TUK tarafından önerilen KBB Uzmanlık çekirdek programına göre tüm KBB Uzmanlık öğrencilerine alerji laboratuvarında epidermal deri testi test yapma ve değerlendirme becerisi kazandırılmalıdır [11].
Seda Selimoğlu Köse, “Alerjik hastalıkların tanısında öncelikle kulak, boğaz, burun, deri, akciğer muayenesinin yapılması gerekir.
Ancak her zaman bu şikayetler alerjiye bağlı olmayabilir veya alerji değil diye düşünülen şikayetler aslında alerjik olabilir. Dolayısıyla burun ile ilgili şikayetlerin, özellikle uzun süreli ise bir Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından görülmesi önemlidir.
Bu test, ciddi riskler taşıdığı için bu konuda deneyimli alerji ve immünoloji uzmanı tarafından acil şartlarında yapılması gerekir. Gıda alerjilerinde tanı amaçlı kullanılan önemli bir testtir.
Kulak Burun Boğaz Muayenesi
KBB muayenesinde, kulak zarı değerlendirilmesi, işitme değerlendirmesi, burun tıkanıklığı yapabilecek ve konuşmanın anlaşılmasını engelleyici problemler olup olmadığı değerlendirilir.
İlgili 16 soru bulundu
Halk arasında Kulak Burun Boğaz (KBB) olarak bilinen “Otorinolarengoloji” bölümü; baş, boyun, kulak, burun ve boğazda meydana gelen rahatsızlıkların teşhisi ve tedavisi konusunda uzmanlaşan bir sağlık alanıdır.
Alerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır, alerjen damlatılan deri yüzeyine 'lanset' adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle uygulama yapılır. Test uygulandıktan sonra 15-20 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri testi sonuçları değerlendirilir.
Alerji testi, acil müdahale kapsamında değerlendirilmediği için devlet tarafından karşılanmaz. Alerji testi yaptırmak için hangi kurumdan hizmet alırsan al belirli bir ücret ödemen gerekir ancak devlet kurumlarında alerji testi yaptırdığın takdirde özel kurumlara göre daha düşük ücret ödersin.
Tanıda cilt testi (Prick test) ve kan testi kullanılır. Cilt testinde en sık karşılaşılan alerjenler kullanılır, kişinin verdiği cilt reaksiyonu ölçülür, kan testinde ise vücudun oluşturduğu IgE antikorunun kandaki düzeyi ve belli bir madde veya maddelere karşı alerjik belirtiler varsa spesifik IgE düzeyi ölçülür.
Alerjik rinit yani alerjik nezle için doğru teşhis ve tedavi için bir alerji uzmanına gitmelisiniz.
Çocuklara alerji testini yapma konusunda en deneyimli olan uzmanlar Çocuk Alerjisi uzmanlarıdır.
Boğazda yanma, ağrı, öksürük, kaşıntı hissi, ses kısıklığı ve tat bozukluğu olabilir. Uykudan sık uyanma, horlama, boğaz kuruluğuna yol açabilir. Bu da gün içinde uyuklamaya ve verimlilikte düşmeye sebep olabilir.
Alerjik nezle tedavisi başta alerji uzmanları olmak üzere pratisyen hekimler, aile hekimleri pediatri uzmanları, dahiliyeciler, göğüs hastalıkları uzmanları ve kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır.
İç hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanları alerji uzmanı değillerdir. Yetişkin alerji uzmanları astım, alerjik nezle, egzama gibi alerjik hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda yetkili uzmanlardır.
Solunum Fonksiyonu Alerji Testi Prosedürü
Solunum fonksiyonu alerji testi oturularak uygulanır. Burun yoluyla nefes alınmaması için bir tıkaç yardımıyla burun delikleri kapatılır. Solunum fonksiyonu alerji testi sırasında nefes alışverişi ağızdan sağlanır. Spirometre cihazına bağlı olan bir ağızlık bireye takılar.
Özel ve devlet hastanelerinde, sağlık kuruluşlarının alerji ve klinik immünoloji bölümlerinde yapılır. Alerji testi nasıl yapılır ve ne kadar sürer? Besin alerjisi için deriden ve kandan yapılır. Deriden yapılan test 20 – 30 dakika gibi kısa bir zaman içerisinde sonuç verir.
Yetişkinlerde ilaç alerjisi belirtilerinden şüpheleniyorsanız bir alerji uzmanından randevu almanız gerekir. İlaç aldıktan sonra vücudunuzda oluşan tepkileri dikkatle gözlemlemelisiniz.
Aile hekiminiz astımınız olduğundan şüphelenirse, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir göğüs hastalıkları uzmanına sevk edebilir. Astımınız alerjiler veya altta yatan bir bağışıklık sistemi bozukluğu tarafından tetikleniyorsa, ihtiyacınız olan uzman bir alerji uzmanı/immünolog olabilir.
Alerji uzmanları diğer alerjik hastalıklar ile birlikte polen alerjisi teşhisinde çok deneyimli ve bu konuda özel eğitim alan aynı zamanda iç hastalıkları uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle mümkünse alerji uzmanına gidilmesinde fayda vardır.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü, 0-18 yaş aralığındaki çocukların immünolojik yani bağışıklık sistemi ve alerjik hastalıkların tanı, tedavi ve takibi ile ilgilenen uzmanlık dalıdır.
Hastanın oturur pozisyonda bulunduğu endoskopik geniz ve gırtlak muayenesinde de tıpkı önceki muayenelerde olduğu gibi lokal hafif anestezi uygulamaları uygulanır. Hem burun hem de boğaz için yapılan anestezi işlemlerinin ardından burun içinden sokulan endoskop yardımıyla geniz ve gırtlak muayenesi gerçekleştirilir.
Baş ve Boyun Cerrahisi: Tükürük bezleri iltihapları, tümör ve şişlik, tiroid bezi hastalıkları, baş ve boyundaki tüm kanser çeşitleri ve kistler bu birimde incelenir ve gerekli olan ameliyatlar yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri