Doğru ürün, ekipman ve tekniklerle yapılan pasta cila ekspertizde çıkmaz. Pasta ile çizik giderme işlemi boyada değil ama vernik tabakasında incelmeye sebep olur.
Bu olaya delaminasyon (katman ayrışması) denir ve yaygın olarak meydana geldiyse en iyi çözümü paraya kıyıp arabayı yeniden boyatmaktır. Tabii otomotiv boyalarıyla biraz deneyimin varsa sıkıştırılmış hava tabancası gibi profesyonel aletler kullanarak araca tekrar vernik uygulayabilirsin.
Bu katman yanlış pasta cila uygulamaları ve boya bakım ürünleriyle, PH değeri uygunsuz asidik sularla veya kireçli sularla yıkaya yıkaya zamanla saydamlığını yitirir ve artık güneş ışınmlarını yansıtamadıuğı için özellikle koyu renkli araçlarda eriyerek "vernik atması" denen sorun oluşur.
Uygulamadan sonraki 2-3 saat içinde vernik kurur ve yaklaşık 15 gün sonra kimyasallara direnç özelliği aktif olur.
Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
boyadan sonra 2 3 kat vernik atılır verniklenen araç 1 gün boyunca 100 derecelik fırında kurutulur.... ısının daha fazla olması sakattır çünkü aracın plastik aksamları zarar görebilir.....
Solvent bazlı ve tek komponentli koruyucu vernik olan yat verniği deniz taşıtlarının ahşap bölümlerinde kullanılır. Zaman içerisinde sararma ve kararma yapmayan oldukça dayanıklı olan bu vernik çeşidi ayrıca suya, neme ve rüzgara karşı da karşı yüksek koruma sağlayan özelliktedir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Vernikli ahşap yüzeyleri koruyucu boyalar ile boyayabilmek mümkündür. Bu ahşap koruyucular yüzeyler üzerinde mat ve parlak bir görünüm oluşturur. Kullandığınız mobilyaların yapısında ceviz, kiraz ve meşe renklerine ait vernik varsa bu rengin aynısından boyamak oldukça kolay olabilmektedir.
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Güneş yanığı oluşmaya başlayan bölgeyi vernik sökücü ile temizlemeniz gerekiyor. Boya üzerindeki yanmış verniği kazıdıktan sonra tekrar aynı bölgeye vernik sürmeniz gerekmektedir.
Vernik, arabaların boyasını korumak ve parlaklık sağlamak için kullanılır. Sadece metalik boyalı araçlarda kullanılması önerilir.
Beyaz Renkleri (Opak, Kar Beyazı)
Bu boyalarda genellikle güneş yanığı oluşmaz. Ama çok uzun yıllar kullanılması sonucunda boya tabakasında bazı incelmeler görülür. Lokal boya yapılması en uygun ve renk tutma olasılığı ise en kolay olan renktir.
Vernikteki çizikleri aşındırıcı pastalarla gidermek en etkili ve kalıcı yöntem olmakla birlikte, bu aşındırma işlemi hafif de olsa bir matlaşmaya sebep olabilir. Bu matlığı parlatmak için de cila kullanılmalıdır. Zaten bu yüzden pasta ve cila ayrılmaz ikilidir.
Vernik lekesi eğer bir ahşap yüzeyde oluşmuş ise; lekeyi çıkarmak için bir zımparadan faydalanabiliriz. Lekeli kısımı zımparalayarak lekeden kurtulabilir, ardından bu alanı ahşap boyası ile tekrar boyayabiliriz. 2. Ahşapta kullanılan bir diğer yöntem ise; tiner yöntemidir.
Boya üzerine vernik yapılması; boyayı tozdan ve kirden korur. Ayrıca boyanın görünümünü eşitler. Boyanmış yüzeye vernik uygulanması daha parlak ya da daha mat bir görünüm sağlar. Bu sayede obje ya da mobilyanın her yerinin eşit derecede görünmesine yardımcı olur.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik de oje gibi kurudukça sertleşen ve çıkması zor olan bir malzeme olduğundan, asetonla eldeki verniği kolayca çıkarabiliriz. Yapacağınız şey de çok basit; pamuğa asetonu iyice yedirin ve elinizdeki vernikli alanları silin. Gerekirse asetonlu pamuğu verniğin yoğun olduğu alanda bekletip öyle de temizleyebilirsiniz.
Daha çabuk kuruması için sıcakta mı yoksa soğuk bir yerde mi bekletmeliyim ? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernikse daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
100 Kat Vernik: Polietilen hariç her türlü yüzeyde ve materyallerle kullanılabilen yüksek parlaklıkta ve çizilmeyen yapıda olan vernik türüdür. Yüksek ısıya (max.130 °C) dayanıklıdır ve hava kabarcığı oluşturmaz.
GÜVENLİ BİR UYGULAMA
Florür vernik uygulamasının zararı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor toksisite açısından daha güvenlidir. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri