İç cephe, dış cephe ve tavan boyamanın yanı sıra farklı nesnelerin boyanmasında da kullanılan elektrikli boya tabancaları ile su bazlı boyaların yanı sıra yağlı boya, plastik boya ve vernik kullanmak mümkündür.
Vernikler ve cilalar kolayca uygulanabilir.
Sprey Boyanın Üstüne Vernik Olur Mu? Sprey boya uygulaması bittikten sonra vernik uygulaması yapılabilir. Ancak boyalı yüzeyin tamamen kuruması beklenmelidir. Vernik ile boyanın etkileşime girmemesi için boyanın en az 1 gün kuruması beklenmelidir.
Vernik, ahşap başta olmak üzere metal veya boyanmış bir yüzeyi iklim şartlarına karşı korumak için kullanılan bir malzemedir. Yağ ya da alkol içinde çözünmüş reçineden oluşur ve yüzeye, çeşidine göre parlak veya mat görünüm verir. Selüloz esaslı vernikler selülozdan elde edilir ve tinerle inceltilir.
Vernikle boya iç içe geçmemesi lazım tamamen kuruması lazım boyanın, boyadan sonra 2 gün bekledikten sonra bile vernik atılır tam kuruyacağı için.
İlgili 30 soru bulundu
Boya tamamen kuruduktan sonra vernik uygulanabilir. Verniğin uygulanması, hem boyanın ömrünü uzatır hem de ona ekstra bir parlaklık ve koruma sağlar. Vernik, genellikle bir fırça veya rulo yardımıyla boya yüzeyine eşit bir şekilde dağıtılır. Verniğin tamamen kuruması için de belirli bir süre beklenmelidir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Vernik İçin Hangi Rulo Kullanılır? Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Uygulamaya başlamadan önce, zeminin temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat etmelisin. Kullanacağın yüzeye uygun bir fırça, sünger parçası ya da daha geniş yüzeyler için rulo ile vernikleme işlemini gerçekleştirebilirsin.
Büyük ürünlere boya püskürtülürken ayar açılır. Büyük ürünlerde tabanca ucuna takılan meme genişliği 4,0 – 5,0 mm olmalı, küçük ürünlerde gölge tabancaları 0,5 – 0,7 mm kullanılmalıdır.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
f) Kullanılan Aletler: Konvansiyel tipte boya tabancası ile hava basıncı 3-4 bar,meme çapı 1,4-1,6 mm , havasız tabanca, rulo ve fırça kullanılabilir. Depolama Koşulları: Doğrudan güneş ışığı almayan, ağzı kapalı ambalajlarda, 10-30 C arasında depolayınız. Kullanılmadığında ambalajının ağzını kapalı tutunuz.
Boya tabancasının kullanıldığı alanlar, hobi ve dekorasyon, otomotiv sektörü, ahşap bakımı, oyuncak, mobilya yenileme, gemi boyama, tekstil ve endüstriyel alanlardır. Kullanım alanı oldukça geniştir ve optimum düzeyde, ayrıca kolay bir boyama gerçekleştirir.
Selülozik boyalar genellikle pistole yani boya tabancası ile uygulanırlar.
SEBEBİ: Sonkat boya veya verniğin çok kalın uygulanması, uygun astar boya veya dolgu verniği kullanılmamış olması, yeterince kurumamıs-kürlenmemis boya veya vernik üzerine uygulama yapılması, uygun olmayan tiner kullanılması, birbiri ile uyuşmayan boyaların üst üste tatbik edilmesi.
Sprey boya üzerine vernik 3-4 kat olarak uygulanabilir. Akrilik boya üzerine parlaklığı sağlamak ve koruma amaçlı, mat veya parlak vernikler kullanılabilir, bu vernikler, çıkarılabilir biçimde benzersiz bir şekilde formüle edilmiştir.
İlk kat boyayı sürdükten sonra kurumasını bekleyin ve ikinci bir kat boyayı uygulayın. İkinci kat boyayı sürdükten sonra kapının tamamen kurumasını sağlayın ve bantları çıkarın. Son olarak kapının üzerine bir vernik veya koruyucu tabaka uygulayabilirsiniz.
Su bazlı vernik, yağ bazlı cilaya göre çok daha hızlı kurur. Bir saat içinde kurur ve iki saat içinde ikinci katı uygulayabilirsiniz. Su bazlı vernik çok daha hızlı kuruduğu için uygulandığında daha fazla özen ister.
Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca akrilik vernikler, otomobil sanayisi, mobilya sanayisi, plastik sanayi, makina ve endüstri sanayisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir.
Özel bir değişiklik olmadan ama aynı zamanda pas korunması için bir ilgili olarak demir estetik görünümünü gerekli olduğu durumda demir için saydam koruyucu vernik, kullanmak da mümkündür.
Ultimate Glaze (Kalın Sır Vernik): Masa, dolap, sehpa ve kapı gibi darbeye maruz kalabilecek ve parlamasını istediğiniz tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Uygulandığı yüzeylere kalın, parlak ve sır özelliği sağlayan vernik çeşididir.
Bu duruma örnek olarak 1 kg boya ile kaç m2 boyanır sorusunun cevabı iç cephede yaklaşık 7 ile 10 metrekare arasına denk gelmektedir. Dış cephede ise aynı oranda boya ile yaklaşık 4 ile 7 m2 duvar boyanabilmektedir.
4. kat vernik uygulamasında vernik maksimum %5 oranında inceltilebilir yada herhangi bir seyreltme uygulanmadan da verniği yine süngerli rulo ile uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri