1-Toprak, yer kabuğunun parçalanıp, ufalanması ile ortaya çıkan çakıl, kum, silt ve kil gibi inorganik maddelerden oluşur. 2-Toprak canlılarını, bitkisel ve hayvansal maddelerin biyolojik parçalanma ürünleri olan humusu içerir. 3- Hava, su ve suda erimiş tuzlardan oluşan bir karışımı içerir.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
Doğal bahçe toprağı ve karışımları
Zararlı yabancı maddeler içermediğ için Hafriyat toprağından daha iyidir. Ancak böyle toprakların tekstürleri bozuk olabilir, yabani ot tohumu içerir, besin ve organik madde bakımından zayıftırlar. Hem temel besin hemde organik madde bakımından takviye edilmesi gerekir.
Erozyon, toprak kümelerinin parçalanması, su ve rüzgar gibi etmenlerle taşınması ve sonuç olarak, ait oldukları yerlerden farklı ortamlarda birikmesi olayıdır.
Eski toprak sınıflandırma sisteminde topraklar, Zonal, İntrazonal ve Azonal olmak üzere üç büyük gruba ayrılmaktadır.
Türkiye'de de 3 çeşit toprak türü görülmektedir. Bu Toprak bölgelere göre farklılık gösterip dağılımları da farklı bölgelerde olmaktadır. Ülkemizde bulunan toprak çeşitleri; Zonal toprak, Azonal toprak ve İntrazonal topraklardır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Araştırmamızda incelenen toprakların önemli bir kısmının orta bünyeli (% 83) topraklar olduğu belirlenmiştir. Orta bünyeli topraklar tarım arazileri olarak kullanılmaya en elverişli topraklar olup, hemen hemen bütün bitkilerin yetiştirilmesi için uygun topraklardır.
Kumlu topraklar ise, killi toprakların tersine suyu aşağıya geçirme konusunda oldukça hızlıdırlar. Kumlu topraklar, kökün gelişebilmesi için iyi, ıslansa dahi çamur oluşmayan bir yapıdadır. Ancak kolay geçirgen bir yapıya sahip olması sebebi ile besinler yıkanır ve toprak besin açısından zayıf bir hale gelir.
Tınlı topraklar tarımsal açıdan orta düzey- de verimli ancak fiziksel özellikler bakımından bitki yetiştiriciliğine en uygun topraklardır. İnce bünyeli ağır topraklardır. En az % 40 kil içerirler. Su ve hava geçirgenlikleri oldukça düşüktür.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
pH1 yi yükseltmek için toprağa kalsiyum içeren azotlu ve fosforlu gübreler veya doğrudan kireç (CaCO3) ve (MgCO3) uygulaması yapılmalıdır. Böylece asit pH yavaş yavaş yukarıya doğru yükseltilir.
Saksı çiçekleri için genellikle en ideal toprak çeşidi torf topraktır. Bunun nedeni içerisinde barındırdığı çeşitli vitaminlerden dolayıdır. Ayrıca toprak seçimi yaparken içerisinde yabani ot barındırmayan ve nemli olmayan toprakları seçmeniz gerekmektedir.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
Çernezyom üzerinde yetişen otların agronomik verimliliği yüksek. Besin elementi ve iklim özelliğinin uygun olduğu verimli topraklarda buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllar yanında patates, ayçiçeği, şeker pancarı gibi bitkiler çok daha verimli bir şekilde yetiştirilmektedir.
İklim özellikle yağış ve sıcaklık bakımından toprak oluşumuna etki eder. parçalanmasın da önemli bir faktör olup bu ikisi ana materyalin ayrışma ve parçalanmasını hızlandırmaktadırlar. - yüksek yağış alan ve sıcak iklim bölgelerin de oluşan topraklar daha derin daha koyu renkli ve toprak oluşum süreçleri hızlıdır.
❖ Zamanın Etkisi Toprağın oluşumu ve oluşan toprağın, yaşlanarak niteliklerini kaybetmesini denetleyen unsur olarak, zaman çok önemlidir. Toprak oluşumu çevresel koşullara bağlıdır. Nemli ve sıcak iklimlerde çok hızlı seyreden toprak oluşumu, soğuk ve kuru iklimlerde çok yavaştır.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri