Vernik çeşitleri; kuru yağ, tiner, reçine ve solventten oluşur.
Vernik, tahta başta olmak üzere korunması istenen eşya veya yüzeye sürülen şeffaf, sert, koruyucu katman. Verniğin geleneksel bileşimi kuru yağ, reçine ve tiner ya da solventtir.
Klasik vernik üretimi reçinenin ve yağın karıştırılması ile başlar. Ardından oluşturulan saf vernik sürülebilir olması için tiner ile çözülür. Tiner , reçine ve katı yağın birbiri içinde çözülmesi ile ahşap yüzeye fırça ile sürülebilecek kıvamda olan vernik üretilir.
Vernik; çeşitli reçineler, solventler ve bazen kurutucu maddeler kullanılarak üretilir. Verniğin temel işlevi, uygulandığı yüzeyi dış etkenlere karşı korumaktır. Su, nem, güneş ışığı gibi doğal etkenlerin yanı sıra aşınmalara karşı da ekstra bir koruma tabakası sağlar.
Ayrıca Diş hekimleri tarafından uygulanan florür vernik uygulaması da zararlı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor zehirlenme riski yok denecek kadar azdır.
İlgili 34 soru bulundu
Vernik çeşitli kimyasal maddeler kullanılarak üretilir. Sürüldüğü malzemeye göre koruma sağlar. Vernik yalnızca ahşap değil aynı zamanda metal ve benzer şekilde boyanmış olan malzemeleri çevresel faktörlere karşı korur. Vernik kuru yağ, solvent, reçine ve tinerden oluşur.
Bu yüzden vernik tabakası dikkatle korunarak renk lendirilmiş tabakanın yer yer kaybı önlenmelidir. Bu yapılmazsa sonradan rengi kaybolmuş kısım ların renklendirilerek civarlarındaki ağaç malzemenin rengine uydurulmaları zor olur.
Solvent bazlı vernik, ahşap vernik, tahta vernik, ahşap koruyucu vernik, kokusuz vernik, mat vernik, oto boya vernik, araç vernik ve plastik vernik bu duruma örnek bazı vernik çeşitleri olarak listelenmektedir.
Vernik uygulaması yapılırken yüzeylerde en iyi sonuç veren Kadife Rulo Fırça kullanabilirsiniz. Rulo fırça yüzeyde fırça izi bırakmadan eşit miktarda verniği yüzeye dağıtacaktır. Bu ürün yerine sentetik zemin fırçası da tercih edebilirsiniz. Özellikle dar ve küçük alanlarda fırça kullanımı tercih edilebilir.
Bunun için ağacın cinsine göre Keten yağı veya tik yağı kullanılabilir. - Meşe, dişbudak ve ceviz ve benzeri çok bulunan ağaçlarda Keten yağı mükemmel sonuç verir. Keten yağı ahşabı rutubete karşı koruma amaçlı sürülür. Terlans Ağartılmış Keten Yağı bu amaçla kullanılabilir.
Taş vernik suya dayanıklı mıdır konusuna geldiğimizde ise oldukça net cevap verebiliriz ki, taş vernikler su geçirmez özelliğe sahiptir ve kesinlikle suya dayanıklıdır. Uygulama yapılan yüzeyler ıslak bez, bulaşık süngeri, hatta hortumla basınçlı suya dahi dayanabilmektedir.
Vernik, ahşaba sert bir kaplama verirken, ahşap yağları ahşabın derinliklerine nüfuz eder. Yağ uygulama süreci bazen bir vernik veya koruyucu işlemle kaplamaktan daha zahmetli ve zaman alıcı olabilir. Ekstra koruma için genellikle bazı ahşap yağlarının üzerine vernik uygulanabilir.
Cevap: Her 3 metrekare için 1 lt. boya, 500ml vernik kullanılmalıdır. Örneğin boyanacak yüzeyin alanı (en x boy) 6 metrekare ise 2lt boya ve 1lt vernik gerekecektir.
Ultimate Glaze (Kalın Sır Vernik): Masa, dolap, sehpa ve kapı gibi darbeye maruz kalabilecek ve parlamasını istediğiniz tüm yüzeylerde kullanabilirsiniz. Uygulandığı yüzeylere kalın, parlak ve sır özelliği sağlayan vernik çeşididir.
Ahşabın doğal görünümünü ve verdiği hissi daha iyi korumak istiyorsanız su bazlı vernik en uygunudur. Kuruduktan sonra tamamen su geçirmez hale gelir ve çizilmelere karşı korur. Su bazlı vernik temiz, doğal bir görünüm sağlar.
KURUMA SÜRESİ :
23°C'de ve %50 bağıl nem oranında dokunma kurumasını 1-2 saatte, sert kurumasını 72 saatte tamamlar. Kimyasal dayanıklılığını kazanma süresi 7 gündür.
Verniğin çabuk kuruması için ne yapılmalı? Soğukta bekletmelisiniz. Sıcak verniği nemli tutar ve kurumasını güçleştirir. Su bazlı vernik ise daha çabuk kurur ve fön makinesi uzaktan tutularak kurutulabilir.
Hem cila hem de cila, mobilya ve armatür yüzeylerine parlak ve parlak yüzeyler sağlar. Vernikler şeffaf veya renkli bir kaplamaya sahip olabilirken, vernikler tamamen şeffaf olma eğilimindedir ve nadiren başka herhangi bir renkte üretilir.
Zımpara numaralrını gittikçe büyütün , son kat verniklerde en ince zımparaya geçmiş olmalısınız. En iyi vernikleme havanın ılık, teknenin karaya çekilmiş olduğu durumlarda yapılır- soğuk hava kurumayı geciktirir ve nem parlaklığı bozar.
AKRİLİK VERNİK NEDİR? Akrilik esaslı renk, parlaklık ve ultraviyole ışınlarına karşı dirençli, darbelere karşı aşınmayan, yüksek yapışma gücüne sahip, bazı kimyasal maddelerle ve sertleştiricilerle birleştirilip kürlenen parlak, canlı ve şeffaf bir akrilik verniktir.
Su bazlı vernik özellikleri arasında kokusuz olması öne çıkar. Ürünlerin rahatsız edici bir kokusunun bulunmaması, kapalı alanlarda kullanıma uygun hale getirir. Uygulama aşamasında ve kuruduktan sonra hiçbir şekilde koku hissedilmez. Bu ürünlerin özellikleri arasında birbirleri ile karışım yapılabilmesi de bulunur.
Her türlü yüzey üzerinde mükemmel bir koruma sağlayan su bazlı son kat verniğidir. Kuruduğunda yarımat bir görüntü oluşturur ve sudan etkilenmez. Çabuk kurur (10-20 dakika arasında). Yumuşak bir fırça ile uygulama yapılır.
Öncelikle nemli bir bez ile uygulama yapacağın alanın üzerinde tozu ve kiri temizlemelisin. Ardından kuru bir bez ile yüzeyi kurulamalı ve kuru olduğundan emin olmalısın. Zımpara atlanmaması gereken önemli bir detaydır. Tüm yüzeyi eşit şekilde zımpara kağıdı ile zımparaladıktan sonra çıkan tozları da temizlemelisin.
Verniği sulandırmadan direkt uygulamanız tavsiye edilir. Vernik uygulaması yapılırken fırça yönünün hep aynı yöne doğru vurulmasına dikkat etmeliyiz. Vernik işlemi en az 2 kat uygulanmalıdır. 2 Kat yeterli gelmemesi halinde daha fazla kat uygulayabilirsiniz. (uygulayacağınız yüzeye göre değişebilir.)
SEBEBİ: Dik ve eğimli yüzeylere bir defada çok kalın boya uygulanması, uygun olmayan tiner kullanılması, boyanın tatbikat viskozitesinin çok düşük olması, tabancanın yüzeye dik açı yerine çeşitli açılarda ve şekillerde tutularak boya veya verniğin bir noktada yığılması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri