Sentetik vernik fırçası sentetik tiner ile arınmaktadır. Su bazlı vernik gibi önce suda bekletilen sentetik tiner fırçası daha sonra sentetik tinerin içinde bekletilmektedir. Halen çıkmayan vernik kalıntıları için de sentetik tiner ile yıkanması söylenmektedir.
Vernikli Fırça Sirkeli Suyla Temizlenebilir
Sirke, sertleşmiş boya ve vernikleri çözerek temizlemeye yardımcı olur. Yarım bardak sirkeyi bir kaba sıcak suyla karıştırın ve fırçayı bu suya batırıp ovun. Ardından fırçayı temiz suyla durulayın. Fırçayı temizledikten sonra, fazla suyu sıyırarak kurutun.
Tiner yardımıyla fırça üzerindeki boya artıklarını kısa süre içerisinde kolayca temizleyebilirsiniz. Fırçalarınızı tiner kullanarak temizlemek için ilk olarak boyalı fırçalarınızı derin bir kabın içerisine yerleştirin. Ardından kabın içerisine bir miktar tiner döküp 5-10 dakika kadar bekleyin.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Boya fırçalarını temizlemek için kaynar derecede olmayan sıcak sudan yararlanabilirsiniz ve kururmuş fırçalarınızı sıcak su içerisinde bekletebilirsiniz. Temizleme sırasında fırçanızı avucunuzun içinde dairesel hareketlerle boyanın iyice dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Fırçalarınızı ılık suyun altında baş aşağı şekilde tutun. Dik tuttuğunuzda fırça kıllarını fırçaya yapıştığı yer zarar görebilir, bu da fırçanızın ömrünü kısaltır. Temizleyicinin üzerine sıvı sabun ya da şampuan benzeri bir temizleyici ürün uygulayın. Islak fırçanızı temizleyicinin tırtıklı yüzeyine sürterek köpürtün.
At kılı fırçayı temiz içerikli sabunlu ılık suyla temizleyebilir, kendi kendine kurumaya bırakabilirsiniz.
Alkolü veya tineri temiz bir kovaya dökün ve fırça kıllarını 20-30 dakika emmesi için içine koyun. Bundan sonra, fazla boyayı çıkarmak için kılları yumuşak bir fırça ile çalıştırın. Ardından, fırçayı temiz suyla durulayın ve kurumaya bırakın.
Rulo ve fırça izleri boyanızı duvarlarınıza sürerken yanlış uygulama yaparken, seçmiş olduğunuz boyanın kalitesinden ya da fırçanızdan dolayı oluşan izlerdir. Boyanız da fazla inceltici yani su veya tiner kullandıysanız bu hata da duvarlarınızda izlere neden olacaktır.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Selülozik vernik fırçası, selülozik tiner dolu bir kabın içine bırakılmakta ve birkaç saat sonra alınıp yine selülozik tiner ile yıkanmaktadır. Selülozik tinerin fırça kıllarını dökmesinden kaynaklı da yıkanma sonrasında zayıflayan ya da kopan kıllar fırçadan ayıklanmaktadır.
Fırçayı bir bardak suda yıkayın. Fırçaları boyama sırasında durulamak için aynı suyu kullandıysanız, temiz su kullanmanız daha iyi olur. İlk yıkamadan sonra fırçanızı su ve arap sabunuyla yıkayınız. Yağlı boya fırçalar da en kolay arap sabunu ile temizlenir.
Fırçanın üzerindeki boya kalıntıları su bazlı boyaya aitse fırçayı ılık suda bekletmek yeterli olacaktır. Ilık suyun içine sirke ilave ederek işlemin daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz. Yağlı boya kalıntıları için boya fırçasını, selülozik boya inceltici bir maddenin içerisinde temizlemeniz gerekir.
Vernik Lekesini Çıkarmak İçin Yapılacaklar
Lekeli kısma tiner dökerek silebilirsiniz. Kumaş üzerine vernik döküldüyse, lekeli bölgeyi temizlemek için bir pamuğa aseton dökmelisiniz. Asetonlu pamukla lekeli bölge iyice silinmelidir.
Vernik de oje gibi kurudukça sertleşen ve çıkması zor olan bir malzeme olduğundan, asetonla eldeki verniği kolayca çıkarabiliriz. Yapacağınız şey de çok basit; pamuğa asetonu iyice yedirin ve elinizdeki vernikli alanları silin. Gerekirse asetonlu pamuğu verniğin yoğun olduğu alanda bekletip öyle de temizleyebilirsiniz.
Su bazlı akrilik vernikler için kadife rulo fırça veya sünger rulo fırça kullanılmalıdır. Sentetik vernikler için ise kadife rulo fırça kullanmanızı öneririz. Su bazlı vernikler için plastik fırçalar kullanabilirsiniz. Ancak sentetik verniklerde gerçek siyah kıllı fırçalar kullanmalısınız.
Kestirme yerleri kurumadan geniş yerleri rulo ile boyarsanız, boyanın iz bırakmasını engellersiniz. Boyanın iz bırakmasını istemiyorsanız ruloyu dikey olarak ve düz hatlar çizerek uygulamanızı tavsiye ediyoruz. Boyanın iz bırakmasını önlemenin bir başka yolu ise, boyayı tek seferde ve boya kurumadan yapmanız.
Kesinlikle ince partiküllü bir pasta ve ardından cila sorununuzu muhtemelen çözecektir. Fakat pastanın uygulama şeklinde sabır ve itina önemlidir bu işlem için. auto glym ince çizik giderici de kullanabilirsiniz. auto glym ince çizik giderici de kullanabilirsiniz.
Her fırça da olduğu gibi yağlı boya resim işleminden hemen sonra fırça kılları arasında kalan kalıntılar bir peçete ya da yumuşak bir beze sürülmek suretiyle kabası alınır. Sonrasında bilinen en iyi yöntem olan tinere batırılarak fırçanın kılları temizlenir.
Yağlı cilt üzerine jel uygulandıktan sonra fırça hafif bir biçimde yüz bölgesinde gezdirilerek kullanılabilir. Cildinizin zarar görmemesi için yüz temizleme fırçasını kullandıktan sonra ılık su ile durulamayı da unutmamanız gerekir.
Aseton, tiner, alkol gibi maddeler ne yazık ki epoksi üzerinde çözücü bir etkiye sahip değiller. Epoksiyi ciltten, deriden, kumaştan ve diğer yüzeylerden bizim bildiğimiz kadarıyla temizleyen tek madde sirkedir. Sirkeyi bir beze, peçeteye döküp ilgili yüzeyi hızlıca temizleyebilirsiniz.
Lekenin üzerini soğuk su altında hafifçe çalkalayarak veya bir bezle silerek temizleyin. Sonra hafif bir sabun çözeltisi ile nazikçe ovalayarak lekeyi çıkarın. Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz.
Kuru fırçalama yaparken dikkat edilmesi gerekenler
-Doğal kılları olan fırçaları kullanın. -Uçucu yağ kullanın. -Kuru fırçalamayı alışkanlık haline getirin. -İşlemi minimum 2 dakika uygulayın.
Kuru fırçalama yöntemi vücudun için çok yararlı, bu nedenle haftada 4-5 kere yapmanda sakınca yok. Her bir kuru fırçalama seansı ortalama 10 dakika sürmeli, fazla abartmaya gerek yok.
Kolay ve zahmetsiz bir bakım türü olan kuru fırçalama tekniği, düzenli uygulamalar sonucu gözle görülür sonuçlar elde etmeni sağlıyor. Sadece 5 dakikanı alacak bu bakım ile cildini pürüzsüz ve kadifemsi bir görünüme kavuşturmak oldukça basit.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri